Analitičari o padu Srbije po indeksu demokratije: Srbija je apsolutno tamo gde vlast želi da bude

Magazin Ekonomist objavio je Izveštaj o indeksu demokratije u kom je Srbija zauzela 68. mesto i spala u kategoriju manjkavih demokratija.
Analitičari o padu Srbije po indeksu demokratije: Srbija je apsolutno tamo gde vlast želi da bude
Foto: 021.rs

Sa ocenom 6,3 Srbija je na toj lestvici demokratija pala za pet mesta od prošle godine. Vojislav Mihajlović iz Crte smatra da ovaj trend vodi Srbiju ka kategoriji hibridnih režima, prenosi N1.

"U Srbiji postoje pretpostavke, zakonske pretpostavke za demokratiju, ali se vidi iz godine u godinu sve manje političke volje da se ti zakoni sprovode u praksi", naveo je Mihajlović.
"Ove godine Srbija je proglašena za manjkavu demokratiju i ja mislim da to nije nikakva nova vest niti je neka iznenađujuća vest, Srbija je apsolutno tamo gde vladajuće elite žele da ona bude", rekao je profesor Fakulteta političkih nauka Nikola Jović.
 
Zakoni, parlament, izbori, poltički pluralizam – sve je na papiru tu, ali kada dođe do političke kulture, ocena drastično pada. Ovaj kriterijum je u Srbiji najniže ocenjen sa prosekom 3,75, a ocena je niska jer je ovo jedina kategorija u kojoj se ocenjivalo javno mnjenje i demokratija u praksi.
 
"Razlika između političke kulture i ostalih segmenata koje oni mere je u tome što se u delu političke kulture najmanje oslanjaju na zakonske pretpostavke, već su tu koristili podatke iz određenih javnomnjenskih istraživanja, kao što je Svetska studija vrednosti, koji su zapravo u većoj meri pokazali percepciju građana odnosno njihovo nezadovoljstvo funkcionisanjem demokratije", smatra Vojislav Mihajlović.
 
"Politička kultura je zapravo posledica načina na koji institucije u jednom društvu funkcionišu. Trendovi urušavanje institucija prate trendove urušavanja političke kulture. Institucije u Srbiji su u tom smislu zarobljene i one kao takve ne služe građanima već služe upravo za razne vrste političkih dobrobiti i nekih drugih dobrobiti stranaka na vlasti“, ističe Jović za N1.

Manjak demokratskih vrednosti građana problem je koji postoji i na globalnom nivou.

Prema izveštaju Ekonomsita samo osam odsto populacije živi u zemljama potpune demokratije, dok u Istočnoj Evropi država sa potpunom demokratijom ne postoji.

  • Mučenik

    05.02.2023 09:10
    KO JE KRIV?
    Za otimačinu dela legitimne teritorije Srbije ΛV kuka i svađa se u Skupštini kao zanesenjak u sebe. Za sve su kriovi predhodni od Koštunice do njega, a on je, pri tome i u tome, krajnje nevin, a vlada sa svim, možda ne sa sobom, više od deset godine. Njegovi vrli prijatelji, zločinac Bler, koji mu je glavni savetnik sada, a supruga naš advokat, Klinton, najveći zločinac prema našoj zemlji, u kampanji Klintonove poklonio je naše, a ne svoje, tri miliona dolara i šta uradiše od njega? Otimaju teritoriju njegove zemlje, uvode sankcije i što već ne. Da mu bude lakše, on nije kriv, kriv je Tito što je umro, a bio je "večiti" predsednik, kriv je i moj deda što je poginuo u oslobađanju zemlje od fašističkih prijatelja. To je to, niko ne zna šta sada činiti, a vođa uzurpirao sve linije vlasti.
  • zgađen

    05.02.2023 08:04
    Koja, bre, država?
    Ocenjivati imitaciju države je ćorav posao.
  • Citalac

    05.02.2023 08:00
    @Djordje Ivkovic
    A koje to zemlje drže Srbiju u okupaciji?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.