Meteorolog o tome kada nam stiže novi sneg i kakva će temperatura biti u februaru

Meteorolog Goran Mihajlović kaže za RTS da će narednih dana u Srbiji biti toplije, u nekim mestima i do 10 stepeni, a već sledećeg vikenda nas očekuje hladnije vreme uz susnežicu i sneg.
Meteorolog o tome kada nam stiže novi sneg i kakva će temperatura biti u februaru
Foto: 021.rs
Otkriva i da li u februaru možemo da očekujemo više snega.
Mihajlović ističe da se u nižim predelima očekuje prestanak padavina, a na planinama će i dalje biti snega, mada neće biti značajnijeg povećanja snežnog pokrivača.
"Svakako ga već ima dovoljno u planinskim predelima za skijanje, sankanje i sve one zimske radosti zbog kojih i idemo na planine", navodi Mihajlović.
 
Kada je reč o prognozi vremena za naredne dane, navodi da ćemo već sutra imati delimično razvedravanje.
 
"Ono što možemo reći za narednu sedmicu jeste da će biti malo toplije vreme u odnosu na prethodne dane. Maksimalna temperatura neće više biti 1, 2 ili 3 stepena, već između 4 i 8, a sredinom sedmice u pojedinim mestima i 10 stepeni", kaže Mihajlović.
 
Ističe da nas zbog toplijeg vremena očekuje i otopljavanje snega u gradovima.
 
"Već o utorka do četvrtka bi u nižim predelima bilo kiše, a u brdsko-planinskim sneg bez nekog značajnijeg povećanja, ali svakako se očekuje manje povećanje snežnog pokrivača", dodaje Mihajlović.
 
Sledeći vikend hladnije sa snegom 
 
Nešto hladnije vreme prognozira se za naredni vikend, dodaje Mihajlović, kada se i očekuje da kiša pređe u susnežicu i sneg.
 
"Tako da još možemo računati na malo snega krajem sledeće sedmice i narednog vikenda, a onda bi nakon toga u prvih 10-15 dana februara imali hladno vreme, ali bez padavina, uz neke umerene jutarnje mrazeve", naglašava Mihajlović.
 
Kada je reč o visini snežnog pokrivača na planinama, ističe da snega najviše ima na Kopaoniku – 63 centimetra je visina snežnog pokrivača.
 
"Crni vrh ima nekih 25 centimetara, Zlatibor ima 15, Stara planina dvadesetak. Generalno na planinama ima između 15 i 20 centimetara snega, ako izuzmemo ovih 60 na Kopaoniku", dodaje Mihajlović.
 
Kada je reč o nižim predelima, visina snežnog pokrivača je nekoliko centimetara.
 
"Padao je sneg uglavnom slabog intenziteta, pri temperaturi od 0 i 1 stepen i imali smo toplo tlo, tako da nije bilo ni obilnih padavina da bi se zadržavao niti neke niske temperature. Da smo imali nekoliko stepeni ispod nule temperaturu onda bi i to zadržavanje snega bilo značajnije i bilo bi ga više", objašnjava Mihajlović.
Hoće li biti novog hladnog talasa do kraja zime 
 
Govoreći o tome hoće li biti snega do kraja zime, kaže da za sada se može reći da je ovo pravi zimski period - snežne padavine i temperature koje su u granicama višegodišnjih vrednosti.
 
"Kada posmatramo one opšte karakteristike februara, ipak bi druga polovina februara bila nešto iznad proseka i što se tiče temperature i padavina, što nam govori da bismo ipak imali nešto toplije vreme i da je možda sad rano zaključiti da je ovo bio neki najhladniji period zime", ističe Mihajlović.
 
Poručuje i da nema naznaka da ćemo imati neki novi hladni talas.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.