Ministarstvo: Prijava protiv ministarke Gojković zbog Železničke stanice je politički spin

Ministarstvo kulture Srbije je ocenilo da je "politički spin" krivična prijava stranke Zajedno protiv ministarke Maje Gojković zbog sumnje da nije zaštila zgradu Glavne železničke stanice u Beogradu.
Ministarstvo: Prijava protiv ministarke Gojković zbog Železničke stanice je politički spin
Foto: 021.rs
Stranka Zajedno je u utorak podnela krivičnu prijavu protiv direktorke Zavoda za zaštitu spomenika grada Beograda Olivere Vučković, ministarke kulture Maje Gojković i drugih NN lica pri Zavodu i Ministarstvu, zbog sumnje da nisu zaštili spomenik kulture Železničku stanicu u Beogradu i time pričinili veću materijalnu štetu ovom zaštićenom objektu.
Iz stranke su u saopštenju ocenili da su Gojković, Vučković i drugi izvršili krivično delo uništenje i oštećenje tuđe stvari i krivično delo nesavestan rad u službi.
"Zgrada Železničke stanice, koja ima status spomenika kulture od velikog značaja, već je mesecima u stanju potpune zapuštenosti. U novembru u zgradi je izbio požar, unutar zgrade je nataloženo smeće, a iza zgrade je deponija građevinskog otpada Beograda na vodi. Neobezbeđeni pristup zgradi sa bočne strane je potpuno dostupan prolaznicima i opasan", piše u saopštenju stranke.
 
Ministarstvo kulture je na to odgovorilo da ono u slučaju požara ili sličnog događaja nema nadležnost za preduzimanje hitnih mera, već je Muzej sopstvenik navedenog kulturnog dobra i korisnik objekta, te je on o novembarskom požaru "promptno obavestio" vatrogasnu službu, policiju i i nadležni Zavod za zaštitu spomenika kulture.
 
Ministarstvo je u saopštenju navelo da je Istorijski muzej Srbije, posle 58 godina postojanja, dobio za svoj novi stalni dom jedinstveni spomenik kulture, nekadašnju Glavnu železničku stanicu Beograda.
 
Ta istorijski, urbanistički i arhitektonski značajna zgrada iz 1884. godine, bila je Glavna železnička stanica glavnog grada do 2018, kada je, iako funkcionalna i saobraćajno bitna za grad i Srbiju, zatvorena radi izgradnje "Beograda na vodi", a pruge su uklonjene.
 
Navedeno je da je u državnom budžetu za 2022. godinu za izradu projektno-tehničke dokumentacije bilo izdvojeno 29 miliona dinara i 21,4 miliona dinara za pripremu stalne postavke, dok je u budžetu za 2023. godinu dodatnih 19 miliona dinara za tu postavku.
"Od kada je objekat dodeljen Muzeju, za samo dve godine je celokupna unutrašnjost objekta očišćena od smeća i šuta, urađena su geostatička istraživanja, otvorene (geološke) istraživačke sonde, utvrđeno stanje zidne i temeljne konstrukcije, nađeni su delovi podruma koji su čitav vek bili zazidani. Tokom Drugog svetskog rata polovina zgrade je bila srušena, a sačuvana polovina je ostala čitava u ‘karatavanima’", navodi Ministarstvo.
 
"Projekat (revitalizacije) je završen i u proceduri je dobijanja lokacijskih uslova i građevinske dozvole. Ministarstvo kulture obezbedilo je sredstva iz kredita za početak radova u iznosu od 10 miliona evra, a to je jedini ispravan put i savesna briga za očuvanje spomeničkog nasleđa", dodaje se u saopštenju.
  • Pa šta?

    16.02.2023 13:36
    Izbeglice
    Moraju se negde skloniti izlegle zmije pacovi i narkomani izbegli iz BG na H2O.
  • Dudarim II

    16.02.2023 11:04
    ih pih
    pa da krenemo redom...
    1. behaton- spens i centar
    2. Autobuska stanica
    3. na lepom plavom dunavu...
    4. nastavi niz...
  • Sremac

    16.02.2023 10:46
    Niče na njenom mestu neki soliter i lux zgrada za koju godinu, glavu dajem ako ne bude tako....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.