Zašto pucaju plastične kese u radnjama: Znatno tanje od dozvoljenog, pitanje da li su biorazgradive

Oko 80 odsto plastičnih kesa koje se kupuju u supermarketima tanje su nego što bi smele da budu, otkriveno je u istraživanju koje je organizovalo Udruženje "Zaštita potrošača".
Zašto pucaju plastične kese u radnjama: Znatno tanje od dozvoljenog, pitanje da li su biorazgradive
Foto: Pixabay
Predsednik ovog udruženja Nenad Bumbić smatra da je ovako loše stanje direktna posledica toga što država nije sprovela kontrolu debljine kesa ili njihove biorazgradivosti.
Istraživanjem je utvrđeno da dva velika trgovinska lanca prodaju kese koje su 74 odsto tanje od minimalno dozvoljenih 50 mikrona.
Iz ovog udruženja podsećaju da je država pre više od deset godina donela odluku da proizvođači takozvanih bio-razgradivih plastičnih kesa plaćaju oko deset puta manje takse u odnosu na proizvođače klasičnih kesa.
 
"Država nikada nije kontrolisala da li su kese na našem tržištu razgradive ili ne. Pošto proizvođači znaju da država ne testira kese, većina njih samo deklariše da proizvodi razgradive kese, a realno na tržište plasira obične. Tako izbegavaju da kupuju skupe aditive za razgradivost, ali i plaćanje taksi u iznosima od više miliona evra godišnje", objašnjava Bumbić.
 
Bumbić smatra da je država ovim praktično onemogućila poslovanje poštenim proizvođačima, jer oni nisu konkurenti ako zaista proizvode razgradive kese propisane debljine.
 
Testiranjem je utvrđeno da su i velike i male kese po pravilu jednake debljine, a ima i lanaca u kojima su velike kese tanje od malih.
Zbog toga u Udruženju "Zaštita potrošača" preporučuju da se velike kese koriste samo za robu koja je laka, a zauzima veliku zapreminu, poput čipsa i sličnih proizvoda.
 
"Male kese treba koristiti za nošenje težih artikala, kao na primer flaše od dve litre vode. U suprotnom, potrošači rizikuju da veća kesa pukne, a da sadržaj kese moraju da sakupljaju sa ulice", navode oni.
 
Dobra vest je što su prilikom analize primetili da veliki procenat potrošača u kupovinu nosi stare plastične kese što pokazuje da kod građana raste svest o potrebama zaštite životne sredine.
  • mila

    17.01.2023 15:03
    o čemu pričate
    Nije mi jasno zašto prozivate proizvođače. Pa u velikim marketima mi kupci plaćamo kese na kojima je reklama tih marketa, a oni sami poručuju kese kod proizvođača da im se proizvedu ( naravno sa njihovim logom npr. Mercator itd.). Prema tome nije kriv proizvođač, nego potrošač u ovom slučaju trgoviski lanac koji vrši prodaju kesa kupcima na kasi. Njih treba kazniti, a to se neće desiti nikad.
  • tomy

    17.01.2023 14:57
    Ko zna?
    Ja sam bio ubeđen da su te kese zabranjene!?
  • cpk

    17.01.2023 14:49
    tema
    O čemu vi pričate?!? Prodavci naplaćuju i obične papirne kese!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.