Veliki školski čas sutra u Šumaricama

Na centralnoj manifestaciji obeležavanja godišnjice stradanja civila u Kragujevcu oktobra 1941. godine sutra će u Šumaricama biti održan Veliki školski čas.
  Veliki školski čas sutra u Šumaricama
Foto: 021.rs
Kraj Spomenika streljanim đacima i profesorima  u 11 časova počeće izvođenje poeme "Zemlja" Enesa Halilovića, pripovedača, pesnika i dramskog pisca iz Novog Pazara.
Kroz ovu poemu, kao i kroz druga Halilovićeva književna dela provlači se jedna zajednička nit: priča o običnim ljudima u teškim vremenima.
Poema sadrži elemente antičke tragedije, a glavni junaci su Otac, Majka i Momče koji žive pod gnezdom Crne rode (jedine rode koja peva) koji stradaju i kasnije, postaju deo hora.
 
Ova tragedija, prema Halilovićevom viđenju, dogodila se onima koji nemaju imena i prezimena - oni predstavljaju sve žrtve, pa su zbog toga i junaci ove poeme bezimeni.
Režija poeme na Velikom školskom času poverena je Petru Stanojloviću.
 
Glumački ansambl čine: Nebojša Dugalić, Rifat Rifatović, Miloš Krstović, Isidora Rajković, Avram Cvetković i Voin Vasojević. Scenski nastup umetnika biće ispraćen horom u sastavu učenika Prve i Druge kragujevačke gimnazije pod vođstvom dirigenta Jelene Magleševe.
 
Manifestaciji Veliki školski čas prethodi služenje molebana kragujevačkim novomučenicima u 10.30 časova. 
  • Vule

    21.10.2022 05:33
    Oce doci i nemacki ambasador? Nesto nije dolazio zadnih šezdeset godina.
  • Ibro

    20.10.2022 22:34
    Zbog komunista!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.