Poznato za kojih 18 prekršaja će se oduzimati vozila

Vožnja pod dejstvom alkohola sa više od 1,2 promila u krvi, odbijanje alko-testa, vožnja bez vozačke dozvole - samo su neki sa spiska od 18 saobraćajnih prekršaja zbog kojih će se oduzimati vozilo.
Poznato za kojih 18 prekršaja će se oduzimati vozila
Foto: 021.rs (Ilustracija)
To predviđaju predložene izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, piše Politika.
Prošle godine u saobraćajnim nezgodama poginulo je 535 osoba, tako se nastavio rastući trend i prešao godišnji prosek. Od 500.000 zabeleženih prekršaja prekoračenja brzine u 2022, gotovo 3.000 je onih koji su kažnjeni zbog nasilničke vožnje. Više od 61.500 vozača isključeno je tokom 2022. iz saobraćaja zbog vožnje pod dejstvom alkohola, a zbog psihoaktivnih supstanci više od 2.500 vozača, dok je 190.000 onih koji su kažnjeni zbog nevezivanja pojasa.
"Neko ko je učinio teži prekršaj, neka nasilnička vožnja ili slično, u prethodne dve godine i kažnjen za to i ako se ponovi taj prekršaj, biće mu oduzeto vozilo", kaže direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Branko Stamatović.
 
Iz Komiteta za bezbednost saobraćaja smatraju da mera privremenog oduzimanja vozila nije dobra. Kažu da treba da bude trajna. Preostaje da se nađe odgovarajući pravni okvir.
 
Direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović, objavio je na svom Tviter nalogu delove nacrta zakona o izmena i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja. Okanović je član komisije koja je pripremila nacrt, a naveo je koje novine mogu da se očekuju.
 
Kada je reč o vozačima, u nacrtu se, između ostalog, predviđa oduzimanje vozila za najteže prekršaje i to ako se radi o povratnicima, odnosno za počinioce najtežih prekršaja, ukoliko ih ponove u određenom roku, predviđeno je da se vozilo oduzme do okončanja sudskog postupka. Vozilo će biti oduzimano samo onim vozačima koji su u prethodne dve godine već pravosnažno osuđeni za neki od ovih prekršaja sa spiska, i to do pravosnažnog okončanja prekršajnog postupka, bez obzira na to da li je vozač vlasnik vozila ili nije.
 
Okanović ističe da ovde nije reč o trajnom oduzimanju vozila i ističe da je Komitet za bezbednost saobraćaja već uputio sugestiju Ministarstvu unutrašnjih poslova da se u nacrt unese izmena u pogledu trajnog oduzimanja.
 
Cilj izmena je da se učesnici u saobraćaju uozbilje i budu odgovorniji.
 
Crna lista prekršaja za oduzimanje vozila:
 
1. Vožnja pod dejstvom alkohola sa više od 1,2 promila;
 
2. Odbijanje alkotestiranja ili testiranja na opijate;
 
3. Prekoračenje brzine za više od 100 km/č u naselju;
 
4. Prekoračenje brzine za 90 km/č u naselju;
 
5. Prekoračenje brzine za više od 60 km/č u zoni škole ili zoni "30";
 
6. Prekoračenje brzine za više od 50 km/č u zoni usporenog saobraćaja;
 
7. Prevoz deteta mlađeg od 12 godina na mestu suvozača;
 
8. Prevoz deteta mlađeg od 12 godina na mestu koje nije predviđeno za sedenje (prtljažnik, instrument-tabla, zadnja polica, spoljnji delovi vozila i sl.);
 
9. Prolazak kroz najmanje dva crvena svetla na semaforu u razmaku kraćem od 10 minuta;
 
10. Preticanje kolone vozila preko pune linije;
 
11. Vožnja bez položene ijedne vozačke kategorije;
 
12. Vožnja tokom mere zabrane upravljanja vozilom;
 
13. Vožnja nakon oduzimanja vozačke dozvole zbog nakupljenih kaznenih poena;
 
14. Vožnja za vreme privremenog isključenja iz saobraćaja;
 
15. Vožnja noću na neosvetljenom putu bez ijednog uključenog svetla na vozilu;
 
16. Preticanje ili obilaženje vozila koje se zaustavlja ili se zaustavilo radi propuštanja pešaka na pešačkom prelazu;
 
17. Preticanje kolone pod pratnjom;
 
18. Nepropuštanje vozila pod pratnjom.
  • Dragan

    26.02.2024 13:32
    Vozaci
    Dali ćete oduzimaju i deci bogataša koji su najgori koji sve probleme rešavaju parama i kod teških prekršaja ja vam neverujem iz dosadašnje prakse
  • Kole

    01.02.2023 14:10
    /
    Pa nije hitna pomoc i vatrogasi vozilo pod pratnjom, vidi se da nisi polagao za vozacku ako jesi treba sutra da ti je uzmu i vrate te na polaganje.
  • Vlada

    01.02.2023 10:13
    Evo hrpe minusa na jednostavnu činjenicu da ne možeš da ideš pravo desnom trakom ako nije predviđena za to. Ma nego šta nego treba da vam oduzimaju vozila da ne ugrožavate ljude koji razumeju i poštuju propise.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija