Čak 30 gradova u Srbiji ima više penzionera nego radnika

U Srbiji, prema poslednjim podacima Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, živi 1.647.909 penzionera i 2.766.034 radnika, a čak 30 gradova i opština ima više penzionera od radnika.
Čak 30 gradova u Srbiji ima više penzionera nego radnika
Foto: 021.rs
Statistika pokazuje da sada za ček jednog penzionera radi 1,68 radnika, a optimalni odnos trebalo bi da bude jedan penzioner na četiri zaposlena, pišu Novosti.
Takav "penzionerski" prosek strukture srpskih gradova prati demografsku situaciju u njima - u većini njih broj starih žitelja uveliko premašuje broj dece i mladih.
U Vlasotincu je broj građana mlađih od 24 godine gotovo izjednačen sa brojem meštana starijih od 65 godina.
 
U beogradskoj opštini Rakovica, koja je nekada imala najviše fabrika i radnika, lista penzionera sada je duža za 4.511 imena od spiska radnika. U toj opštini sada živi 25.527 penzionera i 21.016 radnika.
 
Demografkinja Gordana Bjelobrk to objašnjava time što je posleratna bejbi-bum generacija do 2021. godine napunila više od 65 godina.
 
"Država sada mora da preduzme konkretne mere da bi se omogućio balans između ekonomski aktivnog i neaktivnog stanovništva", kazala je ona.
  • Miki

    15.01.2023 23:46
    Vidim da neki tek sad otkrivaju toplu vodu. Odavno pare iz Srpskih opština odlaze u Beograd u koji je sve teže doći ako nemate sopstveni prevoz. Šta to beše železnička i autobuska stanica? A o pripremama prestolonaslednika malog tatinog sina nema šta da se kaže. Rečima se ne može opisati ovaj naš Srpski raj, to treba doživeti i preživeti. Ali, kažu da ničija nije gorela do zore i posle kiše dolazi sunce. Prirodni i Božji zakoni su čudo!
  • Bojan

    10.01.2023 17:56
    Ekonomski Dzeki
    Tako je to u ekonomskom tigru, cetvrtoj najsiromasnijoj zemlji u Evropi.
  • Ima gradova gde

    10.01.2023 15:59
    nema plata ima samo penzija
    Svi gradovi u Srbiji se posle 1990 god i promenjenog ustava kada su opstinama ukinuti izvorni prihodi i prebaceni u opstinu Beograd, pretvaraju danas u to da jedini prihode u tim opstinama imaju penzioneri i nema zaposlenih. U stvari ima nesto malo zaposlenih , a to su oni opstinari koji primaju plate od naplate vode stanovnicima penzionerima, jer je jedino naplata vode prihod koji je ostao opstinama, a pdv, akcize, registracije vozila, kazne, porezi, doprinosi, gas, struja sve te pare idu u Beograd, sto pre 1990 god nije islo . Ali taj izvor naplate vode presusuje, jer sve je manje i penzionera u tim opstinama, tako da ce na kraju ostati 0 stanovnika van Beograda.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija