Kraj Nacionalnog stadiona gradiće se kompleks "EXPO 2027": Na 113 hektara paviljoni, bazeni...

Pored budućeg Nacionalnog stadiona u Surčinu gradiće se multifunkcionalni kompleks "EXPO 2027".
To je navedeno u Nacrtu prostornog plana područja posebne namene Nacionalnog fudbalskog stadiona - druga faza, koji je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture kao naručilac plana stavilo na javni uvid, piše eKapija.
Kako se navodi u tekstu, izradi ovog dokumenta se pristupilo na osnovu Odluke o izmeni i dopuni Odluke o izradi Prostornog plana područja posebne namene Nacionalnog fudbalskog stadiona koju je donela Vlada Srbije.
Podseća se da je u junu ove godine Srbija kandidovala Beograd za domaćina manifestacije EXPO 2027 sa temom "Igra(j) za čovečanstvo – sport i muzika za sve". Navodi se i da je Vlada u junu donela zaključak kojim je projekat izgradnje ovog objekata proglašen za projekat od značaja za Republiku Srbiju.
 
Granicom Prostornog plana obuhvaćen je deo Surčinskog polja istočno od Obilaznice Beograda i južno od lokacije Nacionalnog fudbalskog stadiona.
 
Kompleks EXPO 2027, planirane površine oko 113 ha, ispunjavaće sve međunarodne standarde za organizaciju velikih međunarodnih manifestacija (izložbe, kongresi, konferencije, koncerti, sportska takmičenja), navodi se u dokumentu.
 
Predviđen je kao multifunkcionalni prostor koji pored opremljenih prostora u funkciji osnovne namene za izložbeni prostor sadrži i prateće komercijalne i smeštajne kapacitete koji treba da obezbede logističku podršku kako bi predmetni prostor mogao da preraste u značajan ekonomski i turistički centar za Beograd i Srbiju.
 
EXPO 2027 obuhvatiće tri celine:
 
1. izložbeni prostor sa paviljonima i pratećim sadržajima (multifunkcionalne hale, kongresne dvorane, konferencijske sale, saobraćajne i infrastrukturne površine),
2. prateći smeštajni kapaciteti za potrebe učesnika manifestacije,
3. prateći komercijalni sadržaji za učesnike i posetioce manifestacije.
 
Na 830.000 m2 izložbenog prostora planiran je multifunkcionalni prostor za izložbe i kongrese od najvećeg državnog značaja. Glavna tema uređenja prostora je centralna šetna promenada koja će povezivati paviljone (izložbene hale) raspoređene u nizu, vodeći ka velikom kružnom trgu na kojem će biti lociran glavni temtski paviljon i nacionalni paviljon Srbije.
 
Objekte nacionalnog paviljona, ističe se, pri projektovanju treba oblikovno i arhitektonski istaći primenom najsavremenijih tehničko-tehnoloških rešenja i opreme.
 
Potrebno je, kako se navodi, planirati slobodan i bogato uređen javni prostor između sajamskih hala i paviljona.
 
Sa promenade će popločane površine voditi ka površinama za predah kao što su zelene i vodene površine poput bazena, vodenih tokova, fontana..
 
U okviru celine namenjene smeštajnim kapacitetima planirana je gradnja hotela i apart hotela na 69.336 metara kvadratnih, dok će se komercijalni sadržaji prostirati na 229.105 metara kvadratnih.
 
Planom je predviđeno i višestrano povezivanje kompleksa na različite vidove saobraćaja - povezivanjem sa postojećom Vojvođanskom ulicom, obilaznicom Beograda i brzom saobraćajnicom Novi Beograd - Surčin, zatim, sa aerodromom "Nikola Tesla" preko planirane trase linije BG voza (linija 4), dok je planom mesta za postavljanje plutajućih objekata na vodnom zemljištu na teritoriji Beograda data mogućnost povezivanja sa centrom Beograda putem vodnog saobraćaja.
 
Napominje se da će izgradnja kompleksa "EXPO 2027" u blizini Nacionalnog fudbalskog stadiona, sa obezbeđenim lako dostupnim različitim vidovima saobraćaja, privući pažnju domaćih i stranih turista iz bližeg i šireg okruženja.
 
Za ovaj prostorni plan urađen je, kako se navodi, Izveštaj o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu, a prethodila mu je izrada Prethodne studije opravdanosti, koja je verifikovana od strane Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.
  • Beli

    20.10.2022 20:59
    Sajam je odavno mrtav. Ekipa SPO koja upravlja njime već 18 godina ga je potpuno uništila. Šteta.
  • Komšije

    20.10.2022 18:49
    ok, ali...
    Fudbal ne gledam, ne zanima me.
    Zanima me koja je korist od svega toga nama običnim građanima?
    Ceo projekat ima logike ako će tokom godine biti puno sajmova, koncerata, takmičenja, konferencija i drugih masovnih događaja koje unapređuju turizam i donose korist običnom narodu kroz prodaju usluga i proizvoda itd.
    Bilo bi lepo da su nam prvo škole i bolnice obnovljene, pa onda stadioni itd.
  • Paor

    20.10.2022 17:37
    Dok On betonira 113 ha najplodnije zemlje da bi napravio posao svojim dvorskim firmama za to vreme u Srbiji:

    Tokom prošle godine u Srbiju je uvezeno 3.249 tona mleka u prahu. Za osam meseci ove godine, količina uvezenog mleka u prahu se više nego udvostručila – na 7.077 tona.

    Za to je plaćen trostruko veći iznos, ukupno 27,9 miliona evra. Kada je reč o običnom mleku, mesečno smo uvozili količine neznatno manje nego godinu pre, za šta smo od januara do kraja avgusta dali 17,7 miliona evra. Agroekonomista Milan Prostran ističe da je povećan uvoz mleka u prahu najverovatnije išao u robne rezerve, kao što je najavljivano.

    Sanja Bugarski, predsednica Saveza udruženja odgajivača goveda, ukazuje da je trenutna situacija, kako kaže – „početak definitivnog sloma i propasti u proizvodnji mleka“. „Proizvođači neće moći da izdrže sledeću godinu, jer neće imati čime da hrane životinje. Mleka neće biti“,

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.