Uništen stočni fond Srbije, nedostaje milion prasadi

Odlukom Vlade Srbije, a na inicijativu Ministarstva poljoprivrede, od ove godine je ukinuta carina na uvoz tovnih prasadi do 50 kilograma.
Uništen stočni fond Srbije, nedostaje milion prasadi
Foto: Pixabay
Ukinut je i prelevman od 8,7 dinara po kilogramu za tov prasadi i tov goveda čime bi, prema rečima resorne ministarke Jelene Tanasković, trebalo da se pomogne unapređenju stočnog fonda u Srbiji.
"Ova mera je doneta kao mera pomoći našim poljoprivrednim proizvođačima sa idejom obnove stočnog fonda Srbije. Prema procenama i analizama za prethodne dve godine, koje su radili republička statistika, Privredna komora Srbije, kao i Ministarstvo poljoprivrede, nama u ovom trenutku nedostaje oko milion prasadi da popunimo kapacitet farmi", rekla je Tanasković.
Dodala je da je u prethodnom periodu stočni fond smanjen i da je strateški cilj Ministarstva poljoprivrede i cele države u ovoj godini povećanje stočnog fonda pri čemu će akcenat biti usmeren na svinjogojstvo i govedarstvo, prenosi Politika.
 
Tanasković je istakla da će se ovim merama proizvođačima omogućiti da kratkoročno, u toku jedne godine koliko traje njihova primena, uvezu kvalitetnu prasad. 
 
Prema njenim rečima, država će zbog ukidanja carina i prelevmana biti na gubitku od oko milijardu dinara, koliko je iz ova dva izvora prihodovano prošle godine.
 
Inače, najviše prasadi se u Srbiju uveze iz Evropske unije.
  • Dudule

    14.01.2023 10:06
    Dajte mu sad fudbal
    Pa Nedimovic je velika stetocina ,unistio je poljoprivredu a sad mu se gura fudbal na upravljanje.Zar niko to ne vidi da je on osposobio samo svoje dzepove i svoje racune .Sramota
  • ĐŠPOO

    11.01.2023 10:48
    Nestadoše ove plemenite životinje od ovih divljih kojih se namnožilo.
  • Bole

    11.01.2023 10:44
    Vreme svinja
    Jedne svinje zamenile druge.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija