Poverenik o Zakonu o policiji: Nije dovoljan pravni osnov, postavlja se pitanje neophodnosti nadzora

Najvažnije pitanje koje treba da se postavi kada je reč o biometrijskom nadzoru koji se predlaže novim Nacrtom zakona o unutrašnjim poslovima je kako će biti zaštićeno pravo građana na privatnost.
Poverenik o Zakonu o policiji: Nije dovoljan pravni osnov, postavlja se pitanje neophodnosti nadzora
Foto: 021.rs
Ovo za 021.rs kaže Poverenik za pristup informacijama od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović.

Kako kaže, kancelarija Poverenika je svoje mišljenje o ovakvom nadzoru dala još krajem 2019. i početkom 2020. godine.

"Suština našeg mišljenja koje nije bilo pozitivno je to da ne postoji pravni osnov za takvu obradu podataka. Ukoliko bi ovaj set zakona iz oblasti unutrašnjih poslova, među kojima je i Zakon o unutrašnjim poslovima koji to predviđa, bio usvojen u skupštini u ovom tekstu koji je sada u nacrtu to bi bio pravni osnov", kaže Marinović.
 
Dodaje, ipak, da je to samo prvi korak. 
 
"Ja volim da kažem da, ako se i usvoji takav zakon to nije kraj borbe za zaštitu podataka o ličnosti građana u Republici Srbiji. To je početak. Nećemo biti prva država koja je to uvela", ističe Marinović. 
 
Skreće pažnju na to da nije dovoljno samo imati pravni osnov, već je važno promisliti da li je to nephodan način da se ostvari cilj.
 
"Kada pogledate cilj koji je proklamovan u nacrtu zakona on je, mora se priznati, legitiman. Znači to je da se uhvate lica koja su počinioci teških krivičnih dela, koja se gone po službenoj dužnosti, zatim, oni koji pripremaju najteža krivična dela terorizma i povezanih sa terorizmom i da se pronađu lica koja su nestala, a za koje se sumnja da su žrtve krivičnih dela. I to jeste legitimno. Međutim, ta neka lica koja su počinioci teških krivičnih dela, oni se već nalaze u nekim bazama MUP-a koje su posebne, odvojene od baza lica kojima su izdate lične karte ili putne isprave. Prema tome, glavni fokus je na tome kako će biti zaštićeni podaci o ličnosti svih ostalih koji ne spadaju u te kategorije", objašnjava Poverenik u izjavi za 021.rs.
 
Dodaje da očekuje da Vlada ispuni svoju obavezu i uputi Povereniku zakonski predlog koji u sebi sadrži obradu podataka na ličnosti. 
 
"Tada ćemo se konačno izjasniti i dati svoje mišljenje o tome. Sada je još uvek u formi nacrta", navodi. 
Na pitanje o još jednom zakonu usvojenom u Srbiji, a koji je izazvao polemike o obradi podataka - Zakonu o socijalnoj karti - Marinović kaže da nije bitna samo količina podataka koja se obrađuje, već i način na koji se to radi. 
 
"Čak ni količina podataka, ukoliko su preduzete sve, kako to zakon kaže, tehničke, organizacione i kadrovske mere da ti podaci budu zaštićeni, ne mora da bude tako opasna. Više je poenta u tome kako se oni štite. Može biti i manji krug podataka, a da se ne štite uopšte i da dospeju u javnost, pa da nastane šteta", zaključuje.
 
Inače, mišljene na Zakon o ssocijalnoj karti dala je i organizacija Amnesti Internešenel (Amnesty International) koja je ocenila da nije jasno zašto je potreban toliki broj podataka, odnosno zašto sistem obrađuje podatke lica povezanih sa korisnicima socijalne zaštite bez njihovog informisanja i pristanka.  
 
Zajedno sa AI, nekoliko međunarodnih nevladinih organizacija podnelo je jutros zajedničko pravno mišljenje Ustavnom sudu Srbije u kojem traži sudsku reviziju Zakona o socijalnoj karti.
  • Goranđel

    21.12.2022 13:33
    @Sloba Boba
    Prijatelju, skidanje vodje samo lici na resenje ali nije u tome poenta kao sto se pokazalo mnogo puta dosada. Skines jednog, dodje drugi isti takav vodja copora. U samom coporu je problem. Bolje da si rekao: narode knjigu u sake, obrij bradurinu i kloni se popova. Onda mozda i shvatis vremenom, kroz nekoliko generacija, da batina koju tradicionalno obozavas i nije po meri coveka. Mozda ti onda vise nece trebati policijsko-teokratska kvazidrzava da ti bude staratelj kojeg se plasis ali ne ispustas ruku kojom te vodi u nestajanje tako nesposobnog da mislis svojom glavom i hodas na sopstvenim nogama.
  • @sloba boba

    21.12.2022 13:27
    hehe
    čim nađemo boljeg ...kuckaj ...
  • Sloba Boba

    21.12.2022 12:24
    Narodeeeeeeee, skidajteeeeeeee Vučićaaaaaaaa

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.