Branković: Parlament jedini prostor pluralizma u ovom trenutku

Koordinatorka inicijative Otvoreni parlament Tamara Branković rekla je da je parlament "jedini prostor u ovom trenutku gde imamo pluralizam".
"Očigledno da je pluralizam u suštini alergen ove vlasti, možemo da kažemo da je deo vladajuće većine alergičan na pluralizam. Dolazi do opstrukcija koje onemogućavaju da se pitanja i teme od javnog interesa otvaraju", kaže ona.
Građani Srbije su tokom ove nedelje imali mogućnost da poslanicima u parlamentu napišu novogodišnju čestitku, u kojoj su mogli da postave pitanje ili izraze mišljenje o radu Skupštine, piše N1 Beograd.
Inicijativa Otvoreni parlament organizovala je uličnu akciju "Srećna bolja skupština", a Branković kaže da nije bio loš odziv s obzirom da je kraj godine.
 
"Imamo osećaj beznađa kada se radi o Skupštini, našoj najvažnijoj instituciji, a iz godine u godinu vidimo kako se ona urušava, da su građani distancirani od Skupštine i narodnih poslanika. Građani su poželeli poslanicima da otvore pitanje litijuma, bora, da se pozabave pitanjem vazduha, katastrofa koja se dogodila u Pirotu je takođe među željama, ali bilo je i konkretnih zakona, poput onog o istopolnim zajednicama, bilo je i lokalnih tema i pitanja", kaže ona.
 
Na pitanje da li smo svi na gubitku zbog toga, odgovara potvrdno.
 
"Mi smo svakako na gubitku zbog toga što zakon koji god da prođe kroz Skupštinu, prođe bez debate, razgovora, čak i amandman. U praksi, onako kako se tom institucijom upravlja, ona jeste obesmišljena, ali to nije razlog da mi od te naše institucije odustanemo. Ako dignemo ruke od parlamenta, šta će nam ostati i kakvo smo mi onda društvo", kaže Branković.
 
Ističe da "bolja skupština znači bolju demokratiju".
 
"Građani prepoznaju, ali izostaje verovanje i očekivanje da svojim angažmanom mogu da donesu promenu. Oni ne misle da mogu, ali uglavnom do 20 odsto građana veruje da može, na lokalnom nivou", kaže.
Branković ističe i da smo mi društvo koje nikad nije imalo iskustvo života u demokratiji.
 
"Kada gledamo medije, obrazovanje, političare – ne uče nas da budemo građani", kaže ona.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija