Bilčik objavio izveštaj EP o Srbiji: Kritike zbog Rusije, Vulina, kancelarije Raša tudej...

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik objavio je nacrt izveštaja o Srbiji.
Bilčik objavio izveštaj EP o Srbiji: Kritike zbog Rusije, Vulina, kancelarije Raša tudej...
Foto: 021.rs
Bilčik je ukazao da će napredak u oblasti vladavine prava, normalizacija odnosa sa Kosovom i usklađivanje sa spoljnom politikom EU odrediti dinamiku procesa pridruživanja.
Kako prenosi N1, nacrt izveštaja prvo će ići na debatu u Odbor za spoljne poslove, a potom i u Evropski parlament.
Bilčik u izveštaju pozdravlja činjenicu da je članstvo u Evropskoj uniji i dalje strateški cilj Srbije i navodi da žali zbog i dalje niskog nivoa usklađenosti Srbije sa spoljnom politikom EU, posebno u kontekstu ruskog rata protiv Ukrajine.
 
Srbija, kao zemlja kandidat, mora da se pridržava principa i politike EU, "a usklađivanje sa ratnohuškačkim autokratskim režimom je neprihvatljivo", piše u nacrtu izveštaja.
 
Bilčik u izveštaju primećuje usklađivanje Srbije sa EU u glasanju za relevantne rezolucije Generalne skupštine UN i suspenziju Rusije iz Saveta za ljudska prava, ali žali zbog činjenice da Srbija dosledno nije uspevala da se uskladi sa restriktivnim merama EU protiv Rusije, kao i zbog bliskih odnosa Srbije sa Rusijom.
 
Dodaje se da žali zbog činjenice da su ključne komponente srpske spoljne politike u direktnoj suprotnosti sa stavovima EU, uključujući potpisivanje sporazuma kojima se utvrđuju zajednički spoljnopolitički prioriteti Srbije i Rusije za period 2023-2024. i sastanke sa visokim zvaničnicima iz Rusije koji se nalaze na listi sankcija EU.
 
Kako se navodi, Bilčik je zabrinut zbog imenovanja direktora Bezbednosno-informativne agencije (Aleksandra Vulina), koji je, dodaje, poznat po svojoj anti-EU i proruskoj retorici.
 
Kada su u pitanju demokratija i vladavina prava, Bilčik konstatuje usvajanje amandmana na Ustav i naglašava da bi reformski proces trebalo da se nastavi kao prioritet.
 
U izveštaju piše da se pozdravlja usvajanje mera za poboljšanje izbornih uslova i medijskog okruženja uoči izbora u aprilu 2022, kao rezultat međustranačkog dijaloga koji je omogućio Evropski parlament i spremnost Narodne skupštine da nastavi dijalog.
 
Bilčik je pozvao srpske vlasti da intenziviraju napore u zaštiti ljudskih prava.
 
Osuđuje otvaranje kancelarije Raša tudej u Beogradu i pokretanje onlajn servisa vesti na srpskom jeziku, uz poziv vlastima da se suprotstave hibridnim pretnjama i usklade sa odlukom Saveta o obustavljanju radiodifuznih aktivnosti Sputnjika i RT, kao i da se bore protiv dezinformacija.
 
Bilčik je izrazio i zabrinutost zbog zakasnele primene medijske strategije i akcionog plana i pozvao vladu da poveća transparentnost vlasništva i finansiranja medija i obezbedi nezavisnost Regulatornog tela za elektronske medije (REM).
U nacrtu izveštaja izražava se žaljenje zbog toga što je REM dodelio četiri nacionalne frekvencije kanalima koji su u prošlosti kršili novinarske standarde i poziva na dodelu pete frekvencije kroz transparentan i nepristrasan proces.
 
Bilčik je pozdravio održavanje Evroprajda u Beogradu, ali žali "zbog kontradiktorne komunikacije srpskih vlasti, uključujući početnu zabranu marša".
  • Ovo je GENIJALNO !!

    24.01.2023 15:35
    Ovo je genijalno, ne trebaju ti oružije, nuklearne, bombe, avioni, brodovi da nekoj državi osvojiš teritoriju, nego čak i da ti taj neko potpiše deo svoje teritoriju u UN. Dovoljno je da recimo Makedoniji ili Alžiru na primer investiraš fabrike za kobasice, ili za motanje kablova u kojima se radi u pelenama. I onda da tim državama zapretiš povlačenjem tih fabrika za motanje kablova i oni ti onda prepišu deo teritorije u UN-u. Što je još genijalnije ostaviš te fabrike u tim državama, pa ih za mesec dana ponovo ucenjuješ za novu teritoriju, ili da ti prepišu crkvu ili neki manastir. Dade Vučić i Kosovo i Svetinje za fabrike za motanje kablova i rad u pelenama. Zona sumraka, ali genijalna taktika ubuduće, šta će oružije i bombe okupatorima, sve im uzmeš pomoću fabrika za kablove. Hitler je imao pogrešnu taktiku, trebao je u Srbiju da otvori fabriku kobasica ili tako nešto, svu teritoriju bi mu prepisali
  • @Opa novi pritisci ?

    24.01.2023 12:41
    haha
    haha , pa ti pogreši trebo si politikom da se baviš, jerem i boškić su plitak potok za tebe ! ti jadan gubiš vreme kuckajući hihi....
  • Сеновић

    24.01.2023 10:55
    Изгледа да ћемо морати да избацимо слово Р из азбуке.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.