Saracin: Srbija ne može u EU bez priznanja Kosova

Specijalni izaslanik Nemačke za Zapadni Balkan Manuel Saracin izjavio je da je stav Berlina da Srbija ne može da postane članica Evropske unije bez priznanja Kosova.
Saracin: Srbija ne može u EU bez priznanja Kosova
Foto: Beta/AP
Saracin je za današnje izdanje lista Nova rekao da ulazak Srbije u porodicu evropskih zemalja "nije moguć ni bez slobodnih medija i demokratije".
"Mi iz Nemačke smo uvek imali veoma jasan stav po tom pitanju - pred kraj procesa normalizacije odnosa, kad Srbija odluči da se pridruži EU, priznanje Kosova će biti deo procesa", rekao je Saracin.
Istakao je da je to nešto "što Nemačka svakako očekuje" i da je to "jasno rečeno kada je kancelar Olaf Šolc posetio Srbiju u junu prošle godine".
 
On je naglasio da je "EU šef pregovora koji se vode između Beograda i Prištine, i da je neophodno što pre postići sporazum između dve strane, kao i da je važno da se predstavnici Srba što pre vrate u kosovske institucije".
  • Bojan

    19.01.2023 11:42
    Srbija apsolutno ne treba da uđe u EU, nije potrebna ni Evropi ni nama normalnima. Kad se banana ludilo raspadne, lako ćemo mi u EU.
  • Miki

    19.01.2023 11:34
    Srbija nece zeleti da udje u EU bez Kosova u svom sastavu. Moze i tako da se tumachi
  • @Dobro jutro

    19.01.2023 11:17
    Nisi u pravu, Srbija treba mnogo vise EU nego sto ti pricas. Put trgovine Dunavom EU-Azija je jedini koji postoji, moze tuda i nikuda vise. Kad to znamo ako Srbija uvede ponovo takse i carine na EU robu za prolaz preko njene teritorije Dunavom, EU sve njihove drzave ce biti u velikom gubitku jer ce morati da placaju marze, a to poskupljuje trensport za recimo 1% , a Srbija ce zbog toga imati u veliki finansiski dobitak. Nego da mi Srbija vratimo carine za EU proizvode sto smo ukinuli 2009 god jer su nam obecali brz ulazak u EU. Posto nismo usli u EU, oni su strana drzava i suvise dugo traje da su im ukinute carine, time unistavamo i domacu privredu. Postaviti na Dunavu glisere i patrole i maltretirati im i skupo naplacivati svaki transport Dunavom EU robe za Kinu, Indiju, Arape, Afriku, Australiju, Japan , otprilike kao sto oni maltretiraju nase kamiondzije na prelazima. Reciprocitet

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.