Brnabić: Dronovi su snimali naše kasarne, srušićemo ih ako se ponovi

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je večeras da su besipilotne letilice snimale "jedan naš položaj u Kopnenoj zoni bezbednosti, naše dve kasarne".
Brnabić: Dronovi su snimali naše kasarne, srušićemo ih ako se ponovi
Foto: 021.rs
Dodala je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić dao "nalog da se pojača policijska zaštita u vazduhu".
"Taj nalog je stalan i ako se ovakve stvaru budu ponavljale, mi ćemo svaku takvu letilicu da srušimo, što bi uradila svaka zemlja", rekla je Brnabić za Radio-Televiziju Srbije, ali nije htela da kaže čiji su dronovi, već da će više o tome govoriti Vučić ili ministar odbrane.
Na konstataciju da je podignuta borbene gotovost Vojske Srbije, ona je rekla da "postoji mnogo stranih faktora koji žele da znaju kakvi su naši planovi u vezi sa obezbeđivanjem bezbednosti Srba na Kosovu i Metohiji".
 
Prema njenim rečima, "čuvaćemo mir, nastojati da utičemo na bezbednost".
 
"To je u ovom trenutku veoma teško jer, s druge strane, imamo ljude koji ne razmišljaju racinalno i upotrebiće sve da destabilizuju situaciju i jednostranim potezima ugroze bezbednost, ne samo na ovim prostrorima, već šire na prostoru Balkana", rekla je Brnabić.
Vojni analitičar Aleksandar Radić izjavio je da su za lovačku avijaciju praktično nedodirljivi mali komercijalni dronovi, jefitni i dostupni na tržištu. Dodao je da bi pojava sofistificiranih dronova sa velikim radarskim odrazom nad Srbijom značila da ih je poslala neka velika sila, praktično KFOR.
 
Odgovarajući na pitanje da li su dronove možda poslale Kosovske snage bezbednosti, on je naveo da se može nagađati i o nekim paralelnim snagama i policiji.
 
"Ako su komercijalni dronovi, mali su i dostupni na tržištu, može da ih koristi bilo koja organizacija koja želi da prikupi informacije", naveo je Radić, kao i da se takvi, komercijalni dronovi mnogo koriste sada u ratu u Ukrajini.
 
Na pitanje da li je uobičajeno da se objavljuju informacije o pojavi drona nad nekom zemljom i to uz video snimak poletanja lovačkih aviona, kako bi ih eventulano uništili, on je rekao da se u ovom slučaju "šalje poruka javnosti da smo jaki i da neko brine o državi", kao i time što je danas saopšteno da je podignuta borbena gotovost VS.
  • Nostalgičar

    04.11.2022 18:27
    Ko tebe dronom ti njegaKamenom
    Ne rušite me dronove
    Bez njih će me vetrovi oduvati
    Pustite ih, moraju mi čuvati
    Jednu tajnu zlatnu kao dukati

    Ne rušite me dronove
    Pod njima sam je ljubio
    Bosonogu i odbeglu od sna
  • Miko

    03.11.2022 11:30
    Ana Brrrrmbarić obara dronove
    "Ana brez pištolja" je odgovorila dronovi onako, pravo muški .
    :)
    Anu za preCednika...!!!
    I to - o'ma.
  • Антун Чупак

    03.11.2022 08:30
    Бог те мазо,колико жутих дронова,пардон ботова!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija