Vaše pravo da platite sve: RTS najviše para daje na kviz u privatnoj produkciji

Rukovodstvo Radio-televizije Srbije krije od javnosti zapisnik sa devete sednice Upravnog odbora iz juna prošle godine u kom se iznose zaključci jedinog istraživanja o trošenju novca, piše Pištaljka.
Vaše pravo da platite sve: RTS najviše para daje na kviz u privatnoj produkciji
Foto: 021.rs
Ova sednica je najvećim delom bila posvećena problemu angažovanja privatnih produkcijskih firmi za proizvodnju programskog sadržaja koji RTS može samostalno da proizvodi, a zapisnik sa nje dostupnim javnosti nije učinio ni Upravni odbor, na čiju inicijativu je istraživanje urađeno. Zadatak Upravnog odbora je da štiti javni interes u javnom medijskom servisu Srbije, podseća Pištaljka.
Iz dokumenata do kojih je Pištaljka došla vidi se da je najskuplja emisija na RTS-u kviz u privatnoj produkciji, za koji se godišnje izdvaja 55 puta više novca nego za dve najgledanije emisije koje se rade u produkciji RTS-a.
Tako se u zapisniku sa ove sednice do kog je Pištaljka došla nezvaničnim putem, navodi da UO zaključuje da se privatnim firmama plaća za proizvodnju sadržaja, iako RTS već ima plaćenu tehniku i ljudstvo da program proizvodi samostalno. Posebno se ističe da u pojedinim projektima privatnih firmi učestvuju i zaposleni RTS-a i da je time "omogućen sukob interesa" koji im odobrava isključivo generalni direktor javnog servisa Dragan Bujošević.
 
U do sada skrivanom zapisniku, piše Pištaljka, navodi se i tvrdnja Biljane Carević, direktorke Poslovne jedinice Produkcija, koja broji 688 zaposlenih, da "RTS apsolutno poseduje infrastrukturu za realizaciju svih navedenih projekata", kao i da "od PJ Produkcija nije zahtevano da uradi analize isplativosti ili projekciju troškova za pomenute projekte".
 
Zanimljivo je da se u istom dokumentu upravo Upravni odbor jednoglasno saglasio sa realizacijom još jednog ugovora sa privatnom produkcijskom kućom za proizvodnju serije "Pupin". Ovu seriju radi "Atena", firma u vlasništvu Anete Ivanović, inače urednice jedne od najgledanijih emisija na RTS-u - "Šarenice". Odobreni budžet za ovu seriju je 1.500.000 evra. Aneta Ivanović, nekada Mihajlović, deo karijere provela je i u produkcijskoj kući Srđana Šapera "Adrenalin", a kada ju je napustila osnovala je sopstvenu produkciju.
 
Koliko koštaju emisije?
 
U planovima troškova Zabavne redakcije navodi se da se od 20 planiranih emisija, 13 realizuje pomoću privatnih firmi, šest samostalno, a za jednu emisiju se već drugu godinu zaredom izdvaja novac iako emisija do danas nije realizovana. U 2023. godini za pomenutu nepostojeću dnevnu zabavnu emisiju planirano je – 200.000 evra.
 
Serijali "Na večeri kod" i "Kuhinja mog kraja" budžetirani su zajedno na 720.000 evra godišnje. Obe emisije realizuje firma "Fruitworks" pevača, glumca i voditelja Miroslava Mikija Perića. Ova firma je i 2019. godine pravila emisiju "Igraj za zavičaj" koju je, kako se navodi u odjavnoj špici, pomoglo i Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu. 
 
Više od 707.000 evra se ukupno izdvaja za dve emisije firme "Top manifest" Darka Popovića – "Svadba iz mog kraja" i "Novi početak". Emisija "Novi početak" realizuje se uz pomoć Ministarstva za brigu o selu i promoviše projekat besplatne dodele kuća na selu mladim bračnim parovima. I ovu emisiju vodi zaposlena na RTS-u, voditeljka "Slagalice" Marija Veljković. Darko Popović je, inače producent i autor više emisija na TV Pink, kao što su "Paparaco lov", "DNK" i "Brak na neviđeno".
 
U produkciji firme "Monte video" proizvodi se i popularna emisija "Sasvim prirodno", čiji je autor Jovan Memedović. Trošak RTS-a u 2023. za ovu emisiju biće 148.260 evra.
 
Emisija "TV lica", čiji je autor i voditelj Tanja Peternek nastaje u saradnji sa firmom "Kreativni studio Cepter". Planirani budžet za "TV lica" u ovoj godini je 108.780 evra.
 
Najgledanije emisije po izveštaju o radu javnog servisa za 2021. godinu su, ipak, one u njihovoj sopstvenoj proizvodnji - "Šarenica", kviz "Slagalica", "Beogradska hronika" i "Jutarnji program". Za "Šarenicu" i "Slagalicu" se izdvaja podjednako novca, po 190.000 evra, a za "Beogradsku hroniku" i "Jutarnji program" zajedno svega 15.000 evra godišnje.
 
Uprkos tome što u programu poslovanja javnog servisa piše da je "Slagalica" najgledanija emisija u konkurenciji svih TV stanica i da to "ohrabruje RTS da osmisli i proizvede emisije sličnog tipa", budžeti pokazuju da se za kvizove rađene po stranim licencama u produkciji privatnih firmi, a koje vode RTS-ova TV lica, izdvaja daleko više novca.
 
Tako, trošak za kviz "Stigni me ako znaš" u 2023. godini iznosi 825.812 evra. Kviz vodi još jedna voditeljka Slagalice Kristina Radenković, a producira firma Aleksandra Babića "Filming". U pismu generalnog direktora Upravnom odboru navodi se da RTS nema licencu za ovu, inače najskuplju, emisiju na RTS-u. "Kvizovi Potera, Stigni me ako znaš i Ja volim Srbiju su licence, i niko nema nameru da nam ih proda", navodi se u odgovoru Dragana Bujoševića Upravnom odboru.
 
Iz pomenutog istraživanja nije jasno ni po kom kriterijumu se biraju skupe emisije iz privatnih produkcija. Ovi programi se ne biraju na tenderima, već kako tvrdi direktor programa Vladan Čkrkić, a piše u zapisniku sa devete sednice, kroz direktne pregovore sa producentom ili distributerom. "Po pitanju obezbeđivanja da ugovorena cena ne bude veća od uporedive tržišne cene, u praksi se obezbeđuje kroz naša prethodna iskustva ranijih ugovora koje smo zaključili sa istim producentom", piše u dokumentu.
 
Tako kvizovi "Potera" i "Ja volim Srbiju" koštaju svaki po više od 700.000 evra, a glavni akteri su zaposleni javnog servisa Jovan Memedović (Potera) i Dragana Kosjerina (Ja volim Srbiju). Za "Poteru" čak i Bujošević priznaje da bi bila jeftinija u sopstvenoj produkciji. Ovu emisiju realizuje produkcijska kuća Adrenalin u vlasništvu firme "Two rivers" Srđana Šapera.
Za prenose UEFA takmičenja preko 12 miliona evra
 
Najveći deo novca građana, 27,7 miliona evra, javni servis izdvaja na Zabavni program, koji čini više redakcija, od koje ubedljivo najviše - čak dve trećine budžeta - dobija sportska.
 
Samo na događaje koje organizuje UEFA, kao što su Liga šampiona, Liga Evrope i Liga Konferencije, biće izdvojeno 12,5 miliona evra u 2023. godini. Sportske prenose RTS plaća i preko posrednika, pa je UO javnog servisa u februaru prošle godine odobrio ugovor sa firmom "Arena Channels Group”, koja je u vlasništvu državnog "Telekoma Srbije", za događaje do 2030. godine.  
 
"RTS ima najveće izdatke za sportski program i proizvodnju domaćih serija. Međutim, neće odustati od prenosa takmičenja naših reprezentacija i naših najuspešnijih sportista i kada za prenos bude plaćao više nego što može da se zaradi od reklama", piše u Izveštaju o radu RTS-a za 2021. godinu.
 
Za iste projekte država daje novac i preko Filmskog centra Srbije i kroz RTS
 
RTS novac izdvaja i za serije koje su već prikazivane kao filmovi. Tako je javni servis za seriju "Vera", koju je kao film Filmski centar Srbije 2020. godine podržao sa 27 miliona dinara (230.000 evra), prošle godine budžetirao iznos od 2.122.645 evra. Takođe, FCS je dodelio 30 miliona dinara (256.000 evra) za realizaciju filma "Djeca Kozare", dok je za istoimenu seriju u ovoj godini RTS izdvojio 1.560.000 evra. Seriju producira "Minakord" u vlasništvu pevača Željka Joksimovića.
 
Istraživanje Pištaljke u celosti čitajte OVDE.
  • Julija

    13.02.2023 18:24
    Eto kako mogu
    Pogledajte samo koliko minusa, to jest onih koji se verovatno ne slažu sa tvrdnjom da je ovo pljačka. Zato i mogu da nam rade što hoće. Imaju svoju armiju - glasača, botova, plaćenika, spremnih na sve...
  • Svoj

    12.02.2023 13:21
    Ko je ovde lud
    Obo je pljacka nevidjenih razmera uz saglasnost vlasti. Vazno je samo da je informativni program RTS kako oni zele. A kako se trose naše pare: to za njih nije vazno
    Na silu nam ih uzimaju da bi ih neko trpao u svoje dzepove
    To samo ovaj narod smatra da je normalno. Boze,pomozi nam.
  • /

    11.02.2023 19:05
    /
    @Mirko
    zaboravio si da se tokom djindjica rts nije placao

    ovo je produkt bas komunista. jos uz milosevica je ovo patentirano.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.