Ministarka Đedović Negre: Građani mogu da budu sigurni da će im domovi biti topli

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Negre rekla je da će staviti akcenat u prvih 100 dana Vlade da prezimimo, da građanima budu topli domovi i da imamo nesmetano struju.
"Fokusiraću se i da imamo dobru, kontinuiranu proizvodnju električne energije, da dobro vodimo naše energetske kompanije, da počnemo, sprovedemo i nadgledamo sva investiciona ulaganja koja su nam neophodna, kako bi građanima obezbedili stabilno snabdevanje energentima", rekla je Đedović Negre za RTS.
Ministarka rudarstva i energetike rekla je da je pomerena grejna sezona jer je oktobar bio natprosečno topao, ali da će od sutra radijatori biti topli. Dodala je da su toplane spremne, energenata ima dovoljno, gasna skladišta su puna, ima uglja, "sa hidrokapacitetima dobro stojimo, tako da građani mogu biti sigurni da će im domovi biti topli".
U Srbiji ima 60 toplana i ima zahteva da se za dane negrejanja umanje računi. Ministarka kaže da će razgovarati sa direktorima toplana ove nedelje.
 
"Ono što možemo da kažemo je da, ukoliko građani budu štedeli, od 15 do 30 odsto će biti uštede ako do njih dođe. Apel još jednom da se građani racionalno i odgovorno ponašaju, kao što smo se i mi ponašali u oktobru, pa smo pomerili početak grejne sezone", napomenula je Đedović Negre.
 
Ističe da je najvažnije da toplane rade dobro, jer je tada manji pritisak na elektroenergetski sistem. Kaže da je bilo dosta problema sa proizvodnjom struje i uglja.
 
Đedović Negre je ukazala da je Termoelektrana u Obrenovcu na 60 odsto efikasnosti i da je cilj da se podigne efikasnost termoelektrana, jer to znači da neće biti uvoza struje, "a u proteklom periodu dosta problema su pravile suše, ali u oktobru nije bilo tih problema i struju nismo uvozili".
 
"Da li će biti uvoza energenata tokom zime zavisi od toga kolika je proizvodnja, kolika potrošnja i kolike su cene na svetskom tržištu. Naše rezerve su pune energenata, možemo da dokupimo kada su cene niže, pa da štedimo za nepredvidive situacije. Bitno je da kada možemo štedimo, više upaljenih sijalica ne znače nama pojedinačno ništa, a znači za uštede i sve nas", istakla je ministarka energetike.
 
Rekla je da se ne planira povećanje cena struje i gasa, a da država subvencioniše i jedno i drugo.
 
"Većina zemalja subvencioniše svoje energetske kompanije zbog situacije u kojoj se ceo svet nalazi", kaže ministarka.
 
Danas ističe i Uredba o ograničenju cena naftnih derivata, u petak nije bilo korekcije na pumpama. Đedović Negre kaže da je ta Uredba doneta u cilju zaštite potrošača i da se ona pokazala dobrom, a i da će u narednom periodu država, kad god bude mogla, raditi da zaštiti domaće potrošače.
  • aleksandar

    31.10.2022 16:43
    Ova je pala s Marsa...razbacuje se tuđicama za koje očigledno ne zna šta znače (npr. efikasnost brka sa kapacitetom). Ni osnovni pojmovi energetike joj ne idu baš dobro jer brka termo- i hidroelektrane, jer su po njenoj izjavi suše pravile probleme termoelektranama. Ali pravi bier je "Fokusiraću se i da imamo dobru, kontinuiranu proizvodnju električne energije"...šta joj znači dobra ne znam, kontinuirana (u prevodu neprekidna) je sve ove godine, ali je NEDOVOLJNA jer ne pokriva potrošnju, pa zato uvozimo. A da će je biti dovoljno jer se fokusirala, e to nažalost nema veze jedno sa drugim. Nije se izblamirala jedino kad je uopšteno pričala i davala izjave koje je mogao da sroči bilo koji školarac.
  • Ružica

    31.10.2022 14:24
    Umanjeni računi
    Ne vidim ni jedan razlog da stavka grejanja ne bude 0,00 na oktobarskom računu, kako naplatiti građanima nešto što nismo potrošili? To bi bilo čisto pranje para.
  • Mile rent-a mozak

    31.10.2022 11:57
    Građani Zanzibara se zahvaljuju ministarki na informaciji, jer nisu mogli, osim na mrežama, da o istoj budu obavešteni usled gubitka signala Pinka i Happy-ja. Nadamo se da cene uglja za loženje neće porasti zbog rata u Ukrajini i tajfuna na Filipinama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.