EP ponovo o tome da Srbija mora da uvede sankcije Rusiji, ali i da li će ostati bez para EU

Komitet za spoljnu politiku EP je 13. oktobra usvojio amandmane na ovaj Nacrt rezolucije o proširenju, a amandman o Srbiji traži od naše zemlje da uvede sankcije Rusiji.
EP ponovo o tome da Srbija mora da uvede sankcije Rusiji, ali i da li će ostati bez para EU
Foto: 021.rs
Ukoliko sankcije ne budu uvedene, amandman poručuje da Srbija ne treba da napreduje na evropskom putu.
U amandmanu se kaže da treba "dati prioritet usklađivanju zemalja kandidata sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU i napredovati u pregovorima o pristupanju sa Srbijom samo ako se zemlja uskladi sa sankcijama EU protiv Rusije i postigne značajan napredak u reformama povezanim s EU".
U amandmanu se precizira da treba pozvati Srbiju da se uskladi s restriktivnim merama i politikom EU prema Rusiji generalno i da pokaže napredak u demokratiji, vladavini prava i prihvati vrednosti i prioritete Unije.
 
Navodi se da EU treba da preispita sva sredstva EU za Srbiju u tom svetlu, posebno sve projekte koji se finansiraju u okviru Ekonomskog i investicijskog plana za Zapadni Balkan, kako bi se osiguralo da su svi rashodi EU u potpunosti u skladu sa strateškim ciljevima i interesima EU.
 
Predlogom se šalje poruka zemljama članicama i kandidatima za članstvo da proširenje Unije nema alternativu, da Unija treba da reformiše svoje donošenje odluka o procesu proširenja i da pregovori za članstvo zemalja Zapadnog Balkana treba da budu završeni do kraja ove decenije.
 
Nacrt Rezolucije je bio podržan u Komitetu za spoljnu politiku Evropskog parlamenta sa 49 glasa "za" od 62 prisutna poslanika na sednici Komiteta 13. oktobra u Briselu.
 
Rezolucije EP nisu pravno obavezujuće za zemlje članice, niti ostale evropske institucije.
  • @Observer

    22.11.2022 20:08
    ahahaha, i da hoce da proda svoju dušu srbija, teško da ce naci kupca, jer nam duša licemerna i dvolična. Pa ti piši ovde te patetične parole. Zato prodajemo rudna blaga, prirodne resurse i poljoprivredno zemljište.
  • Garavi

    22.11.2022 15:30
    Ne pratite fabulu radnje
    Jedino sto nema alternativu je smrt. Sve ostalo ima.
    Portugalski premijer je pre neki dan rekao da Ukrajina i Zapadni Balkan nece uci u EU, znaci s te strane smo mirni.

  • /

    22.11.2022 13:37
    /
    @jelte
    je ona zenska iz niskog centra koja siri lazne infirmacije.
    insekti su se jeli u kini pod maom posto nisu imali sta drugo

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.