Opomena ili kazna za prekršaj - procenjivaće saobraćajni policajac

Saobraćajni policajac u budućnosti će moći samo da vas opomene kad napravite prekršaj - uslov je da u prethodne dve godine niste učinili taj isti prekršaj.
Opomena ili kazna za prekršaj - procenjivaće saobraćajni policajac
Foto: 021.rs

Ovo pravilo nalazi se u izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, koji će se uskoro naći u skupštinskoj proceduri. 

"Ovlašćeno službeno lice u neposrednoj kontroli saobraćaja može izdati upozorenje učesniku u saobraćaju, odnosno odustati od procesuiranja određenih prekršaja za koje je propisana novčana kazna u fiksnom iznosu, ukoliko lice koje je učinilo takav prekršaj nije u prethodne dve godine evidentirano kao učinilac prekršaja iz oblasti bezbednosti saobraćaja na putevima", glasi novina u izmenama zakona.

Ova rečenica navodi na pitanje - da li možete neograničeno da budete opominjani i da nikada zapravo ne dođete pred sudiju za prekršaje?
 
Kako se navodi u narednom stavu člana u nacrtu zakona, način postupanja i odlučivanja u ovakvim situacijama utvrdiće detaljnije ministar unutrašnjih poslova.
 
Da neće biti mogućnost neograničenih opomena sada je objasnio direktor organizacije Komitet za bezbednost saobraćaja Damir Okanović, koji je i član radne grupe za izmenu zakona.
 
On za portal nova.rs precizira da je opomena opcija koju su saobraćajni policajci (ali i sud) imali i ranije, ali je proceduralno bilo nemoguće da policajac izda opomenu za manji prekršaj.
 
"Primera radi, ako niste upalili svetla jer ste mislili da će se automatski upaliti, ili ako vam pregori sijalica, sada ćete moći da dobijete samo opomenu, ako izrazite nameru da određeni problem rešite u najskorijem mogućem roku", kaže Okanović.
 
Takođe, saobraćajna policija po izmenama, odnosno uputstvima koje će u budućnosti precizirati ministar, neće imati mogućnost da vas opomene kad ste ponovili prekršaj. Osim toga, opomena se ostavlja kao opcija policajcu, koji i dalje može da vas kazni za prekršaj koji ste načinili prvi put.
 
"I dok će policijski službenici imati pravo da za manje prekršaje izdaju opomene, to ne znači da taj prekršaj možete da ponavljate. Svaka opomena ulazi u evidenciju, sve piše u sistemu, pa će svi učesnici u saobraćaju koji ponove prekršaj zbog kojeg su dobili opomenu, drugi put biti sankcionisani", dodaje Okanović, otkrivajući da će postojati objedinjena evidencija.
 
Stoga, da li ćete biti opomenuti ili kažnjeni za prvi prekršaj isključivo će zavisiti od odluke policajca.
 
"Procena je policajca da li će on da primeni opomenu ili ne, jer on ima pravo da za svaki prekršaj napiše kaznu. Ukoliko učinilac prekršaja izražava kajanje, veća je šansa da će proći samo sa opomenom. Ipak, treba napomenuti da postoje i prekršaji za koje ne postoji mogućnost opomene, kao što su vožnja pod uticajem alkohola i nekorišćenje sigurnosnog pojasa", zaključuje Damir Okanović.
Za sada je još uvek javnosti na uvidu verzija izmena i dopuna pre javnih rasprava i sastanka radne grupe. Koje je sugestije i primedbe radna grupa usvojila znaće se kad revidirane izmene budu dostupne, što može da bude pre ili nakon zakazivanja nove sednice Skupštine Srbije. 
 
Sa razgovora radne grupe nedavno je obelodanjena još jedna revidirana izmena - da električni trotineti ipak neće moći da se kreću trotoarom, kako još uvek stoji u nacrtu izmena.
  • Mraz

    16.02.2023 10:03
    Bakšiš
    Omakanivicu se dugari zalili na male plate pa resio covek da im poveca baksis na neki period da ne diraju visinu plate
  • Sile

    16.02.2023 06:25
    ?
    Zašto može opomena za ne uključena svetla a za pojas ne? Kada ne uključimo svetla ugrožavamo i sebe i druge a kada ne vežemo pojas ugrožavamo samo sebe!
  • Ja

    14.02.2023 02:32
    Mobilni
    A upotreba mobilnog telefona u toku vožnje. Opomena ili odmah kazna? Da znam...
    Dokle god bude "opominjanjanja", mito će da cveta, a nedužni će da ginu... Drakonske kazne uvesti, oteli smo se kontroli u saobraćaju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.