Janković o nasilju u školi: Trpimo nasilje na svakom koraku i svojim primerom vaspitavamo decu

Na širokoj čaršiji u Leskovcu prosvetni radnici organizovali su protestni skup u znak solidarnosti i podrške koleginici iz Trstenika koja je pretrpela učeničko nasilje.
Janković o nasilju u školi: Trpimo nasilje na svakom koraku i svojim primerom vaspitavamo decu
Foto: Pixabay
Bojana Stefanović, nastavnica istorije u leskovačkoj Osnovnoj školi "Kosta Stamenković" koja je preko društvenih mreža pozvala kolege na protest istakla je da je ovo crvena linija, krajnje vreme da nadležne institucije raaguju, prenosi RTS.

Na skupu je rečeno da se, iako postoje pravilnici o zaštiti nastavnika, oni retko primenjuju.

Jasna Janković iz Unije sindikata prosvetnih radnika kaže za N1 da "sigurno nismo došli preko noći u ovakvu situaciju niti će se ona rešiti preko noći". Ističe da ne postoji pilula protiv nasilja, kao i da "stalno govorimo da moramo imati nultu toleranciju na nasilje ali ga trpimo na svakom koraku i svojim primerom vaspitavamo decu".
 
"Prvo se rađa vršnjačko nasilje, jer oni moraju svoju snagu da oprobaju sa sebi ravnima, a kad to prevaziđu, onda na udar dolaze nastavnici, pa čak i roditelji", navodi Janković.
 
Ističe da je "pre svega potrebna promena sistema vrednosti koji smo potpuno urušili".
 
"Ovo nije problem samo jedne škole u Srbiji, bilo koje, ovo je problem čitavog društva. Taj učenik će sutra izaći iz škole i neće se promeniti. Šta će nama sutra-prekosutra nasilnik na ulici, u preduzeću, u porodici", ukazuje.
 
Dodaje da je još ranije Unija sindikata prosvetnih radnika predložila status službenog lica za zaposlene u obrazovanju.
 
"To bi značilo, ukoliko se neko drzne da napadne nastavnika, napad na državu i samim tim oštro reagovanje, kao da je napadnut policajac, vojnik", pojašnjava Janković.
 
Ističe da "profesor toliko ništa ne sme, pa ne sme ni telefon da učeniku uzme sa klupe".
 
"Došli smo u situaciju da se pitamo kako ćemo uopšte raditi svoj posao, jer očigledno nekome ne ide u prilog da mi radimo svoj posao, da ta deca budu i bolja i obrazovanija", rezignirano kaže ona.
 
Kaže da je na njihovim organima u toku izjašnjavanje o jednodnevnoj potpunoj obustavi rada, upravo zbog nasilja.
 
"A ako to ne bude prihvaćeno, razmišljamo o problematičnom početku drugog polugodišta", upozorava Janković.
  • Remi

    23.11.2022 09:35
    @da ne valja niko
    Deca jesu iskvarena, jer evo ti primer privatnih školica za jezike gde je dete od nekih 9 godina reklo nastavnici "ne moram ja vas ni da slušam, moji mama i tata ovo svakako plaćaju". Prosvetari nisu ti koji iskvare decu, ali jesu ti koji posle ne mogu da ih obuzdaju i na kraju ostanu nezaštićena i dobra deca i oni sami. Ekstremima kao što su psovanje, izmicanje stolice, polivanje smećem i ostalo ih sigurno nisu u školi naučili. To može biti posledica roditeljskog nevaspitanja i nedostatka autoriteta, a i sadržaja kojima su danas izloženi jer ih nemarni roditelji od najranijeg doba puste da po ceo dan gledaju u neki ekran i nimalo se ne bave njima. Srž problema jeste da sve počinje od kućnog vaspitanja, ali i da na detetovo ponašanje utiče više faktora, pogotovo u školskom dobu kada njegovi vršnjaci vrše pritisak. Dokle god se nevaspitanje i zanemarivanje dece bude opravdavalo kao "poštovanje dečijih prava" i dok se toj deci ne vrate i određene obaveze, gledaćemo ovakve scene sve češće.
  • Zemlja čudesa

    21.11.2022 10:59
    Majka psiholog, otac psihijatar, sin psihopata...
  • Pićuka

    20.11.2022 12:50
    @da ne valja niko
    Deca, sa 7 godina, već iskvarena polaze u školu. Pola je vaspitano, pola je iskvareno. To potiče iz kuće, od roditelja. Ta floskula potiče iz svakodnevnog života. Tako su svi Hrvati Ustaše, Svi Muslimani, Albanci, migranti su teroristi i nasilnici, ......... Čovek je uvek čovek i reaguje na sve a ostali reaguju na ono što samo njih lično dotiče.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija