Nadležni se predomislili: Električni trotineti u zakonu ipak neće moći na pešačke staze

Vozači električnih trotineta ipak neće moći da se kreću pešačkom stazom, kako je prvobitno planirano izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima.
Nadležni se predomislili: Električni trotineti u zakonu ipak neće moći na pešačke staze
Foto: 021.rs

Ovo je bila jedna od najspornijih tačaka u nacrtu, koji prvi put definiše pojam električnog trotineta (e-trotineta), njegove brzine i ostalih uslova za vožnju.

Radna grupa za izradu ovog zakona odlučila je da unese određene prepravke u nacrt, a prema rečima predsednika organizacije Komitet za bezbednost saobraćaja Damira Okanovića za Tanjug, reč je najpre o "brisanju" pešačkih staza kao površina kojima će vozači e-trotineta moći da se kreću.

Električni trotineti, koje zakon vidi u vrlo sličnom položaju kao bicikle, moći će da se kreću primarno biciklističkim stazama, trakama i pešačko-biciklističkim stazama, ali i kolovozom, u određenim situacijama.
 
"Električni trotineti će ići na biciklističke staze i voziće se kolovozom najviše jedan metar od ivice. To svakako nije savršeno rešenje za trotinetiste, ali ako biciklisti moraju na kolovoz, moraće i oni", rekao je Okanović za Tanjug.
 
Pojedine sporne odredbe nacrta će, sudeći prema dosadašnjim izjavama čelnika, ostati u nacrtu, a odnose se na nošenje svetloodbojnog prsluka ili reflektujuće materije (što nije isto što i svetlo na vozilu). Vozači e-trotineta, odnosno lakih električnih vozila, moraće kod sebe da imaju tehničku dokumentaciju o vozilu kojim upravljaju, koja će sadržati snagu elektromotora, konstruktivnu brzinu i masu praznog vozila.
 
Lako električno vozilo je, inače, vozilo sa najmanje dva točka, sa mehaničkim upravljačem, bez mesta za sedenje, čija trajna nominalna snaga elektromotora nije veća od 0,6 kW, čija najveća konstruktivna brzina ne prelazi 25 km/h i čija masa praznog vozila ne prelazi 35 kg.
 
Svoje sugestije na nacrt izmena tokom javne rasprave je iznela i Novosadska biciklistička inicijativa. Detaljnije o problematičnim tačkama u nacrtu čitajte OVDE.
 
Revidirana verzija nacrta o kojoj se, čini se, radna grupa sada usaglasila, još uvek nije dostupna u pisanoj formi. 
Još jedna bitna odredba - odnošenje vozila
 
Okanović je otkrio i da ostaje namera nadležnih da se onima koji ponavljaju prekršaj privremeno oduzme vozilo. 
 
"Predviđa se privremeno oduzimanje vozila do okončanja sudskog postupka onima koji u roku od 24 meseca ponove jedan od najtežih prekršaja protiv bezbednosti saobraćaja, kao što je vožnja sa preko 1,2 promila alkohola, vožnja kad vam je vozačka dozvola oduzeta i slično", rekao je Okanović za Tanjug.
  • milica

    18.08.2023 08:49
    ja se apsolutno slazem sa zakonom jer ovo do sada nicemu nije vodilo pogotovo sto sam imala nesrecu da mi pomanhitali trotinas napravi stetu na autu i nikom nista ! on je pesak, ma jel da ...pa sto juris trotoarom sumanutom brzinom i kao ne moze mi niko nista lupas ljude i auta.....e pa nemoze malo placajte kazne niste pesaci.....
  • Pajo

    14.08.2023 11:05
    Električni prevoz
    E pa nemože nekima da bude sve kako oni hoće a drugi da budu gurnuti na margine. Slažem se doneti pravilan zakon i naravno poboljšavati putnu infrastrukturu i zakone. Znači nemam ništa protiv elektro bicikala, trotineta , skutera itd... Uvesti čista jasna i transparentna pravila i niko nikoga nemože da maltretira.
  • Cvejka

    03.04.2023 11:15
    E trotineti
    Ove skslamerije treba apsolutno zabraniti za vožnju!!!
    Gledam ženu, pedesetih godina, podosta ugojeni, teško i pešice hoda, ne drži ravnotežu, a metla se na trotinet...
    Mladi roditelji-ocevi i majke- još gore!!!Natovare malu decu ispred sebe koja drže "upravljač" trotineti...
    I oni najgori, omladina koja sa uživanjem vozila::što brže, to baš lje, vrludaju, cik-cak obilaze pešake, naizmence na manje od deset metara
    Taman sam se okrenula,da pređem ulicu...eto njega k'o s'nenba, meni u bok, on sa lica..Znači pešaci sad prvo gledaju oko sebe 360 stepeni, pa tek onda u kolovoz levo- desno da bi bezbedno prešli
    Zabraniti ih potpuno jer su.tim vozačima upravo zato korisni:brzo stižu gde su naumili, prepadaju ljude i decu i uživaju u egzibiciju,!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.