Češki diplomata: Nije bilo debate o otvaranju klastera sa Srbijom, nije atmosfera za to

Zamenik ministra spoljnih poslova Češke Martin Košatka rekao je da o otvaranju pregovaračkog klastera sa Srbijom nije bilo prave debate tokom predsedavanja Češke EU, jer atmosfera nije pogodna za to.
Češki diplomata: Nije bilo debate o otvaranju klastera sa Srbijom, nije atmosfera za to
Foto: Pixabay
Košatka je za Juropian Vestern Balkan (EWB) rekao da vidi tri glavne prepreke u slučaju Srbije – nedostatak napretka u oblasti vladavine prava, dijalogu Beograda i Prištine i veoma nizak stepen usklađenosti srpske spoljne politike sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU.
"Ovaj problem je pre izvesnog vremena bio skoro sekundaran u odnosu na prethodna dva. Ali sa ruskom agresijom, to je postalo pitanje principa i sada će Evropska unija zaista insistirati na usklađivanju sa ZSBP", rekao je Košatka.
Na pitanje da li će pitanje spoljne i bezbednosne politike biti važnije od reformi vladavine prava u procesu pristupanja, on je istakao da će to biti jedno od glavnih pitanja.
 
"Činjenica je da je problem usklađivanja ZSBP dramatično porastao poslednjih meseci, ali bez pozitivnih pomaka na terenu, vladavina prava će definitivno ostati velika prepreka na evropskom putu Srbije", rekao je češki diplomata.
  • Braco

    25.12.2022 20:22
    Cesi
    Znamo mi dobro da to jeste dobro za nas!
    Njihova svest, svest gospodara nasih zivota, ali ne i nase hrabrosti, da se ceo svet okrece protiv njih je - nasa pobeda!
    Hvala vam! Sa teroristima nema - ni otvaranja klastera, a kamoli bilo kakve medjudrzavne saradnje!
    Nase je da znamo za sta ih optuzujemo, a njihovo vreme ocigledno otkucava!
  • V

    25.12.2022 18:11
    Uskoro ce valjda i kasirke u lidlu odlucivati o nasoj kandidaturi…
  • Марковић

    25.12.2022 17:34
    Чешко председавање
    Браћо Славени Чеси није баш лепо од вас.Живела Србија

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.