Danila Vučića u BiH čuva pet osoba, njegovo prisustvo na Danu RS izazvalo brojne reakcije

Danila Vučića, sina predsednika Srbije Aleksandra Vučića, tokom boravka u Bosni i Hercegovini radi obeležavanja Dana Republike Srpske, čuvalo je pet osoba.

Ambasada Srbije je ovu posetu službeno najavila organima Bosne i Hercegovine, poručujući da "ima čast da ih obavesti da će član porodice predsednika Republike Srbije boraviti u poseti Bosni i Hercegovini". 

U dokumentu koji je objavio portal Istraga.ba, navodi se da će Danilu Vučiću neposrednu fizičku zaštitu pružiti pet osoba, koji će sa sobom nositi naoružanje, pištolje sa dva okvira i 34 metka. 

Navodi se i da je sin predsednika u BiH otputovao u "škodama" beogradskih tablica. 
 
"Ambasada moli da nadležni organi Bosne i Hercegovine omoguće nesmetan prolaz i ubrzanu pasošku i carinsku kontrolu na navedenim graničnim prelazima, obezbede potrebne dozvole za unos i nošenje oružja na teritoriji Bosne i Hercegovine za lica koja prate člana porodice predsednika Republike Srbije, Danila Vučića, kao i da preduzmu sve potrebne mere bezbednosti za vreme boravka člana porodice predsednika Republike Srbije na teritoriji Bosne i Hercegovine", navodi se u dokumentu koji je datiran na 4. januar, a koji je objavila Istraga.ba.
 
Prisustvo predsednikovog sina izazvalo brojne reakcije
 
Prisustvo Danila Vučića na obeležavanju 9. januara, Dana Republike Srpske, koji je bosansko-hercegovački sud proglasio neustavnim, izazvalo je brojne komentare i reakcije. 
 
Sam predsednik Aleksandar Vučić reagovao je na tekst Danasa sa naslovom "Fenomen 'predsednikovog sina' kao nove institucije u Srbiji: 'Ni Staljin ni Tito nisu nikada uradili to što je Vučić".
 
Vučić je na svom Instagram nalogu podelio fotografiju sebe i svog prvenca tokom posete Hilandaru, navodeći da su odmah posle toga krenuli "najodvratniji napadi" na njega i njegovo dete "zato što je otišao na proslavu Dana Republike Srpske u Banja Luku i Istočno Sarajevo".
 
"Lagali su podjednako i tajkunski mediji u Beogradu, i zagrebački i sarajevski, kako je deo zvanične delegacije Srbije, kako to ni Staljin ni Tito nisu radili, a odlazak na oba mesta bila je samo Danilova želja i ništa više. Uzgred, kao otac, ponosan sam što je mom starijem sinu ljubav prema Republici Srpskoj i našem narodu na Kosovu i Metohiji važnija od svih drugih stvari i nadam se da sam makar malo doprineo vaspitavajući ga na takav način. A sad, pišite šta hoćete. Živela Srpska, živela Srbija!", napisao je Vučić.
 
 
 Foto: Beta (AP)
 
Reagovala je premijerka Ana Brnabić, ona je ponovila da Danilo Vučić nije bio član državne delegacije, osvrćući se na pisanje Danasa, kao i da ih to nije sprečilo da "objave čitavu stranu laži i uvreda na Danilov račun". 
 
"Danilo je mladić za primer - vaspitan, požrtvovan, pažljiv, za razliku od vaših (Danasovih) 'veličina'. Mada, kada kažu da 'nemate ugled dobrog mladića', oni koji tekst počinju osudom Dana Republike Srpske, a završavaju time da je Srbija propalo društvo - onda je to za sve koji u Srbiju verujemo, a Srpsku volimo - velika pohvala. Milion puta lažite i kudite Danila, milion puta ćemo odgovoriti", napisala je Brnabić na Tviteru.
U jutarnjem programu televizije Pink o čitavom slučaju govorio je i urednik prorežimskog tabloida Informer, Dragan J. Vučićević, poručujući da sin predsednika već osam godina ide na obeležavanje Dana Republike Srpske, jer sam odluči tako, te tamo boravi kao građanin.
 
