Šapić o Zoo vrtu: Najbolje mesto je Ada safari, ima puno drveća, reka, u centru smo...

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić najavio je da se beogradski Zoološki vrt izmešta na novu lokaciju i to na Adi ciganliji, tačnije - Adi safari, javlja Nova.rs.
"Zoo vrt je često bio tema, zbog uslova u kojima žive životinja, a i zbog kulturnog dobra Kalemegdana. Bilo je predloga ranije. Čak je i Vuk Bojović imao ideju o izmeštanju na Ratno ostrvo, ali se ispostavilo da nije bilo izvodljivo zbog čestih poplava na ostrvu. Bio je predlog za Krnjaču i Surin. Periferija nije dobar predlog. Javlja se problem, kako naći u urbnom delu grada mesto gde će se životinje osećati sigurno. Razmišljali smo i pričali da zoo vrt ne bude daleko od grada, da zadrži sredinu iz koje su životinje došle, a to je priroda. Najbolje mesto je Ada safari", naveo je Šapić, prenosi Nova.rs.
Šapić je naveo i razloge za takvu odluku.
 
"Ima puno drveća, reka, u centru grada smo. Duplo je veći prostor od postojećeg. Ovde ima 14 hektara, kako smo i planirali. Smatramo da je to od svih najbolje rešenje. Ovde je ta tišina, mir, nešto čime bismo mogli da budemo ponosni. Ako uspemo u tome", kazao je Šapić.
Kada se očekuje novi Zoološki vrt?
 
Šapić nije mogao da kaže kada se očekuje novi zoo vrt.
 
"Ne bih licitirao sa terminima. Ne znamo koliko će trajati pregovori i samo izmeštanje životinja. Nemamo to iskustvo. Najvažnije je da je doneta politička odluka da se to reši i da smo našli odgovarajuću lokaciju. Očekujem u dve do tri godine da možemo da vidimo kraj ovoga svega", kaže Šapić.
 
Dodaje da novac nije opredeljen i da je odluka upravo doneta.
 
"Krenuće tu interesne grupe, sigurno, kažu zidaće se zgrade, tamo gde je bio lav, kažu, biće restoran, gde je bio aligator, zgrada. To je sve laž. Taj prostor biće sanitarno zaštićenije nego sada", uverava Šapić.
 
Podsetimo da se supruga pokojnog Vuka Bojovića, dugogodišnjeg direktora beogradskog Zoološkog vrta, protivi izmeštanju Zoo vrta sa Kalemegdana na drugu lokaciju.
 
Ona je rekla da je pokušala da stupi u kontakt sa gradonačelnikom Aleksandrom Šapićem, ali joj se on nije javio.
 
Dugogodišnja ideja da se Zoološki vrt preseli iz centra grada našla se u Generalnom urbanističkom planu iz 2022 godine.
 
Kako tvrde iz Urbanističkog zavoda Beograda, površina od sedam hektara, gde se sada nalazi Zoo vrt, jeste neuslovna za životinje, pa je ideja bila da se ovo zdanje prebaci na periferiju grada.
 
Mogućnost da se promeni lokacija Zoo vrta, prvi put je pomenuto, zapravo, pre više od 15 godina. Tada se kao potencijalno rešenje navodio Surčin, odnosno parcela od oko 20 hektara, koja bi trebalo da ispunjava sve evropske standarde, prenela je Nova.rs.
 
Gradske vlasti tada su planirale da zoološki vrt dobije skoro četiri puta veću površinu od sadašnje, kako bi se unapredio razvoj životinja.
 
Zoološki vrt u Beogradu otvoren je 12. jula 1936. godine ispod tvrđave, na Kalemegdanu, pod pokroviteljstvom tadašnjeg gradonačelnika Vlade Ilića. Nekoliko puta je proširivan, ali je posle devastacije u Drugom svetskom ratu sveden na oko sedam hektara.
  • cirkus

    04.02.2023 07:11
    kao novosadska bus stanica
    da bude skrajnuto
    i beogradska železnička
  • Mestojedobronediraj

    04.02.2023 07:10
    maravno da je nehumano mesto
    kad su nakrcali zivotinjama. neka podele okolo životinje da se ne muče a zadrže broj koji odgovara tom prostoru.sto je lepo suvo u centru dakle ima dobar pristup za posecenost. Nisu prethodnici bili ludi od kad su to mesto odabrali niti je stvorena nova zivotinjska vrsta.
    Ne dirati ništa.
  • jooooooooj

    04.02.2023 07:04
    Ne laje kera sela radi
    zoo ne treba pretrpavati. Šta vredi veći zoo kad je na lošoj lokaciji na kojoj nece biti posećivan i kad nema novca za dobru negu i ishranu zivotinja. Najbolji je po mom mišljenju manji zoo na istoj odličnoj lokaciji.Jel ta Ada Safari plavljen prostor samo za vodene zivotinje?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija