Hrvatska ušla u šengensku zonu: Šta će to značiti za Srbiju?

Evropska unija je i zvanično odobrila ulazak Hrvatske u šengensku zonu.
Hrvatska ušla u šengensku zonu: Šta će to značiti za Srbiju?
Foto: 021.rs (ilustracija/Pixabay)
Ovim pristupanjem menja se dosta stvari kako za samu Hrvatsku, kao i za države sa kojima se graniči, među kojima je i Srbija.
Naime, Hrvati su do sada u Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru putovali samo sa pasošem i obrnuto. To se neće promeniti, ali će od sada kontrole na graničnim prelazima biti znatno rigoroznije, jer granice Hrvatske sa Srbijom, Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom postaju spoljne granice Evropske unije.
Hrvatska granična policija postaje odgovorna za čuvanje granice same EU, pa bi zbog toga mogla biti pooštrena praksa kontrole na graničnim prelazima sa navedenim zemljama. To može značiti više čekanja, pregleda i problema pri ulasku u Hrvatsku iz tih zemalja, piše Index.hr.
 
Situacija bi mogla da se najviše pogorša po pitanju Srbije jer je evropski komesar za unutrašnje poslove rekao da bi Brisel mogao da prekine bezvizni režim sa Srbijom nakon povećanja broja migranata koji preko naše zemlje masovno ulaze u EU. Ukoliko se to dogodi, građani Srbije će morati da podnesu zahtev za vizu za ulazak u Hrvatsku.
 
Oni koji imaju dvojno državljanstvo moći će da putuju kao i svi ostali hrvatski državljani širom EU i Šengena, uz iste uslove ulaska/povratka u Srbiju, BiH i Crnu Goru kao i ostali hrvatski državljani.
 
Podsetimo, za ulazak Hrvatske u ovaj režim je bilo neophodno da ga odobre sve zemlje članice šengena, njih 22.
 
Za ulazak u Šengen potrebno je proći temeljne evaluacije u kojima se procenjuje može li zemlja preuzeti odgovornost za kontrolu spoljnih granica u ime ostalih država šengenskog područja, efikasno sarađivati s policijskim telima drugih država članica šengenskog područja u cilju održavanja visokog nivoa bezbednosti nakon ukidanja graničnih kontrola, primenjivati šengenska pravila, kao što su kontrola kopnenih, morskih i vazdušnih granica (vazdušne luke), izdavanje šengenskih viza, policijska saradnja i zaštita ličnih podataka i povezivanje sa Šengenskim informacijskih sistemom i njegova upotreba.
  • Gajo Patak

    12.12.2022 21:08
    @Mile Je ovo vest Hrvatska usla u sengen zonu i sad je na rubu EU. Jel do sad nije? Jel se promenilo ista u prakticnom smislu putovanja bilo koga, bilo gde?

    Da, promenilo se. Sada ćeš ulaskom u Hrvatsku proći EU pasošku kontrolu i onda voziš kroz celu Evropu bez ijedne više kontrole. Do sada su kontrole bile u Austriji i Sloveniji.

    Ali to prosečnom Srbinu koji kupuje nov-nov nemački polovnjak za 3000 eura ne znači ništa zato što njegov auto ne može da izveze 1000km bez da se pokvari.
  • Mile

    12.12.2022 14:25
    Kakva
    Je ovo vest Hrvatska usla u sengen zonu i sad je na rubu EU. Jel do sad nije? Jel se promenilo ista u prakticnom smislu putovanja bilo koga, bilo gde?
  • Nemanja

    12.12.2022 12:34
    @Lala@

    Znači EU ti je dobra da ti daje platu, klošaru sa skele, ali si došao ovde na tuđe da nama kenjaš protiv nje, a realno ni jezik ne znaš... I onda se čudiš što si svuda nepoželjan, i u svojoj kući a i ovde kod nas!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija