Slučaj "Fristajler": Kakva su prava gostiju kojima je "potonuo" doček?

Dok se detaljniji rezultati istrage o potonuću "Fristajlera" očekuju, nemeće se pitanje kakva prava imaju gosti koji su bežali sa tonućeg splava u novogodišnjoj noći.

Trenutni bilans potonuća "Fristajera" izgleda ovako: dve devojke su lakše povređene, niko nije stradao, splav još uvek nije izvučen iz vode a istraga je i dalje u toku, piše Euronews Srbija

Osim toga, policija je, po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, večeras uhapsila menadžera splava Fristajler D.V. (44), direktora M. R. (41) i vlasnika splava koji je državljanin Grčke M. Lj. (51). Oni su uhapšeni zbog sumnje da su učinili krivično delo "teško delo protiv opšte sigurnosti sa umišljajem za izazivanje opšte opasnost". 

Oni se sumnjiče da su 31. decembra 2022. godine na splav omogućili prisustvo većeg broja osoba nego što je kapacitet ovog objekta, koji je zbog toga delom potonuo i na taj način ugrozili bezbednost većeg broja lјudi. 
 
U svakom slučaju, nova 2023. godina za posetioce ovog popularnog beogradskog splava nije počela najbolje, ali nakon što su nadležne službe reagovale i sprečile da nesreća eskalira postavlja se pitanje koje se odnosi na to koja sada prava imaju posetioci splava koji je nedavno dopola potonuo?
 
Mnogi su bežeći sa splava koji je tada tonuo u reku bili uplašeni, ali su i nakon toga ostali bez ličnih stvari, dokumenata i odeće.
 
Pravni savetnik Nacionalne ogranizacije potrošača Mladen Alfirović rekao je za Euronews Srbija da svi gosti ovog splava imaju pravo na nadoknadu štete. On je pojasnio da će svi oni moći pojedinačno da tuže vlasnika "Fristajlera", jer u Srbiji kolektivna služba ne postoji.
 
"Potrošači na prvom mestu imaju pravo na naknadu štete i to prvenstveno nematerijalne štete, ali i materijalne. Materijalne štete u smislu da im se vrati sav novac koji su uplatili za doček i za organizaciju samog događaja. A kad je u pitanju nematerijalna šteta, oni to pravo mogu da ostvare u redovnoj parnici za sav pretrpljeni strah, duševnu bol, pa eventualno i telesne povrede koje je neko pretrpeo", rekao je on.
Govoreći o ovom slučaju, naveo je da se može podneti grupna tužba, da se donekle objedine sve parnice u slučaju da ima više ljudi koji su zainteresovani za tužbu, ali bi mnogo bolje i efikasnije bilo da postoji kolektivna tužba.
  • AKIROKUROSAVA

    04.01.2023 08:32
    Titanik
    Ko da je Titanik potonuo
  • /

    03.01.2023 18:01
    /
    jel to ona milica ovdasnji cuvar srpskih vrednosti
  • Okrugli ćošak

    03.01.2023 15:49
    Svako od njih ima pravo da bira i da bude biran ( član Ustava). Pošto spadaju u odabrane, kad imaju toliku lovu za bacanje, red je da im se ovo upiše u partijsku, navijačku, starletansku, fensi... knjižicu, a da im mitropolit Bačko - Kumrovački baci, makar, za srpsku novu godinu, časni krst - te da im se računa kao Bogojavljansko plivanje u biografijama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Konkurs za posao u zatvorima u Srbiji

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija raspisala je danas konkurs za prijem u stalni radni odnos u deset kazneno-popravnih ustanova 32 pripadnika Službe za obezbeđenje.

Đilas: Opozicija da povuče svoje izborne liste

Lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas pozvao je opoziciju da povuče svoje liste za lokalne izbore 2. juna, jer je jasno "da ne postoje ni minimalni uslovi za održavanje legalnih izbora".