"On je kriv samo zato što je Danilo Vučić, i što je sin predsednika republike, i njega napadaju godinama. Pokušavaju na silu da od njega naprave nekakvog bahatog sina, bahatog političara što su sve oridinarne laži. Ljudi koji poznaju Danila, tek oni znaju koliko je to strašna i odvratna laž", rekao je Vučićević.
 
Nasuprot tome, politikolog Boban Stojanović kaže daje nezabeležano da je bilo koji predsednik sina poslao na neku državnu ceremoniju kao što je to učinio Aleksandar Vučić. Kako je naveo gostujući na televiziji N1, osim neformalne institucije prve dame, supruge predsednika, u Srbiji je uvedena i institucija prvog sina.
 
Govoreći o predsednikovom obrazloženju da je Danilo Vučić u BiH išao po sopstvenoj želji, Stojanović kaže da je možda i on to želeo, ali da bi se teško našao na ceremoniji, "posebno ne red iza ministarke u vladi".
 
"Ako treba tražiti vezu predsednika i njegove dece, pojavljivanja te dece u političkim aktivnostima, onda tu paralelu treba tražiti u tipu vladavine u zemlji, a ne da li neki mediji pričaju o Danilu Vučiću. Normalno je da se priča jer se momak tu pojavio, možda bez ikakvog interesa, možda je samo imao želju… Činjenica je, predsedniče, da je vaš sin bio tamo, a vi niste bili", naveo je Stojanović za N1.
 
U tekstu Danasa koji je izazvao reakcije iz vrha vlasti, spoljno-politički analitičar i novinar Boško Jakšić, komentarišući to što se na proslavi Dana Republike Srpske pojavio Danilo, umesto Aleksandra Vučića, rekao je da "tako nešto nisu nikada uradili čak ni Staljin ni Tito".
 
"Jedno je kada neko vodi svoje dete na put. Ali, bez ikakve zvanične funkcije da se pošalje… Sad se ja pitam da li Danilo kao specijalni emisar putuje sa diplomatskim pasošem? Jer, emisari te vrste, uvek imaju diplomatski pasoš. Diplomatski pasoš se ne stiče samo zato što ste nečiji sin. To nije nikakva kvalifikacija. Broz nije nikada radio takve, Staljin to nikada nije radio. Ovde je samo falilo da se Ivica Dačić pojavio sa svojim sinom pa da se kompletira balkanska varijanta nepotizma. Čak je i uvredljivo, ako bismo se držali svih formalnosti diplomatskih, onda je to neka vrsta nipodaštavanja te ceremonije. U državnu delegaciju da stavite sina, pa to je preko svakog ega", zaključio je Jakšić.

Komentari 44

  • 1244

    14.01.2023 12:54
    Ukine srpske institucije, nagovori Srbe da učestvuju u kosovskim izborima, da uđu u policiju, čime de facto priznaje albansku vlast. Obezbedi da Srbi izađu iz policije i skupštine, a Albanci ih zamene sa svojima. Kome još nije jasno?
  • Pera Doroslovacki

    13.01.2023 12:16
    3N
    Dobro da nije poveo brata od ujaka dusana m.Moza je i bio u gepeku !!!
  • Novosadjanka

    13.01.2023 06:10
    sin moćnika
    Dokle ide moćnik, na zgražavanje normalnih ljudi??? I dokle će da traje ova tragedija Srbije???? Ovako nije bilo od postanka sveta! U svakom segmentu života se uvukla nesigurnost, zaprepašćenje i nemoć, kriminal mnogih koji koriste ovu situaciju, a kada nema adekvatnih vesti i spominjanja onih koji su protiv vladajućih, onda je tu SIN!!! Čemu sve to??? Kome je on bitan, osim svom ocu! Zar ovaj momak nema čime da se bavi??? Pa neće mu ni otac biti večiti moćnik, a šta onda? Jedino da se proglasi kraljem, pa da mu sin bude ili princ ili kraljević, što naravno nije nemoguće u ovoj tako nesretnoj Stradiji!!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija