Demostat: Uslov Srbije za iskopavanje litijuma je izgradnja fabrika baterija i električnih vozila

Ako u Srbiji bude eksploatisan litijum, uslov Vlade Srbije će biti izgradnja fabrike baterija i fabrike električnih automobila, piše Demostat pozivajući se na svoje izvore.
Demostat: Uslov Srbije za iskopavanje litijuma je izgradnja fabrika baterija i električnih vozila
Foto: Pixabay (ilustracija)
"Srbija neće dozvoliti eksploataciju litijuma samo da bi se izvozio u druge zemlje. Ne postoje garancije da će se odustati od saradnje sa Rio Tintom, ali je otvorena mogućnost da država nađe novog partnera čija reputacija nije narušena, kao u slučaju britansko-australijske korporacije koja se na svetskom nivou suočila sa više optužbi da uništava životnu sredinu", navodi taj centar.
Pre nego što projekat oživi, kako navodi Demostat, kompanija koja ga bude radila moraće da dostavi Studiju procene uticaja na životnu sredinu, u kojoj bi trebalo da budu prikazani relevantni podaci prikupljeni od strane kredibilnih institucija o proceni uticaja na prirodu u dolini Jadra i šire.
"Država ni u jednom trenutku nije odustala od kopanja litijuma, već je projekat stopirala zbog aprilskih izbora. Sada se javnost polako priprema za oživljavanje projekta iskopavanja rude u plodnom kraju zapadne Srbije, protiv čega je krajem prošle godine ustao veliki broj građana", dodaje se u tekstu.
 
Od početka rata u Ukrajini postoji interesovanje američkih kompanija koje proizvode baterije i električne automobile za ulaganje u Srbiji, a jedna od njih je kompanija Rivian, proizvođač električnih avanturističkih vozila, koja je u septembru najavila da će otvoriti istraživačko-razvojni centar u Beogradu.
 
Izvori Demostata ističu da je to glavni uslov države da se uđe u projekat eksploatacije litijuma, a kako navode, država neće pristati na ugovor koji bi podrazumevao da se litijum kopa u Srbiji i potom izvozi da bi se dalje prerađivao u nekoj drugoj državi.
 
"Srbija će tražiti da se kod nas otvore fabrike za proizvodnju baterija i električnih automobila", piše Demostat.
 
Kako je u tekstu navedeno, ukoliko to ne bude Rio Tinto, postoje zainteresovane kompanije iz Kine i Nemačke, koje bi mogle da ponude zatvaranje čitavog kruga proizvodnje.
 
"To znači da i jedni i drugi imaju mogućnost da pored rudnika investiraju u fabriku litijumskih baterija i pogona za proizvodnju električnih automobila koji koriste takve baterije", dodaje Demostat.
  • Lucifer

    04.12.2022 18:01
    Ako automobili nisu leteći, onda ništa
  • Litij(um)aši

    04.12.2022 17:46
    SNS-UDBA-SPC
    Sve će to Bermudski trougao Srpske nacije rešiti!
  • Kolonija!

    04.12.2022 17:31
    Najveći izvoznici su tri kineske kompanije - Ziđin majning iz Brestovca, koji je vlasnik rudnika Čukaru Peki u okolini Bora, vlasnik smederevske železare HBIS grupa i Ziđin Bor koper, objavilo je Ministarstvo finansija.

    Izvoz Ziđin majninga za devet meseci bio je 769,5 miliona evra, HBIS grupe 679,5 miliona evra i Ziđin Bor kopera 676,4 miliona evra.

    Najveću dobit u 2021. zabeležila je kompanija Srbija Ziđin majning iz Bora, koja je uvećala zaradu za čak 13 puta, na 34,4 milijarde dinara. Dobit je ostvarena pre svega zbog velikog rasta poslovnih prihoda od prodaje koncentrata bakra, većinom kroz izvoz.

    Treće po ostvarenom dobitku od 23,8 milijardi dinara je preduzeće Ziđin kuper Srbija, koje je uvećalo dobit 2,8 puta, najviše zahvaljujući rastu poslovnih prihoda od izvoza.

    Zbog rasta tražnje za čelikom i skoka njegovih cena, HBIS Grupa Srbija je od petog po veličini gubitaša u 2020. godini, lane postala četvrta najprofitabilnija kompanija sa dobiti od 23,7 milijardi dinara.

    Organizacija za ljudska prava tvrdi da Kina ima policijske stanice i u Srbiji, MUP negira

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija