Šarčević: Nacionalni udžbenici pred đacima možda već od septembra, u izradi će pomoći i Porfirije

Novi v.d. direktor "Službenog glasnika", bivši ministar prosvete Mladen Šarčević, planira pripajanje Zavoda za udžbenike ovom preduzeću.
Šarčević: Nacionalni udžbenici pred đacima možda već od septembra, u izradi će pomoći i Porfirije
Foto: 021.rs
Kako piše Politika, on je za to dobio podršku predsednika Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić.

Otkriva da će funkcija Zavoda kao glavnog nacionalnog izdavača biti očuvana pod istim imenom, tako što će za najduže dva meseca on postati poseban sektor u "Glasniku".

Šarčević obećava da neće biti otpuštanja, ali napominje da je u Zavodu mnogo starijih od 60 godina, za koje spremaju otpremnine, od novca koji je preostao iz vremena kad je to preduzeće bilo likvidno. 
 
Nacionalni udžbenici, kako ih naziva, sadržaće lekcije iz više predmeta i oblasti koji tek treba da budu određeni, a obuhvatiće, na primer, nacionalnu istoriju, kulturu, jezik, geografiju.
 
"Nacionalni udžbenici neće biti na tržištu, status će im biti poput izborne školske knjige, a obavezaćemo nastavnike da ih koriste. Videćemo na koji način će država to da uredi. Daću sve od sebe da se pomenute knjige nađu pred đacima već od 1. septembra. Neće biti direktnog ocenjivanja za njih kao za klasične predmete. Oni će biti dopuna redovnom gradivu, nastavnici će tražiti da ih učenici koriste u izradi projekata, na primer, a onda će u okivru ocene iz projektne aktivnostiući i ocenjivanje znanja iz nacionalnog udžbenika", precizira Šarčević za Politiku.
 
Sada, kaže, biraju naziv za te udžbenike. Jedan od predloga bio je "nacionalni identitet", ali on smatra da su te reči preteške za prvake i da moraju pronaći neku sličnu složenicu koja odražava istu suštinu. Izvesno je da će nacionalne školske knjige biti dopunjene i dodatnim štivom i filmovima koji mogu da prošire znanje učenika o ovoj zemlji.
 
"Jednostavno, država može da propiše šta je to srpski nacionalni udžbenik, po uzrastu đaka. A sadašnje školske knjige ostaju kakve i jesu. Novim udžbenikom samo dopunjujemo nacionalna saznanja učenika u Srbiji. Tako će, konačno, malo više da uče o holokaustu, koji bi trebalo da bude posebna lekcija u delu koji će se odnositi na Drugi svetski rat. Veliku ulogu odigraće stručnjaci iz sfere visokog obrazovanja koji će na kraju odrediti sadržaj tih udžbenika. Biće uključeni mnogi fakulteti, profesori sa psihologije, koji će brinuti o tome da đaci ne budu preopterećeni, a da se sve uklopi u postojeći fond časova. Već neko vreme pregovaram sa pojedinim profesorima, a pomoć je ponudio i patrijarh Porfirije i moguće je da će i on biti uključen", otkriva Šarčević, koji za Politiku kaže da je sve osmislio dok je bio na prethodnoj funkciji savetnika za obrazovanje predsednika i premijerke.

Komentari 105

  • 9

    29.01.2023 02:35
    PeMzioner o budućnosti
    Profitije je očito nanjušio lovu oda zaštite autorskih prava
    Sigurno će se u nekoj lekciji spomenuti i njegovo ime ,a na to idu tantijeme i to ne da idu nego će svako na reveru morati da nosi njegovo ime.
  • Zvekete

    28.01.2023 10:35
    Emotional damage
    Send him to Jesus….
  • profesor

    27.01.2023 11:24
    Javni ili privatni Interes?
    Kao ministar prosvete Šarčević je preko tendera koji smrdi na nameštaljku, uveo u školski sistem esDnevnik, i to po mišjenju mnogih relevantnih softverskih stručnjaka po debelo preplaćenoj ceni. Inače, esDnevnik ni danas nije potpuno funkcionalan, a autorsko pravo je ostalo (inače hrvatskoj) softverskoj kući koja ga je izradila, tako da naša država svake godine plaća pozamašnu zakupninu za korišćenje ovog programa.
    Ima tu još, ali mislim da je pametnome i ovo dosta.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija