Vučiću i poslanicima povećane plate - kolike su zarade predsednika u regionu

Administrativni odbor Skupštine Srbije odlučio je da se poveća osnovica za obračun plata za predsednika Republike, narodne poslanike i imenovana lica u službi predsednika i službi Skupštine.
Predsednik Administrativnog odbora Milenko Jovanov podsetio je na sednici da je Zakonom o budžetu propisano da se korisnicima budžetskih sredstava plata poveća za 12,5 odsto od januara ove godine.
Kada je reč o osnovici za obračun i isplatu plate predsednika, kao i poslanika, ona iznosi 12.179,53 dinara neto, dok je osnovica za obračun plata za imenovana lica u službi predsednika, ali i Narodne skupštine 4.141,45 dinara.
Poslanik grupe "Ujedinjeni" Janko Veselinović ocenio je na sednici da ministri u Srbiji imaju relativno niske plate, dodajući da čak pojedini državni sekretari imaju veće plate od ministara.
 
"U poređenju sa okruženjem, plate ministara su nesrazmerno niske, ali tu dodajem 'ali'. Bojim se da ministri ne žive od ovih plata", ocenio je Veselinović.
 
Ukoliko imaju neku stručnost bolje im je da se time bave, pa da budu lekari, profesori na fakultetu jer bi, kaže Veselinović, imali veće plate, a manje odgovornosti.
 
Kako je prokomentarisao, po sadašnjem stanju, da bi neko bio ministar, treba da je "ili lopov ili lud", na šta mu je Jovanov odgovorio: "Ja sam mislio da ste se vi kandidovali na izborima da pobedite i formirate vladu i da budete ministri, sad koji je razlog, sami ste naveli dve mogućnosti, pa valjda znate razlog za to".
 
Šef poslaničke grupe Srpski pokret Dveri Boško Obradović rekao je da treba da se prikažu uporedna primanja poslanika, ministara i predsednika na nivou cele Evrope, dodajući da su ranija istraživanja pokazala da srpski poslanici imaju najniže plate u regionu, a onda i u Evropi. Smatra da se plate državnih funkcionera ne povećavaju jer se, kaže, političari plaše kako bi to uticalo na njihov rejting. Ocenio je da je reč o licemerju.
 
"Postavlja se pitanje da li državni funkcioneri sa takvim obimom aktivnosti i troškova, primera radi, da pomenemo samo oblačenje, mogu to da priušte. Koliko to košta? I može li da sve to da se kupi od tih primanja", zapitao se Obradović.
 
Obradović je pitao i da li to znači da državni funkcioneri treba da traže dodatne fondove da bi dopunili primanja do realne visine za normalan život, te je u tom kontekstu pomenuo mogućnost korupcije.
 
On kaže da "nije normalno" da predsednik ima platu od oko 130.000 dinara, smatrajući da se sa niskim platama povećava stepen korupcije.
 
Šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić kaže da će sa povećanjem predsednik imati platu od 150.000 dinara, ali koja je, kaže, manja od plata direktora pojedinih javnih predeuzeća, agencija, nezavisnih tela.
 
"Niko me ne može ubediti da to nije demagogija", rekao je Aleksić i dodao da, recimo, direktor Pošte ima oko 500.000 dinara platu, Zaštitnik građana oko 400.000 dinara, direktor Republičkog zavoda za statistiku 440.000.
 
Mesečna primanja Vučića i nakon povišice među najnižima u regionu
 
Iako mu je juče povećana plata, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dalje će primati najnižu platu od svih svojih kolega u regionu, i ona će iznositi oko 170.000 dinara mesečno, piše list Danas.
 
Ta plata je i dalje niža od primanja predsednika drugih država u regionu u kome se nalazi Srbija. Najveću platu pak u ovom delu Evrope ima predsednica Slovenije Nataša Pirc Musar čija primanja su 3.322 evra mesečno. Predsednik Hrvatske Zoran Milanović je za funkciju koju obavlja plaćen 3.000 evra.
 
Aktuelni članovi predsedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović, Željka Cvijanović i Željko Komšić mesečno zarađuju na svojim pozicijama 2.922 evra mesečno. Po visini plata odmah iza njih je predsednik Crne Gore Milo Đukanović čija je plata 2.420 evra.
 
 
Predsednik Albanije Bajram Begaj mesečnozarađuje 2.208 evra, dok je plata koju prima predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski 1.500 evra.
 
Predsednik Kosova Aljbin Kurti je od ove godine podigao sebi platu za 500 evra, te će od sada imati 2.040 evra.
 
Ono što je zanimljivo je to da Aleksandar Vučić nema manju platu samo od predsednika država regiona u kojima je prosečna plata veća od one zvanično proklamovane u Srbiji, već je to slučaj i kada je reč o zemljama u kojima je ona niža nego kod nas.
 
Dok je Vučićeva plata, nakon povišice, tek neznatno veća od one koju prima Pendarovski, iznos onih koje dobijaju njegove kolege u BiH i Abaniji je osetno veći.
 
Ipak, građanima Srbije niža plata predsednika Srbije u odnosu na one koju primaju predsednici susednih zemalja nije naročita uteha s obzirom na to da čak polovina zaposlenih kod nas mesečno ne dobija više od 485 evra, zaključuje Danas.
  • Cubi

    19.01.2023 15:38
    Kad mogu da placaju botove za tolike minuse onda sta im problem..
  • Bojana

    19.01.2023 15:18
    Medalju
    Ovom nesrećnom narodu koji je izdresiran da ćuti i trpi dok mu najgori **** po glavi.
    A vladajućem ološu iskrene želje da svaki dinar potroše na sopstveno lečenje.
  • Dudile

    19.01.2023 14:21
    Dobar car
    Nigde bolje placeno spavanje.A da im je to jedino primamje da precutimo ali oni su u brojnim U Odborima i agencijama i sta jos nisu izmislili za punjemje dzepova.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija