Radnici RTV-a se bune zbog novog pravila o radnom vremenu: Gradi se neproduktivan sistem

Radnici Radio-televizije Vojvodine izrazili su nezadovoljstvo novim Pravilnikom o radnom vremenu, navodeći da je doveo do potpunog haosa u javnoj medijskoj ustanovi.
Radnici RTV-a se bune zbog novog pravila o radnom vremenu: Gradi se neproduktivan sistem
Foto: 021.rs

Problem sa pravilnikom je taj što se zaposlenima nalaže da moraju u zgradi, na poslu, da provode osam sati. 

U saopštenju sindikata Nezavisnost u RTV-u, navodi se da su radnici organizovali zbor 18. januara, na osnovu kojeg su doneti zaključci koji su upućeni v.d. direktoru Jožefu Klemu i predsedniku Upravnog odbora Marku Ćaliću. 
 
Radnici traže povlačenje spornog pravilnika, ali iznose i druge zahteve koji se odnose na partijsko zapošlajvanje i "fantomske" radnike. Ukoliko se rukovodioci ogluše o zahtev za sastankom i o same zahteve, najavljuju da će pravnu zaštitu zaposlenih potražiti pred sudom.
Kako se navodi u saopštenju, skupu je prisustvovao veliki broj zaposlenih, koji su jednoglasno konstatovali da je uvođenje pravilnika dovelo do potpunog haosa u RTV-u, jer se njegova primena pretvorila u proizvoljno tumačenje neposrednih rukovodilaca, bez jasnih instrukcija o tome kako se pravilnik primenjuje.
 
"Učesnici skupa izneli su brojne primedbe na sporni pravilnik, navodeći, pored ostalog, da mnogi ni nemaju svoje radne jedinice na kojima bi, po zamišljenom 'orvelovskom' sistemu koji pravilnik predviđa, trebalo da provode radno vreme. Iznoseći ozbiljne primedbe na odredbe pravilnika koje nalažu ne samo novinarima, već i ostalim zaposlenima na pripremi, proizvodnji i emitovanju programa da moraju osam časova da provode u zgradi, učesnici zbora zaključili su da je to u direktnoj suprotnosti sa standardima profesije, interesima programa i posledično, javnim interesom", navodi se u saopštenju.
 
Zaključeno je da se na taj način gradi neproduktivan sistem i "šalje poruka da je važnije sedeti osam sati u redakciji, montaži, kancelariji, restoranu ili gde se ko snađe, nego poštovati standarde profesije i zakonsku obavezu javnog servisa - da zastupa i štiti javni interes".
 
"Novinarski posao, kao i posao svih profesija direktno vezanih za pripremu, proizvodnju i emitovanje programa, podrazumeva neposredne kontakte sa zajednicom, terenski rad, istraživanje i mnogo toga drugog. To je praksa otkada te profesije postoje, ali i savremena medijska praksa širom sveta... Smatramo da, ukoliko je ideja poslodavca bila da na ovaj način reši pitanje 'neradnika' u JMU RTV, odnosno fantomskih imena zaposlenih na platnom spisku koji se ne pojavljuju na poslu - onda za to postoji zakonski definisan način. Uostalom i partijsko zapošljavanje je protivzakonito, pa se poslodavac JMU RTV poslovično oglušava i o tu zakonsku obavezu", dodaje se.
Iz navedenih razloga, zaposleni traže povlačenje pravilnika koji radnike primorava da osam sati dnevno provode u zgrade, da se povuče odluka o novim radnim listama koje popunjavaju zaposleni, a koje su od uvođenja već nekoliko puta menjane, "jer su nestručno i neadekvatno formulisane", te da se uradi standardizacija svake radne pozicije u RTV-u, pre svega za one zaposlene koji rade u pripremi, proizvodnji i emitovanju programa. 
 
"Ona bi podrazumevala definisanje osnovnih normi njihovog posla - obim i kvalitet proizvedenog medijskog sadržaja, kao i tačno vreme koje je potrebno da zaposleni u tim celinama mogu da budu produktivni tokom obavljanja svog posla. Posebno je važno utvrditi vrednovanje realizovanog posla - jedan sat novinara ili bilo koga ko radi na pripremi, realizaciji i proizvodnji programa ne može biti ekvivalentan u jednom satu zaposlenog u administraciji", navodi se u saopštenju.
 
Traže se i jednaki uslovi i sredstva za rad za sve zaposlene, da se primene zakonski propisi na osobe koje bez opravdanja ne dolaze na posao, da se prekine praksa partijskog zapošljavanje, kao i da se raspišu konkursi za rukovodeće pozicije u Javnoj medijskoj ustanovi Radio-televiziji Vojvodine.
 
"Ukoliko do sastanka ne dođe ili se poslodavac ogluši o zahteve radnika, Sindikat Nezavisnost će pred sudom zatražiti pravnu zaštitu zaposlenih, kao i zaštitu pokrajinskog javnog servisa kojim se nezakonito upravlja", zaključuje se.

Teme

RTV
  • oj...

    29.01.2023 08:06
    da
    malo više porade na živom programu, da se pojača profesionalizam, pa da mogu da se pohvalim da gledam pravu ,evropsku, televiziju...
    da naprave i par tv kanala kao što ima rts:
    rts trezor,rts muzika, rts 3 kultura...

    toliko...
  • mns

    28.01.2023 00:56
    dakle...
    dokle god rtv ne bude imao jutarnji program vikendom i praznicima (a sve jače tv kuće ga imaju)...

    dokle god se program odrađuje, a ne, objektivno i profesionalno u službi građana,emituje...

    dotle se rtv neće smatrati medijskom ustanovom, već prostorom za neradnike i lezileboviće sa kojekavim izmišljenim radnim mestima...
    čast izuzecima ...

    naj bolje je prošao onaj ko je na vreme napustio "brod" koji se već duže vremena leluja na talasima ...
    naj gore od svega je što su umislili da su neko i nešto... a oni su u stvari jedino veliko NIŠTA!
  • ma nemoj

    24.01.2023 00:33
    ajd molim te
    O kakvim vi novinarima pisete. Ma kakvi sinopsisi, kakv vikendi i praznici. Pa vi nemate nista vikendom, cak ni jutarnji program koji je ionako nikakav. Apsolutno nikakav. Bora Otic je jedan jedini vredan paznje i ima jos jedna novinarka )neto i izbeglim licima, nzm bas. Reprize neke. bzv. Marketing je opet prica za sebe. Pa vi nemate ni jedne reklame dok druge tv i radio stanice ubijaju sa reklamama a ima vas kao pasa. I moj drug gore ode ponekad na rucak, mislim tu je zaposlen ali... kad je gladan ode. Jeftin rucak. Onaj jutarnji kod Srba je bio nista a sad je duplo nista... Muzika katastrofa, sve strana. Jel ima domace muzike. Ima li tambure... uzaaaaasssss

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti