Srbija za 14 godina dodelila 250 azila

Srbija je od 2008. do 2022. dodelila tražiocima azila i izbeglicama oko 250 azila, rekao je advokat i saradnik Beogradskog centra za ljudska prava Marko Štambuk.
Srbija za 14 godina dodelila 250 azila
Foto: 021.rs
On je za rekao da je 2022. godine oko 30 ljudi dobilo azil, te podsetio da su od marta u Srbiji, zbog ruske agresije, i državljani Ukrajine koji dobijaju privremenu zaštitu, odnosno jedan oblik zaštite u skladu sa zakonom.

Ocenio je da kapaciteti državnih organa koji se bave zahtevima za azil nisu na najvišem nivou i da ih je potrebno povećati.

"Kancelarija za azil, koja je prvostepeni organ, ima mali broj službenika i mislim da sada četiri inspektora rade saslušanja, podonošenja zahteva, pišu odluke…", rekao je on.
 
Naveo je i da kapacitete treba da povećaju i Komisija za azil, kao drugostepeni organ, i Upravni sud kao poslednja instanca koja odlučuje u postupku odobravanja azila.
 
Smatra da je potrebno i da nadležni rade na tome da budu kvalitetnije odluke koje donose.
 
Napomenuo je da se Beogradski centar za ljudska prava bavi tražiocima azila i izbeglicama, te da među migrantima ima i onih koji nisu tražioci azila i nisu izbeglice jer samo prolaze kroz Srbiju.
 
Ukazao je da sam postupak zna da potraje malo duže i to i po nekoliko godina. Kazao je da se smeštajni uslovi za tražioce azila i izbeglica razlikuju od centra do centra širom Srbije – od Preševa do Subotice.
 
"Uslovi se razliku, ali svako kome treba krov nad glavnom i tri obroka dnevno i osnovna zdravstvena zaštita, na to može da računa", rekao je Štambuk.
  • Laloš

    01.01.2023 23:29
    Sada će ih biti mnogo više dolaskom Rusa. Samom da objasnim vlasnicima nekretnina koji su izdali stanove Rusima. Ako dobiju status azilanta više ne moraju da plaćaju zakup već im država plaća po ceni koju ona odredi.
  • /

    01.01.2023 18:44
    /
    a koliko ih je tek vratila na pogubljenje nazad u maticne drzave kao politicke ili seksualno nepodobne

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija