Mali: Za nekoliko nedelja počinje izgradnja Nacionalnog fudbalskog stadiona

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da će "za nekoliko nedelja" početi radovi na izgradnji nacionalnog stadiona.
"Potpisali smo ugovor za infrastrukturu, bukvalno se sada prave kampovi za radnike i radovi kreću u narednih nekoliko nedelja", rekao je Mali za TV Prva.
Prema njegovim rečima, procene su da će do početka ili polovine 2026. biti završena izgradnja nacionalnog stadiona.
Stadion će zauzimati površinu od 32 hektara, a kapacitet će mu biti 52.000 mesta, uz mogućnost obezbeđivanja dodatnih 8.000 privremenih (pomoćnih) mesta radi ispunjavanja kriterijuma koje propisuju FIFA i UEFA za velike i značajne fudbalske događaje. Dakle, do 60.000 gledalaca. 
 
Nacionalni fudbalski stadion je planiran kao multifunkcionalni objekat, sa pratećim sadržajima. Od pratećih javnih sadržaja, na 15 hektara planirana je gradnja sportske akademije, sportskog muzeja, izložbenog prostora i galerije, kao i zdravstvenog centra.
 
Planirani prateći komercijalni sadržaji obuhvataju poslovni i kancelarijski prostor, kongresni prostor, prodavnice suvenira i sportske opreme, tržni centar, salone zabave, restorane, kafeterije i dr.
 
U centralnom delu Nacionalnog fudbalskog stadiona nalaziće se fudbalski teren, sa instalacijom za grejanje i/ili sistemom za njegovu zaštitu odnosno pokrivanje.
 
Za gledaoce i posetioce predviđen je i zdravstveni centar sa obezbeđenim pristupom za vozila hitne pomoći.
 
Poslednja procena je da će u njega biti uloženo 540 miliona evra.

Komentari 115

  • Voja

    03.02.2023 10:11
    Stadion
    Taman kada nam izuzetnom diplomatijom uvedu sankcije možemo da pikamo loptu na nacionalnom stadionu.
  • Iggy

    02.02.2023 06:35
    Aleksandre...
    Pravis stadion,kao da vidim,otvaranje 2026,a tamo Aleksandar vekiki drzi miting,a 60.000 SNS sendvicara mu klice i navija i on sav sretan.....fuj.
  • Irina Isakov

    01.02.2023 08:00
    Vode ja bi samo malo ciste pitke vode.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Važno je da Vlada bude srpska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je tokom obilaska radova na Nacionalnom stadionu u Surčinu sastav nove Vlade koju je predložio mandatar Miloš Vučević.

Pojačan saobraćaj ka izletištima

U Srbiji se danas, zbog prvomajskog uranka, očekuje povremeno pojačan saobraćaj na putevima koji vode ka lokalnim izletištima, banjama, jezerima i ostalim turističkim mestima.