Dojče vele: Državni vrh Srbije iznenada odlučio - toplo sa Hrvatskom, hladno sa BiH

Državni vrh Srbije "izenanada je, jednog dana" rešio da je vreme za popravljanje odnosa sa Hrvatskom, dok su s druge strane odnosi Srbije i BiH na silaznoj putanji.
Dojče vele: Državni vrh Srbije iznenada odlučio - toplo sa Hrvatskom, hladno sa BiH
Foto: 021.rs
Tako u tekstu "Srbija: toplo sa Hrvatskom, hladno sa BiH" piše Dojče vele.
Kako se navodi, predsednik Srbije Aleksandar Vučić dao je nalog svojim saradnicima da se pokrena akcija "odleđivanja odnosa sa Hrvatskom", a taj zadatak poveren je ministru spoljnih poslova Ivici Dačiću i Božićni prijem u Zagrebu 6. januara bio je prvi korak u tom pravcu.
U tekstu se ističe da su odnosi Beograda i Zagreba već godinama na niskom nivou i uglavnom ih obeležavaju "pikantne izjave političara sa obe strane".
 
Predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava Sonja Biserko za Dojče vele je rekla da je rano procenjivati da li je ta namera za popravljanjem odnosa iskrena ili nije.
 
"Istovremeno sa posetom Ivice Dačića Hrvatskoj, u Beogradu su i Aleksandar Vulin i Ana Brnabić govorili o Hrvatskoj kao ustaškoj zemlji", rekla je Biserko i dodala da se ne sme zaboraviti da nije reč samo o odnosima sa Hrvatskom, već ima i drugih neuralgičnih tačaka - Kosovo, Crna Gora i BiH.
 
Profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković rekao je da je u svakom slučaju ovo dobar momenat za korak sa Zagrebom i da su odnosi u regionu važni za proces evropskih integracija.
 
U tekstu se navodi da je Beograd ignorisao pozive iz Sarajeva ne prisustvuje obeležavanju Dana Republike Srpske 9. januara i da je to svakako dodatno zakomplikovalo odnose.
 
Biserko je ocenila da je Hrvatska kao članica EU i NATO ispala iz "srpskog sveta", dok je Republika Srpska "kao ratni plen od koga se ne odustaje".
 
"Postoji rezerva u Sarajevu prema politici Zagreba i Beograda koji ponekad povišenim glasom izražavaju bojazan za položaj pripadnika svojih naroda u BiH. Stoga se i nakon samo naznake neke normalizacije odnosa između Srbije i Hrvatske nervozno reaguje u nekim krugovima u BiH", rekao je Stojiljković.
  • edu

    10.01.2023 21:06
    @Bojan
    Umesto da samo pljuckaš bezveze,bolje se zapitaj koji su razlozi toga.
    Oni su se borili da ostanu hriščani kada su Osmanlije vladale Bosnom i uvek su bili na braniku Srbije i Hrvatske, budući da je Bosna raskrnica sa jedne strane Zapada(Hrvatske) i sa druge strane Istoka(Srbije).
    Logično da će oni koji su skoro najviše žrtve dali da sačuvaju svoj identitet i SVOJU DRŽAVU biti oni koji će najviše to da cene. Slažem se da kod jednog broja Srba i Hrvata to prelazi u ekstreme,ali veruj mi da takvih uber nacionalista imaš i u samoj Hrvatskoj i u Srbiji. Naprimer, Dalmacija mnogo desničara tamo živi.
  • Bojan

    10.01.2023 12:05
    @Sremica

    Bosanci koji glumataju megasrbe i megahrvate su najgora bolest Srbije i Hrvatske.
  • Voldi

    10.01.2023 11:45
    I treba imati dobre odnose sa komšijama. Naročito sa onima na koje moramo da se ugledamo i pratimo njihov uspeh kao Evro integracijama i ulaskom u Šengen.
    Živeo bezgranični prostor u Evropi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija