Ko je Dubravka Negre - nova ministarka rudarstva i energetike

Nova ministarka rudarstva i energetike biće Dubravka Đedović Negre, članica Izvršnog odbora NLB Komercijalne banke.

Glasine koje su kružile prethodnih dana pokazale su se tačnima - Negre će biti ministarka u novoj Vladi Srbije.

Informaciju je potvrdio predsednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić.

Ko je Dubravka Đedović Negre?
 
Rođena je 1978. godine u Beogradu. Govori četiri strana jezika - engleski, italijanski, francuski i ruski.
 
Osnovnu školu je završila u voždovačkom naselju Braće Jerković. Kako je ispričala u intervjuu za Karakter, to naselje je devedesetih bilo asocijacija na kriminal, opasne momke i bezakonje. Sa 16 godina je prvi put otišla na studentski protest, a devedesete su, rekla je, "donele mnogo patnje, odnele mnogo ideala", a jedina konstanta su bile promene, zbog čega je "postala svesna da sama mora da se izbori za svoje mesto pod suncem". 
 
U biografiji navodi da je diplomirala bankarstvo i finansije na Ekonomskom Fakultetu u Beogradu, a magistrirala finansije i menadžment na SDA Bocconi Univerzitetu u Milanu i Anderson školi mandžmenta u Los Anđelesu, piše Istinomer.
 
Pre karijere u Evropskoj investicionoj banci (EIB), radila je kao TV producent za svetsku televizijsku kuću CNN International, pokrivajući konflikte, uključujući i rat u Avganistanu. Dobila je nagradu Nacionalne Akademije za televiziju, umetnost i nauku SAD. U periodu od 2004. do 2012. godine vodila operacije Evropske investicione banke u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Sloveniji i Srbiji. Pokrenula je i ugovorila brojne projekte u oblasti obrazovanja, energetike, zdravstva, istraživanja i razvoja, telekomunikacija i saobraćaja. Objavila je nekoliko naučnih radova na temu javno-privatnih partnerstava u saradnji sa Beogradskim univerzitetom, i gost je predavač na University College London.
 
Od avgusta 2016. do decembra 2021. bila je direktorka Regionalnog predstavništva Evropske investicione banke (EIB) za Zapadni Balkan, sa sedištem u Beogradu.
 
Pre dolaska u Beograd, Dubravka je bila zadužena za projekte Evropske investicione banke u oblasti javno privatnog partnerstva, kao i projektno finansiranje u Irskoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji i zemljama Beneluksa. Uspešno je finansirala projekte iz oblasti obnovljivih izvora energije, transporta, kao i zdravstva u Holandiji, Velikoj Britaniji i Irskoj, između ostalih. Ugovorila je prvi projekat javno-privatnog partnerstva u Hrvatskoj, za koji je dobila nagrade Project Finance Deal za 2013. godinu i EMEA Finance Magazine European Deal 2013 u Londonu.
Pre dve godine u intervjuu za magazin Karakter rekla je da za nju povratak u Srbiju bio prilika da "pomogne svojoj zemlji da nađe put ka izlasku iz višedecenijske ekonomske krize i priključi se evropskim integracijama"
 
"Ljudi sa ovih prostora treba da gaje više društvene odgovornosti. Ta društvena odgovornost kao da se urušila u poslednjih 30 godina kroz težak period tranzicije koji je pogodio ovaj region. Tu pre svega mislim na to da propustite pešaka na pečačkom prelazu ili drugi auto da se uključi u vašu traku. To su male stvari koje život u jednom društvu čine prijatnijim i lepšim. Ili ona profesionalna odgovornost da promenite bateriju na satu koji je stao, pre nego što pitate šta vaša država može da uradi za vas. To je onaj čuveni 'sat' dr Zorana Đinđića. Nadam se da će se to povratiti u društvu sa okončanjem tranzicije, i povratiti se neke osnovne kulturne vrednosti", rekla je u intervjuu.
 
U decembru 2021. postala je članica Izvršnog odbora Komercijalne banke za poslove sa privredom i investiciono bankarstvo. 
  • Srbin

    11.08.2023 15:55
    Kako do novca i vlasti?
    Samo radi kao i ona pa ces stici do vrha, odakle pogled daleko doseze!
  • Vuk

    09.11.2022 19:21
    Sve je isto samo nje nema !
    Pa toliko ima strucnjaka , ponovo ekonomista ministar ebergetike itd ??? Sramota ..
  • Marijana

    06.11.2022 22:23
    Rio tinto
    Ova je došla nešto da nam uvali... ko sa SNS-om tikve sadi....sve sami ljubitelji Srba i Srbije... užas!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.