Nacionalne penzije uvećane za 25 odsto, otvoren konkurs

Ministarstvo kulture objavilo je na zvaničnom sajtu Javni poziv za dostavljanje obrazloženog predloga za dodelu Priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi.
Nacionalne penzije uvećane za 25 odsto, otvoren konkurs
Foto: 021.rs
Konkurs je otvoren do 9. decembra ove godine.
To praktično znači da će umetnici, odnosno radnici iz sveta kulture, moći da se prijave za dodelu tzv. nacionalne penzije koja je ove godine, prema saznanjima portala Nova.rs, uvećana za 25 odsto. Nacionalna penzija trenutno je 50.000 dinara, prenosi ovaj portal.

Među dobitnicima nacionalne penzije, kada je reč o estradnim umetnicima, tokom proteklih godina bili su Lepa Lukić, Miroslav Ilić, Olivera Katarina, Bora Đorđević, Maja Odžaklijevska, Ljubiša Pavković... Neki od njih potvrdili su za Novu.rs da su penzije povećane.

Portal Nova.rs kontaktirao je Ministarstvo kulture zbog navoda o povećanju nacionalnih penzija, ali do objavljivanja ovog teksta nisu dobili odgovor.

Ko sve može da se prijavi za nacionalnu penziju?
 
Tokom trajanja javnog poziva, reprezentativna udruženja u kulturi, kao i Nacionalni saveti nacionalnih manjina, u svojstvu ovlašćenih predlagača, treba da dostave Ministarstvu kulture obrazložene predloge umetnika, odnosno stručnjaka u kulturi, koji ispunjavaju uslove za dodelu priznanja. Priznanje se sastoji od doživotnog mesečnog novčanog primanja za umetnika ili stručnjaka u kulturi.
 
U obzir dolaze sledeće oblasti: književno stvaralaštvo, književno prevodilištvo, muzičko stvaralaštvo, muzička interpretacija, likovna umetnost, primenjena i vizuelna umetnost, dizajn i umetnička fotografija, filmska umetnost i audio vizuleno stvaralaštvo, pozorišna umetnost, opera, muzičko scensko stvaralaštvo i interpretacija, umetnička igra, digitalno stvaralaštvo i multimedija, arhitektura, prevođenje stručnih i naučnih tekstova, izvođenje muzičkih, govornih, artističkih i scenskih kulturnih programa, istraživanje, zaštita, korišćenje, prikupljanje i predstavljanje pokretnog i nepokretnog kulturnog nasleđa, filmske i televizijske delatnosti, naučnoistraživačka i edukativna delatnost, bibliotečko informaciona delatnost, izdavaštvo, produkcija kulturnih programa i dela.
 
Pravo na priznanje može ostvariti umetnik ili stručnjak u kulturi, koji je državljanin Srbije i "doprineo je razvoju kulturnih vrednosti u Srbiji, odnosno njenoj međunarodnoj afirmaciji". Uslov je i da je laureat najznačajnijih nagrada i priznanja, ali i da je ostvario pravo na penziju.
Nacionalnu penziju svojevremeno su dobili i glumci Lazar Ristovski, Vojislav Voja Brajović, Predrag Miki Manojlović…
 
Podsetimo, 2007. godine ustanovljeno je nacionalno priznanje za vrhunske domete, u vreme kada je ministar kulture bio glumac Voja Brajović, i dodeljivano je sve do 2013. godine, da bi potom bilo obustavljeno sve do 2021. Za to vreme dodeljena su 503 priznanja, dok ih trenutno prima 231 umetnika penzionera.
  • Поп

    13.09.2023 12:12
    Бедно
    Ето ја сам кажњен што сам радио 40 година и што сам крварио на ратишту и то до краја живота ко зна можда сам и заслужио.Да ми је само знати и видети тај паметни мозак који то смисли.Живели музиканти циркузанти и остали културни људи живела моја отаџбина Србија која се тако односи према својим бранитељима.Ево и закључак Срам вас било да имате части и образа било би обрнуто.Срамота и за власт стиће вас наше ране на телу и души има неко већи и од вас који ово све гледа а његова казна је највећа.
  • Đoko Tošin

    11.12.2022 09:26
    Seljaku šipak
    Jednostavno daj onome ko će znati potrošiti. Seljak bi i to uložio u dalju proizvodnju. Nema on vremena da ide u banju ili na more, o Maldivima je možda čuo. Seljaka možeš videti i čuti samo u polj.emisiji. Glumac kada pohvali Predsednika (ne samo aktuelnog) objavi sva štampa i televizije, odmah većina pratilaca rakođe podržava predsednika.
  • Saša

    24.11.2022 17:09
    Sramno
    Kako vas nije sramota da šakom i kapom delite nacionalne penzije .Kome ?
    Ko je od nabrojanih pevaca i pevaljki zasluzio .Niko .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija