Nezavisnost: Ombudsman naložio da se poništi zabrana radnicima katastra da razgovaraju s građanima

Zaštitnik građana Zoran Pašalić naložio je da se poništi akt direktora Republičkog geodetskog zavoda kojim je zaposlenima u toj ustanovi zabranjena komunikacija sa strankama i trećim licima.
Nezavisnost: Ombudsman naložio da se poništi zabrana radnicima katastra da razgovaraju s građanima
Foto: 021.rs

To je saopštio sindikat Nezavisnost, navodeći da je poverenik odlučivao po žalbi tog sindikata.

U saopštenju se podseća da je 26. jula prošle godine direktor RGZ Borko Drašković pokrenuo disciplinske postupke protiv predsednika sindikata u Zavodu - Dijane Konstantinović (Jedinstvena organizacija sindikata), Zorana Blagojevića (Nezavisnost) i Stevana Todorova (Sindikat ASNS).

Troje sindikalaca direktor tereti zbog nastupa u medijima i iznošenja informacija i stavova u vezi sa situacijom nastalom nakon informatičke blokade i prekida rada te republičke ustanove koji je trajao od 14. juna do 6. jula 2022. godine.
 
Pokretanje disciplinskih postupaka poslužilo je da se sindikalni čelnici suspenduju i udalje sa posla.
 
U saopštenju se navodi da su formalni razlozi suspenzije "bazirani na njihovom neovlašćenom nastupu u medijima bez obzira što se ovde radi o ovlašćenim predstavnicima tri sindikata koji po prirodi svojih funkcija javno zastupaju i prezentuju stavove sindikata".
 
"Iako je postupak pokrenut pre sedam meseci još nisu zakazana disciplinska ročišta ali je on iskorišćen za obračun sa sindikalnim delovanjem u RGZ i sprečavanje da se čuje istina o ni malo dobroj situaciji u RGZ", ukazuje Nezavisnost.
 
"Suspenzija predstavnika tri sindikata kao i više stotina premeštaja članova sindikata i šikaniranja zaposlenih čini da je RGZ na samom vrhu državnih institucija u kojima sindikalna prava kao i gotovo sva ustavom i zakonom zagarantovana ljudska prava nisu u primeni", navodi Nezavisnost.
 
U saopštenju se ukazuje i da su način donošenja Pravilnika o sistematizaciji radnih mesta kao i sprovođenje konkursa za prijem novih službenika suprotni zakonu i javnom interesu.
 
"Instrumentalizovan je proces zapošljavanja podobnih i po pravilu manje stručnih i kompetentnih kadrova dok još ima na stotine onih koji u RGZ rade i preko 10 godina na određeno vreme ili putem ugovora o privremenim i povremenim poslovima", naveo je sindikat.
 
Sindikat dodaje da je "digitalizacija u Zavodu umesto efikasnosti dovela do smanjenja funkcionalnosti a diskriminacija stranaka se ogleda i u brzini rešavanja elektronski podnetih zahteva u odnosu na one koji su podneti u analognom obliku na šalteru katastra".
 
Sindikati u RGZ očekuju da nadležni organi konačno suspenduju i primenu "sramnog programa HONESTY" uvedenog navodno sa ciljem da se objektivno meri efikasnost zaposlenih, iako se taj program zapravo koristi za "špijuniranje zaposlenih". 
  • Ex radnik

    29.01.2023 10:07
    Nije slučajna emisija “državni posao”
    Verujte da tako katastar posluje
  • Goran

    28.01.2023 23:30
    Lopovi
    Efikasni su samo kad im se da 300e po zabeležbi !!!
  • Jela

    28.01.2023 21:58
    Zaštitniče pomozi nam da resimo svoje predmete na koje čekamo 5 godina. Naplatili i bacili ko zna gde… nama vreme ide ali od resavanja nema ništa!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija