Moldavija potvrdila da nije odobrila ulazak u zemlju grupi navijača iz Srbije

Moldavska granična policija potvrdila je danas da nije odobrila ulazak u zemlju grupi od 12 navijača iz Beograda koji su vraćeni sa aerodroma.
Srbija i Crna Gora odbacuju navode Kišinjeva o mogućem učešču njihovih državljana u subverzivnim akcijama radi destabilizacije te bivše sovjetske republike, piše Radio slobodna Evropa.
Iz granične policije je za Moldavski servis Radija slobodna Evropa rečeno da je nekolicini stranih državljana 13. februara uveče odbijen ulazak u Moldaviju, uz obrazloženje da ne ispunjavaju uslove za prelazak državne granice.
"Oni nisu mogli da opravdaju svrhu svog putovanja u Moldaviju i ne poseduju potrebna dokumenta u vezi s tim", navedeno je.
 
Deo navijača fudbalskog tima Partizan vratio se 14. februara ujutru iz Kišinjeva za Beograd pošto im je i zvanično uručena odluka o zabrani ulaska u tu zemlju, objavljeno je na jednom od naloga navijača Partizana na Instagramu, navodi RSE.
 
Kako je navedeno oni su otputovali u Moldaviju na meč Partizana protiv Šerifa iz Tiraspolja u Ligi konferencija. Takođe je objavljeno da će drugi deo navijača napustiti Moldaviju posle 14 sati letom za Bukurešt.
 
Fudbalski klub Partizan naveo je u saopštenju da je Fudbalski savez Moldavije, po nalogu bezbednosne službe Moldavije, doneo odluku da se meč između ekipa Šerif iz Tiraspolja i Partizan iz Beograda odigra bez prisustva publike.
 
"FK Partizan, zajedno sa Ministarstvom inostranih poslova Srbije, preduzima sve bezbednosne mere za nesmetani boravak ekipe i predstavnika kluba u Moldaviji", navedeno je.
 
Fudbalski klub Partizan obaveštava navijače da ulazak u Moldaviju i prisustvo na utakmici nije moguće i moli ih da ne polaze na put. U odgovoru za RSE se dodaje da su navijači, koji nisu mogli da uđu u Moldaviju, put lično organizovali.
 
Predsednica Moldavije Maja Sandu izjavila je 13. februara da Rusija planira da iskoristi strane sabotere da sruši moldavsku vladu, zaustavi pridruživanje Evropskoj uniji i iskoristi to u ratu protiv Ukrajine. Na konferenciji za novinare u Kišinjevu, Sandu je navela da su u te planove uključeni i državljani Rusije, Belorusije, Crne Gore i Srbije.
 
Rusija je danas odbacila optužbe predsednice Moldavije Maje Sandu da Moskva planira da destabilizuje tu bivšu sovjetsku republiku uz pomoć stranih sabotera, među kojima su i građani Srbije.
 
"Takve tvrdnje su potpuno neosnovane i nepotkrepljene", navodi u saopštenju rusko ministarstvo spoljnih poslova, preneo je Rojters.
 
Premijer Crne Gore i koordinator Ministarstva spoljnih poslova Dritan Abazović rekao je danas za RSE da nema informacije o tome da pojedinci iz Crne Gore za potrebe Rusije planiraju da izazovu destabilizaciju Moldavije. On je dodao da će Podgorica pokušati da dobije dodatna pojašnjenja od Moldavije.
 
"Ukoliko treba naše bezbednosne službe će odraditi dodatne provere. Ukoliko oni imaju neku informaciju više, raspoloženi smo da to čujemo", naveo je Abazović.
 
On je rekao i da ovakve izjave ne treba povezivati sa politikom crnogorske vlade i države.
 
"Malo mi je to grubo zvučalo jer se stvara utisak da Crna Gora učestvuje u problemima koje postoje u Moldaviji. Crna Gora ima svojih problema preko glave a tu smo ukoliko njima možemo da pomognemo", rekao je Abazović.
 
Podsetio je i na to da je Crna Gora stopostotno kompatabilna sa politikom Evropske unije u pridruživanju sankcija Rusiji.
 
Prethodno je i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić negirao tvrdnje predsednice Moldavije o mogućem učešću građana Srbije u subverzivnim akcijama u cilju destabilizacije Moldavije i zatražio da organi te zemlje hitno dostave svaku informaciju koju poseduju. U izjavi koju je objavilo njegovo ministarstvo, Dačić je dodao da je na međunarodnoj sceni ima puno primera lažnih vesti, ali i da Srbija neće dozvoliti da se time nanosi šteta ugledu i interesima zemlje, kao i prijateljskim odnosima Srbije i Moldavije.
 
"Dao sam nalog našem ambasadoru akreditovanom u Kišinjevu, da hitno traži razjašnjenje ovakve izjave predsednice Moldavije u Ministarstvu spoljnih poslova Moldavije, kao i da nam hitno dostave sve informacije o tome koji su to ljudi za koje se sumnja da mogu biti učesnici takvih nasilnih akcija", naveo je.
 
Dačić je podsetio da je po domaćim zakonima svako učešće državljana Srbije u oružanim sukobima u inostranstvu krivično delo.
  • HAhaha

    15.02.2023 07:17
    Moldavija = Ukrajina 2.0
    Mogu samo da se smejem.
  • Marko, Liman

    14.02.2023 23:29
    Dačiću, mani sad to. Nego šta kaže Bocan-Harčenko i beogradski Wagnerovci?
  • w/e

    14.02.2023 23:08
    lol
    Moldavija, iliti nepostojeca drzava otcepljena od Rumunije, od koje se zatim otcepila Transnistria. Jedno od retkih mesta koje su gore zabiti od Srbije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.