Protest meštana zbog Ibarske magistrale: Oduzeli im zemlju zbog gradnje puta, a od novca ništa

Oko 150 meštana sela iz okoline Čačka, Lučana, Požege i Kraljeva blokiralo je danas od 12 do 14 časova Ibarsku magistralu.
Protest meštana zbog Ibarske magistrale: Oduzeli im zemlju zbog gradnje puta, a od novca ništa
Foto: 021.rs

Razlog je činjenica da im nije isplaćena zemlja koja im je pre više od tri godine oduzeta za izgradnju tog puta.

U čačanskom mestu Pakovraće, na izlazu sa auto-puta, protestovali su meštani sela kroz koje prolaze trase auto-puta Preljina-Pojate i Preljina-Požega.

Oni su sledeću blokadu Ibarske magistrale na petlji u Pakovraću najavili za nedelju od 12 do 15 časova.
 
Tokom blokade nastale su kolone od nekoliko desetina kilometara automobila, autobusa i kamiona iz pravca Beograda i Čačka ka Užicu i Zlatiboru.
 
Čačanska policija je pre početka blokade kod Lučana usmeravala saobraćaj na put preko Markovice, ali su velike kolone nastale i na tom putu i mnogi vozači su se vraćali u Pakovraće i čekali kraj blokade.
 
Učesnici blokade su propustili jedna kola u kojima se nalazilo dete sa smetnjama u razvoju.
 
Tokom blokade je došlo do svađe jednog vozača automobila i učesnika blokade koju je snimala policija u civilu.
 
Meštani sela smatraju da Viši sud u Čačku "opstruira" donošenje presuda po njihovim žalbama na ponuđenu cenu zemlje, tako što posle više od tri godine suđenja, ne prihvata presude Osnovnog suda i vraća suđenje na početak.
 
Javno preduzeće "Putevi Srbije" uložilo je žalbu na presude Osnovnog suda koji je odlučio da država za oduzetu zemlju za izgradnju auto-puta treba da plati oko 1.600 dinara po kvadratnom metru, umesto 50, 100 i 200 dinara koliko je prvobitno bilo ponuđeno.
 
Meštani su najavili da će blokadu Ibarske magistrale nastaviti do isplata oduzete zemlje po presudama Osnovnog suda u Čačku.
 
Njih je danas podržala i organizacija Krov nad glavom.
 
Dragan Jakovljević iz sela Prilipac kod Požege, proizvođač malina, rekao je agenciji Beta da je pre godinu dana njegovoj porodici oduzeta zemlja te i trećina proizvodnje, a da u tom selu nema mogućnost da kupi drugu zemlju. Njemu još nije plaćena ta zemlja, a suđenje po njegovoj žalbi na ponuđenu cenu nije ni počelo.
 
Jakovljević je rekao da otkako su počeli radovi na izgradnji auto-puta meštani sela Prilipac ne mogu da dođu do seoskog groblja i da su zbog toga najavili blokadu radova na daljoj izgradnji auto-puta.
 
Brat i sestra Pejica iz Pakovraća su ostali bez imovine kada su im zbog izgradnje auto-puta oduzeti 40 ari voćnjaka sa više od 200 stabala voća, vikendica i pomoćne prostorije i srušeni bez njihovog znanja, a posle tri godine Osnovni sud je presudio da im imovina bude isplaćena po većoj ceni od ponuđene, ali je Viši sud poništio tu odluku i vratio suđenje na početak.
 
Ibarsku magistralu u Pakovraću blokirali su meštani iz sela Prilipac i Pilatovići kod Požege, Krstac, Lisice, Negrišori, Markovica, Rtari, Dučalovići kod Lučana, Pakovraće, Trbušani, Prijevor, Baluga, Stančići, Rakova, Mrčajevci, Mojsinje kod Čačka i sela Obrva kod Kraljeva.
  • Mile

    16.02.2023 08:20
    Mile
    Treba im uzeti i kuće sa okućnicama! Zašto…jer su budale!!! U ovakvoj Srbiji gđe nema zakona samo legalizirani kriminal trgovati sa SNS sektom je ravno suicidu!!! Ništa se od privatne imovine neprodaje već se rentira uz medjunarodne ugovore kao garant da će se sve realizirati!!! Koja BRE restitucija…komunistička pljačka coveka!!!
  • Pocerac

    15.02.2023 17:48
    Alava stoko!
    Malo je, trazite vise? Neka vam vrate zemlju, sta ce vam autoput. Vi i jeste za gumarabu.
  • Simi

    15.02.2023 17:30
    Simi
    Livno nemogu da verujem da ima lakomislenih gradjana još?! Pobogu ljudi valjda idu prvo pare pa sve ostalo i to ako se nadjemo na ceni?!!! Tragično da u 21 Veku jos ima lakomislenih za privatnu imovinu jos i restituciju koja je perfidna pljačka iz kraja 19 i 20 beka!!!! Ovo je Kapitalizam drugovi…samo pare i ništa vise!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija