Traže da se u Beogradu zabrani najavljeni skup u čast Milana Nedića

Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji (YIHR) pozvala je policiju Beograda da zabrani i spreči skup neonacističke grupe "Zentropa Srbija" koja je najavila okupljanje za subotu, 4. februara.
Skup je najavljen za subotu od 18 časova uglu ulica Simine i Knjeginje Ljubice, a povodom obeležavanja smrti kolaboracioniste Milana Nedića. 
"Zahtevamo od nosilaca najviših javnih funkcija vlasti da jasno osude ovakve skupove kojima se slavi nacizam i antisemitizam, širi rasna mržnja i slave saradnici okupatora u Drugom svetskom ratu", navodi se u saopštenju Inicijative.
U saopštenju se ističe da je Milan Nedić bio predsednik kvislinške vlade u okupacionoj Srbiji, da je i pre Drugog svetskog rata bio antisemita i da je "neprihvatljivo predstavljanje kvislinga kao 'spasioca srpskog naroda' čije su vlade donosile rasne propise i sprovodile politiku segregacije i progona protiv pripadnika jevrejske i romske zajednice ali i izvršile brutalne ratne zločine nad simpatizerima partizanskog pokreta širom Srbije".
 
"Normalizovati slavljenje Milana Nedića, saučesnika u Holokaustu i aktima genocida koje su nacisti sproveli znači brisanje sećanja na žrtve logora na Starom Sajmištu, Topovske šupe i Banjice kao i drugih mesta stradanja", ukazuje se u saopštenju.
 
Inicijativa mladih za ljudska prava navodi da su "intenziviranje napada na antifašistkinje i antifašiste u Srbiji, posebno u Novom Sadu, kao i nedavno ispisivanje nacističkih i antisemitskih grafita na Jevrejskom groblju u Beogradu na Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta, samo poslednji rezultati ove sprege poricanja odgovornosti domaćih kolaboracionista za Holokaust i današnjeg nasilja profašističkih grupa".
  • Zaključak

    02.02.2023 09:54
    Kako su se naši preci poneli i kolike žrtve je ovaj narod podneo u I sv. ratu do pobede Saveznika?!
    Kolike žrtve je ova nacija podnela u II sv. ratu do pobede Saveznika?
    Danas imamo ovu novu provokaciju nakon one jezive pojave na dan obeležavanja Holokausta.
    Ko kontroliše desničare i navijačke grupe u Srbiji?
    Taj je neprijatelj iskonskih interesa naše nacije!!!
  • Žika

    02.02.2023 09:40
    Uzor
    Nedić je uzor današnjim vlastodršcima.
  • Udbaška Džamahirija

    02.02.2023 09:31
    Neko je skoro spominjao šta je Nacionalna sramota.
    Ovo je najveća Nacionalna sramota nakon 40% muških žrtava u I sv. ratu i preko 1 miliona žrtava u II. sv ratu!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija