FOTO: Proglašena vanredna situacija u Pirotu, škole ne rade u ponedeljak

U Pirotu je večeras proglašena vanredna situacija nakon što je amonijak iz vagona iscureo u Nišavu, rekao je gradonačelnik Vladan Vasić.
On je naveo da škole u ponedeljak neće raditi.
Kako je naveo, evakuisani su radnici Tigra i u ponedeljak neće raditi prva smena.
 
Dodao je da u ponedeljak stiže stručna ekipa iz Niša kako bi sanirali posledice akcidenta. Dodatni problem je, naveo je, što je vagon upao u reku te će biti posledica po biljni i životinjski svet i vode.
Vagoni teretnog voza sa amonijakom iskliznuli su oko 17.30 sati sa pruge, jedan je upao u reku što je izazvalo burnu reakciju amonijaka u kontaktu sa vodom i došlo je do velike koncentracije gasa u amosferi.
 
Građanima je upućen apel da ne izlaze napolje.
 
Više od 50 osoba je zatražilo medicinsku pomoć zbog simptoma trovanja amonijakom, a osam osoba primljeno je u Klinički centar u Nišu.
 
U toj zdravstvenoj ustanovi kažu da su svi stabilno, sa nadražajnim simptomima i blagim hemijskim opekotinama.
 
Vlasnik portala Pirot plus online Nenad Paunović izjavio je za N1 da se u rasponu od 30 kilometara, od Bele Palanke do Pirota, oseća jak miris amonijaka, a da je vidljivost toliko slaba da su pojedini automobili sleteli s puta.
 
Paunović je, pozivajući se na informacije iz prijemnog odeljenja Opšte bolnice u Pirotu, rekao da su četiri ekipe Hitne pomoći na terenu, da se osobe koje se žale na trovanje amonijakom stalno dovoze, i da je angažovano sve raspoloživo osoblje.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

 
Preventivno zatvorena fabrika vode u Nišu 
 
Zbog prevrtanja kompozicije od 20 vagona-cisterni, od kojih je najmanje jedna završila u Nišavi, iz preventivnih razloga isključena je sa mreže fabrika vode u Nišu, a korišćenje vode iz izvorišta Medijana je privremeno obustavljeno, objavljeno je na sajtu grada Niša.
 
"Niški vodovod, odnosno Javno komunalno preduzeće 'Naisus' preduzima sve preventivne mere i redovnu kontrolu vode koju će od jutra kontrolisati i Institut za javno zdravlje", kazali su u niškoj Gradskoj kući.
 
U saopštenju se navodi da vodosnabdevanje Niša nije ugroženo, jer su ostala izvorišta "izdašna", a rezerve vode u rezervoarima su dovoljne za dva do tri dana.
 
Železnički saobraćaj je u prekidu, kao i saobraćaj na putu između Pirota i Bele Palanke, na auto-putu i magistralnom putu, a alternativni putni pravac je preko sela Ponor.
 
Oglasila se i firma "Srbija kargo" i saopštila da je reč o o teretnoj kompoziciji koja svakodnevno saobraća na deonici Niš–Dimitrovgad, prevozeći sirovine iz Bugarske za Prahovo i Šabac.
 
Teretna kompozicija je u svom sastavu imala dvadeset vagon-cisterni, koje su u vlasništvu kompanije "Eliksir".
  • Džoni Vajsmiler

    27.12.2022 11:36
    NAPREDNJACI
    Dakle, sada je stvarno kritično. Ili SNS ili građani. Što ne kažu istinu koliko ima mrtvih, nego sve lažu i kriju.
    Dakle sve nizvodno što pliva Nišavom i Moravom (posle ulivanja Nišave), će da pocrka, neće imati vode ni Pirot ni Niš niti mesta nizvodno, čak je pitanje kako će proći Smederevo.
  • Zovem se Stevo

    26.12.2022 21:29
    INAČE
    Vučić je najbolji.
    Glasajte za njega.
  • Maja

    26.12.2022 05:30
    Opao natalitet u Pirotu..pitam se zašto?Ma nema veze,sad ćemo dovesti vojsku da poboljsa stvar i napravi bebe da imamo sta da trujemo!Ima li kraja ovom raspadu i truleži?Fali nas samo 500000 za deset godina?Ma treba da nas nema više uopšte kakvi smo….

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.