Alek Kavčić oslobođen po tužbi izdavačke kuće Klet

Treći osnovni sud u Beogradu oslobodio je profesora Aleka Kavčić optužbe koju je protiv njega podnela izdavačka kuća "Klet".
Alek Kavčić oslobođen po tužbi izdavačke kuće Klet
Foto: Medija centar Beograd

Izdavačka kuća tužila ga je zbog "povrede poslovnog ugleda" jer je javno govorio da se udžbenici u osnovnim školama u Srbiji biraju korupcijom.

Fondacija "Alek Kavčić" je saopštila da je tom presudom dokazano da javno oglašavanje izdavačke kuće Klet u kojoj pozivaju učitelje da "naruče 20 udžbeničkih kompleta", a za uzvrat će dobiti tablet, predstavlja koruptivno delovanje.

Takođe, dokazano je i da su "Klet", "Freska" i "Novi Logos" tri pravno povezana lica, i da imaju dominantan položaj na tržištu, a da profesor Kavčić nije nikakva konkurencija izdavačkoj kući "Klet", jer je njegova fondacija podelila besplatno više od 50.000 originalnih štampanih izdanja udžbenika, dok je prevashodni cilj izdavača profit, navedeno je u saopštenju.

  • Natasa

    07.02.2023 20:19
    Jedan od vaznih momenata oko udzbenika je, sto ne mogu da se nasleđuju. Vi kupite, dete zavrsi razred, pa vi hocete nekome poklonite. To vise nije moguce posto se za narednu generaciju propisuju udzbenici drugih izdavaca. To je samo zbog novca...zbog sadrzaja udzbenika nije !!!! Jako glupo, strasno i nenormalno!
  • Ana

    07.02.2023 14:52
    Uplašili se direktori škola i svi oni nastavnici koji su u lancu izrade i prodaje udžbenika, pa krenuli da lupaju minuse u komentarima. Svaka čast Aleku Kavčiću na trudu, radu i istrajnosti u borbi protiv alavih kompanija. A na državi je da reguliše ovu oblast i uvede red. Udžbenici za osnovnu školu bi morali biti besplatni, baš kao što je i obrazovanje besplatno.
  • Vlada

    07.02.2023 14:16
    Dzaba sve to moj profesore. Kada sam prosle godine u odeljenju svog deteta ( II razred osnovne skole ) pokrenuo pricu oko besplatnih udzbenika sa jos jednom majkom, svi ostali su nas gledali kao da smo pali sa Marsa. Zar mi da se zameramo skoli i nastavnom osoblju....ju ju ju...i ako provereno znam da je 2/3 tih istih u mnogo goroj finansijskoj situaciji od mene i da imaju bar po dva skolarca u kuci. Ovaj narod nije spreman da se bori za buducnost svoje dece i od njih definitivno svojim primerom pravi jos poslusnije robove. P.S. Pritom, argumenti za odabir ovih knjiga nisu bili cisto finansijski, dokazali smo skoli da je njihov izgovor ( interaktivna nastava ) mrtvo slovo na papiru tj da se ne dobija ni kod ovih izdvaca ( Klett, Logos, Freska ) ako se dodatno ne plati ili ako predmetni nastavnik nije ucestvovao u izradi tog udzbenika. Dakle, jedan glupi izgovor skola koji roditelji bez razmisljanja progutaju na prvu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija