Menjaju se poreski zakoni: Namet i na parking mesto u stambenom bloku

Poreski zakoni i ove godine idu na doradu, pa izmene i dopune čekaju i Zakon o porezu na imovinu.
Menjaju se poreski zakoni: Namet i na parking mesto u stambenom bloku
Foto: 021.rs
Novosti pišu da je među novinama ta da će na spisku stavki koje se terete nametom na prenos apsolutnih prava ubuduće biti i parking-mesto u otvorenom stambenom bloku ili stambenom kompleksu. Preciznije - sticanje prava na njegovo korišćenje.
Nova verzija određuje u kojim situacijama ne nastaje obaveza plaćanja poreza za zgradu u izgradnji - onu koja se smatra ekonomskim objektom, za čiju izgradnju građevinsku dozvolu izdaje ministarstvo nadležno za poslove građevinarstva, odnosno nadležni organ autonomne pokrajine kao povereni posao, ali i ako je u granicama nepokretnog kulturnog dobra od izuzetnog značaja i kulturnog dobra upisanog u listu svetske kulturne i prirodne baštine.
Nacrt zakona precizira i kako se obračunava amortizacija za dograđene delove kuća. Tretman zavisi da li je dograđeni deo veći ili manji od osnovnog.
 
"Za izgrađeni objekat nad kojim je, odnosno uz koji je, izvršena dogradnja tako da dograđeni deo nije posebni deo tog objekta, umanjenje vrednosti za amortizaciju vrši se po stopi po kojoj bi se vrednost objekta umanjivala da nije dograđen - kad je korisna površina dela objekta pre dogradnje veća od korisne površine dograđenog dela", stoji u Nacrtu zakona.
 
Kad je korisna površina dela objekta pre dogradnje manja ili jednaka u odnosu na korisnu površinu dograđenog dela, onda po stopi po kojoj bi se umanjivala vrednost dograđenog dela da je posebni deo tog objekta.
 
Utvrđivanje poreza na nasleđe i poklon i poreza na prenos apsolutnih prava polako prelazi u nadležnost lokalnih samouprava. Lokalu sredstva i pripadaju, ali sve trenutno "servisira" Poreska uprava.
 
"Počev od 1. januara 2024. godine, jedinice lokalne samouprave u celosti utvrđuju, naplaćuju i kontrolišu porez na nasleđe i poklon i porez na prenos apsolutnih prava", kaže Nacrt zakona.
 
Jedinice lokalne samouprave preuzeće od Poreske uprave zaposlene koji obavljaju poslove utvrđivanja, naplate i kontrole poreza na nasleđe i poklon i poreza na prenos apsolutnih prava, predmete, informacioni sistem i arhivu, kao i opremu i sredstva za vršenje nadležnosti u tim oblastima srazmerno broju preuzetih zaposlenih lica, u periodu od 1. novembra do 31. decembra 2023.
 
Porez na imovinu utvrđivaće se i plaćati u skladu sa ovim zakonom već od poreza za 2023.
 
Porez na nasleđe i poklon, odnosno porez na prenos apsolutnih prava, za čije utvrđivanje je postupak započet po propisima koji su važili do početka primene ovog zakona, utvrdiće se primenom zakona koji je bio na snazi na dan nastanka poreske obaveze.
  • Marta

    17.11.2022 14:40
    Kraduckanje!
    Ha ha, ovo je fantasticno. Uskoro, porez na cist vazduh (sta mislite ko uvozi sve te silne preciscivace vazduha). Salu na stranu. Grad dozvoli investitoru da na mestu kuce podigne zgradu na staroj infrastrukturi i da plati neku mini taxu jer nema parking mesta. Onda investitor to malcice mesta u dvoristu proda stanarima, na sta ovi ne mohu ni da se uknjize i kupili su "nepostojecu stvar" , a onda ti drzava jos naplati porez na to. Svaka im cast! Doste se samo tako!
  • Q

    17.11.2022 13:08
    Q
    Zbog ovakve halapljivosti proci ce ko svi koji su drali narod!!! Sve ima svoju granicu tolerancije...ovi SNS lopovi odavno su je presli!!!
  • Nikola

    17.11.2022 11:56
    A kada ce da se uvede porez na terase, na setnju ulicom, na cvece u bastama?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija