Predloženo da se RTS i RTV još godinu dana finansiraju preko taksi kroz račune za struju

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović izjavio je da je Vlada Srbije predložila parlamentu da se finansiranje javnih servisa kroz taksu produži za još godinu dana.
Predloženo da se RTS i RTV još godinu dana finansiraju preko taksi kroz račune za struju
Foto: Pixabay
Martinović je u Skupštini Srbiji rekao da je Vlada Srbije predložila da se produži režim finansiranja RTS i RTV kao javnih medijskih servisa do 31. decembra 2023. godine.
"Zakonom o javnim medijskim servisima propisano je da se RTS i RTV finansiraju iz budžeta, ali i kroz taksu, kroz komercijalne prihode i druge izvore", rekao je Martinović.
On je naglasio da javni servisi obavljaju delatnosti od javnog interesa i da ne mogu sami da obezbede dovoljno prihoda jer nisu komercijalne televizije, pa Vlada predlaže nastavak finansiranja kroz naplatu takse preko računa za struju za još godinu dana.
 
Kada je reč o Predlogu zakona o izmeni Zakona o državnim službenicima, Vlada Srbije je predložila parlamentu da se za dve godine odloži primena odredbe o raspisivanju javnog konkursa za zasnivanje radnog odnosa na određeno vreme zbog povećanog obima posla, rekao je Martinović.
 
On je ukazao da bi, u slučaju da se rok ne produži, od 1. januara veliki broj državnh službenika u sudstvu, odnosno Ministarstvu finansija, ostao bez posla, jer bi se zahtevalo raspisivanje konkursa.
 
Ministarka pravde Maja Popović zamolila je poslanike da podrže izmene Zakona o državnim službenicima kako bi se omogućilo normalno funkcionisanje pravosudnog sistema.
 
Ona je poslanicima predstavila i međunardne ugovore o saradnji u oblasti pravosuđa Srbije sa Ujedinjenjim Arapskim Emiratima i Brazilom.
  • Swarog

    22.12.2022 15:17
    pa...
    neka taksu plaćaju samo naprednjaci i njihovi uvlakači. To je, svejedno, samo njihov servis.
  • SRAMOTA

    22.12.2022 13:57
    Onda plaćam preko budžeta,preko računa za struju,preko kablovskog operatera. To je tri puta pretplata.
    A,oni se još finansiraju preko reklama i nekih izvora. Tako piše u tekstu.
    Neka se finansiraju,ali ja plaćam tri puta.
  • /

    22.12.2022 13:45
    /
    evo vam jos: tokom djindjica se nije placala tv pretplata

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.