Poslanici Skupštine Srbije danas o amandmanima na set pravosudnih zakona

Poslanici Skupštine Srbije nastaviće danas rad pretresom amandmana na set pravosudnih zakona.
Na dnevnom redu su 32 tačke, među kojima su predlozi zakona o sudijama, o uređenju sudova, o javnom tužilaštvu, Visokom savetu sudstva i Visokom savetu tužilaštva.
Poslanici su u nedelju završili načelnu raspravu o svim tačkama dnevnog reda.
Ministarka pravde Maja Popović je rekla da se zakoni donose radi usklađivanja sa aktom o promeni Ustava, u oblasti pravosuđa, koji su građani podržali na referendumu 16. januara prošle godine, a koji je proglašen 9. februara 2022.
 
Ona je istakla da je to uslov i za dalju reformu pravosudnog sistema, navodeći da predstavlja najznačajniju reformu u vladavini prava koja predstavlja osnovnu vrednost demokratskog društva.
 
Kao ključnu izmenu navela je izmeštanje izbora sudija i tužilaca iz parlamenta, čime se vrši depolitizacija pravosuđa, dok je deo opozicije kritikovao predložene zakone uz ocenu da se politizacija nastavlja kroz izbor istaknutih pravnika koje bira parlament.
  • ttt

    07.02.2023 17:12
    Pitanje je sad
    Nema komentara. Ili je javnost nezainteresovana ili je počela cenzura.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.