Prelević o Zakonu o policiji: Uvode Iliju Čvorovića, sve dobro iz evropskih modela su izbacili

"Nacrt zakona o policiji nije dobar, ne menja se zbog građana i profesionalaca, već zbog političara", kaže advokat Božo Prelević.
Prelević o Zakonu o policiji: Uvode Iliju Čvorovića, sve dobro iz evropskih modela su izbacili
Foto: Medija centar Beograd
On je, gostujući na televiziji N1, naveo da će ministar i stranka na vlasti imati "veća sredstva i za borbu protiv opozicije, protiv unutrašnjeg neprijatelja". 
 
"Oni uvode Iliju Čvorovića, sada ga dižu na nivo nekakvog službenika", naglašava Prelević.

Novi Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima privukao je pažnju javnosti zbog čega je MUP organizovao konferenciju za novinare, s namerom da razjasni nedoumice u vezi sa brojnim novinama koje se uvode u krovni zakon. Međutim, umesto konkretnih, novinari su dobili vrlo uopštene odgovore na svoja pitanja.

Na pitanje da li vidi da se zakon menja zbog borbe protiv kriminalaca ili političkih protivnika, Prelević kaže da je ovde filozofsko pitanje kome i zašto je potreban ovaj zakon.
 
"Potreban je vlasti, a ne građanima, a potreban je radi kontrole tih istih građana. Ta priča o tri sesije ničemu ne služi, to nije javna rasprava", navodi on.
 
Prelevića podseća na film "Balkanski špijun" Dušana Kovačevića i glavnog lika u toj drami, poznatog "špijuna" Iliju Čvorovića.
 
"Ovaj zakon se ne menja zbog profesionalaca, već zbog političara. Ministar i stranka na vlasti imaće veća sredstva i za borbu protiv opozicije, unutrašnjeg neprijatelja. Oni uvode Iliju Čvorovića dižu ga na nivo nekakvog službenika", opisuje Prelević.
Dodaje i da je zakon uperen i protiv službenika policije.
 
"Možete da kontrolišete službenike policije na način na koji niste mogli do sada. Takođe, smanjujete moć Unutrašnje kontrole, zakon je potčinjava ministru. Sve dobro iz evropskih modela su izbacili i sve su stavili pod jednu stranku. To je ono što nama ne treba. Zamislite Dijanu Hrkalović sa ovim zakonom", zaključuje Prelević.
  • Samo ulica!

    20.12.2022 19:23
    Ovo resava samo ulica i protesti !
  • Neko

    20.12.2022 18:38
    Nije problem policija, koja je duboko kriminalizovana, jer oni rade samo onako kako im odgovara.
    Problem smo mi, narod,koji cuti i nizasta se ne angazuje, protestuje, blokira saobracajnuce da bi skrenuli paznju da neke stvari ne mogu.
    Zato se nemojte cuditi sto vam to rade i sto vas lazu i varaju.
    Narod im je to omogucio jer se ne buni, i oni to znaju i koriste
  • Kuzman

    20.12.2022 17:56
    Vučićeva Srbija , haos , hapšenje ,pokazivanja , pljačka ,ludilo bivših sadašnjih radikala

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija