"Crni petak" u Srbiji kao svaki petak: Trgovci zasipaju građane prividnim sniženjima

Trgovci zasipaju građane promovišući bombastično popuste na odeću, obuću i tehniku od 20 do 50 odsto, a pojedini čak i do 70 odsto.
"Crni petak" u Srbiji kao svaki petak: Trgovci zasipaju građane prividnim sniženjima
Foto: Pixabay
Međutim, kako pišu Novosti, "crni petak" koji se reklamira kao vreme najvećih sniženja, ove godine ne nudi ništa povoljniju kupovinu nego što je na uobičajenim akcijama koje se periodično oglašavaju tokom godine.
 
Stari, marketinški mamci za privlačenje kupaca aktuelni su i sada. 
Jedan od novih "izuma" trgovaca je popust od 20 odsto uz minimalnu kupovinu od 6.000 dinara ili popust od 30 procenata uz minimalnu kupovinu od 8.000. Naravno, procenat sniženja je napisan krupnim brojevima, a uslov veoma sitnim slovima. Tako, na primer, potrošač mora da kupi četiri džempera koji koštaju po 1.800 dinara, što je 7.200, kako bi dobio sniženje od 20 odsto. 
U beogradskim tržnim centrima, najjeftinije patike poznatog brenda sa popustom koštaju oko 3.500 do 4.000 dinara. Ali, po toj ceni su se mogle kupiti i na akcijama tokom godine. Slična je situacija i sa drugim artiklima. Od jeftinije robe, mogu se naći farmerke za 1.500 dinara, rolke za 1.400, punjene jakne su oko 5.000 do 7.000.
 
Mnogi trgovci su sa popustima krenuli od ponedeljka, a pojedini su uveli "crni novembar", pa ih oglašavaju čitavog meseca. Očekuje se da udarni dani šoping groznice počnu sutra, kada zvanično stiže "crni petak" i da se nastave tokom vikenda.
 
U Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije (NOPS) upozoravaju građane da vode računa da ih ne zavaraju oglašeni procenti popusta. Kako ukazuju, kod nas sniženja nikada nisu tako velika kao u zapadnim zemljama i uglavnom su samo prividna.
 
- Ove godine je "crni petak" kao svaki petak, jer nema razlike u ovim sniženjima u odnosu na uobičajene vikend popuste ili akcije tokom godine - navodi za Novosti Marko Dragić, pravni savetnik u NOPS-u.
 
Građani se žale da im najviše smeta kada trgovci na izlogu napišu da je popust "do 50 odsto", a pritom je potrebna lupa da bi se uočilo "do".
 
- To je veoma vešt marketinški trik, jer to znači da popust može da bude i samo jedan procenat. Ovo je samo način da se kupac navede da dođe u prodavnicu - objašnjava Dragić.
 
Kako ističe, građani treba da znaju da najmanje petina proizvoda mora da bude obuhvaćena najvećim procentom popusta.
 
- To znači da ukoliko je najavljeno sniženje od 30 odsto, onda u prodavnici jedna petina artikala mora da bude toliko jeftinija. Ako je ponuđena roba u zanemarljivoj količini ili sa ciljem da se kupac navede da pazari druge vrste proizvoda, onda je to prekršaj. Često se dešava i da nema artikala za koje je oglašen popust - objašnjava Dragić.
 
Kupci treba da obrate pažnju da ne budu nasamareni, posebno kada je tehnika u pitanju, jer se dešava da "bombastično" najavljeni popust određenog modela proizvoda kod jednog trgovca zapravo bude njegova redovna cena kod drugog prodavca. Zato je savet građanima da obavezno upoređuju ponudu.
 
Česta je pojava i da trgovci namerno podižu cene određeni kratak period, a onda oglase sniženje. Time su, zapravo, zadržali stare cene. I to je, takođe, prekršaj i nepoštena poslovna praksa. Ako građani to uoče, mogu da prijave tržišnoj inspekciji ili organizacijama za zaštitu potrošača.
  • Дуле

    25.11.2022 23:05
    Јуче 50 000,ноћас 80 000 данас на ``акцији``60 000.
  • C. M

    25.11.2022 08:34
    C.M
    Niste vi bili u EU da vidite sta je pravo snizenje a ne ova Srpska prevara! Tamo kada je snizenje imate firmirane stvari po 10 i 20 eura najvise! I danas nosim Armanijeve farmerice koje sam kupio za 12 evra trenerke su po 18 evra....daleko smo mi od civilizovanog sveta!!!
  • ZX

    25.11.2022 06:54
    Stari trikovi
    Prvo dignu cene za 20-30 %, pa onda daju popust 15-20 % ako potrošite bar 10.000 dinara. Stari recept, ali uvek pali. Popust od 70% je za škart robu koju ne mogu da prodaju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.