Beograd za Ruse kao Kazablanka: "Divna zemlja, možda malo neuredna"

Beogradska advokatica Tijana Vujović kaže da već ima pet sastanaka sa potencijalnim klijentima u svom dnevniku za naredni dan. Četvoro njih su Rusi.
Beograd za Ruse kao Kazablanka: "Divna zemlja, možda malo neuredna"
Foto: Pixabay
Ona se specijalizovala za imigraciju, dobijanje validnih dokumenata i povezivanje sa agentima za nekretnine u gradu koji se tiho pretvorio u utočište za hiljade Rusa, od invazije na Ukrajinu pre osam meseci, piše Blumberg.
 
Novopridošlice su pohrlile u zajedničke radne prostore, registrovali više od 2.000 preduzeća i sve više njih sada traži da se smesti na duži rok, nakon vojne mobilizacije građana u septembru.
"Na početku rata, svi klijenti su tražili da iznajme stan. Poslednjih meseci, imala sam mnogo zahteva od njih za kupovinom. Ne samo za dobijanjem boravka, već da žive ovde", rekla je Vujović, koja računa da je ove godine radila sa najmanje 500 Rusa.
"Beograd je poslednjih nedelja bio kao Kazablanka", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić 17. oktobra u govoru u Bezbednosno informativnoj agenciji, uporedivši grad prikazan u filmu iz 1942. kao mesto koje vrvi od špijuna i ratnih izbeglica.
 
Od početka sukoba, u Srbiju je došlo više od 100.000 Rusa i nekoliko stotina Ukrajinaca, od kojih je 17.000 dobilo boravišnu dozvolu, rekao je Vučić. Ostali su se preselili u druge zemlje ili ostaju u Srbiji kao posetioci, prenosi Blic pisanje Blumberga.
 
Srbija dozvoljava Rusima da uđu u zemlju bez viza prvih 30 dana, a Er Srbija održava linije za Moskvu i još tri ruska grada.
 
"Divna zemlja, možda malo neuredna"
 
Neki od Rusa koji su nedavno napustili svoje domove, srećni su što su našli na tako prijatno mesto.
 
Mihail Korostikov (33), bio je šef međunarodne ESG saradnje u Sberbanci u Moskvi. Počeo je da traži novi posao 25. februara, dan nakon što je Rusija napala Ukrajinu, a iste nedelje je ozbiljno počeo da uči srpski.
 
"Dobijanje novog posla nije bilo lako, jer zapošljavanje Rusa odjednom nije bilo vredno rizika", naveo je on.
 
Korostikov, čija je supruga Srpkinja, stigao je u Beograd u junu i sada radi na daljinu za nevladinu organizaciju sa sedištem u Velikoj Britaniji koja se bavi klimatskim promenama.
 
"Ako odete u zajedničke radne prostore, sve što čujete je ruski", poručio je Korostikov.
 
Dodaje da te svi tretiraju kao komšije i ispričao da mu je čak ponuđena besplatna hrana na pijaci, kada su saznali da je Rus.
 
"Nikada nisam osetio ni mrvicu negativnog osećanja. Kažem, ljudi, postoji divna zemlja, možda malo neuredna", ispričao je.
 
Po dolasku, kao i mnogi Rusi, Korostikov je imao 30 dana pre nego što mu je zatrebao novi pečat u pasošu. To se, takođe, pokazalo lakim.
 
"Rusi u Beogradu su formirali grupe na servisu 'Telegram', gde nude mesta u automobilima za jednodnevne izlete do granice", rekao je za "Blumberg".
 
Na jednom putovanju u Bosnu, prošetao je desetak minuta, a zatim se vratio u Srbiju.
 
"Graničar se našalio rekavši "zdravo druže", dodao je Korostikov.
"Neverovatan porast potražnje"
 
Rusi su ove godine osnovali 2.321 malu firmu i kompaniju u Srbiji, uglavnom u Beogradu.
 
Jedna beogradska firma koja upravlja kancelarijskim prostorom dobila je 60 novih ruskih mušterija od početka rata u Ukrajini, u odnosu na samo nekoliko koliko ih je bilo pre tog sukoba.
 
- To je neverovatan porast potražnje. Svake nedelje dobijamo sedam do osam novih zahteva - naveli su u toj firmi.
 
"Rusi su promenili tržište nekretnina, a cene zakupa u Beogradu su se više nego udvostručile zbog rastuće potražnje. Prosečan jednosoban stan u centru Beograda porastao je sa 300 evra mesečno na najmanje 600 evra", poručila je kaže Katarina Lazarević, koja vodi jednu od agencija za nekretnine.
 
Dodaje da su Rusi došli u tri talasa.
 
"Prvo su to uglavnom bili profesionalci ili bogati pojedinci koji su pomerali svoje poslove da bi izbegli sankcije. Zatim, to su bile porodice preko leta. Sada je najveći talas od kako je Putin naredio mobilizaciju u zemlji. Sve što dođe na tržište, odmah se pokupi", navela je Lazarević, zaključivši da "ukoro više neće imati šta da im se ponudi u Beogradu".
  • /

    03.11.2022 13:38
    /
    sta se bune, i to im je taktika da nas udalje od eu.
    bilo je sredjivanja tokom djindjica
  • Cocco

    03.11.2022 13:35
    Nema šta da budeš subjetivan. Odeš vidiš i sve ti jasno. Nemerljivo. Prvo, nema PVC flaša pored puta, oni to otkupljuju...
  • Wer

    03.11.2022 13:20
    ...
    Meni ovaj rus cist levicar, zato i bezi iz Rusije... Zna se gde zive levicari, ima ih u EU koliko hoces, bolje da je nastavio malo zapadnije a ne kod nas da se nastane.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).