Kolike su kazne za pozivanje na rušenje Vlade i predsednika? Osumnjičeni će sutra biti saslušani

Troje osumnjičenih za pozivanje građana na nasilno rušenje Vlade i predsednika Srbije na sinoćnjem protestu biće saslušani sutra, u petak, u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.
Kolike su kazne za pozivanje na rušenje Vlade i predsednika? Osumnjičeni će sutra biti saslušani
Foto: FoNet
Prema izvoru Danasa iz Tužilaštva, njima će na teret biti stavljeno krivično delo iz člana 309 iz Krivičnog zakona – Pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja.

Za ovo krivično delo predviđena je zatvorska kazna u rasponu od šest meseci do osam godina.

Kako se navodi u prvom stavu ovog člana KZ, ko u nameri ugrožavanja ustavnog uređenja ili bezbednosti Srbije poziva ili podstiče da se silom promeni njeno ustavno uređenje, svrgnu najviši državni organi ili predstavnici tih organa, kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina.
 
Međutim, već u narednom stavu se navodi da "ko delo iz stava 1. ovog člana učini uz pomoć iz inostranstva, kazniće se zatvorom od jedne do osam godina".
 
Policija je u sredu uveče uhapsila D. K. (35), D. Z. (52) i D. B. (36) zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja.
 
D. B. se tereti i za krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.
 
Kako je juče saopštio MUP Srbije, trojica uhapšenih terete se da su pozivali građane da se okupe u većem broju u Beogradu i da nasilno sruše Vladu i predsednika Republike Srbije.
 
Beogradski mediji spekulisali su da se među privedenima nalazi i Damnjan Knežević, organizator skupa, kao i Dejan Zlatanović, vlasnik i urednik portala srbin.info.
 
Policija je kod privedenog D. B. pronašla karabin sa optikom i pripadajućom municijom koji mu je, kako se sumnja, prethodno predao M. J. (22), koji je uhapšen zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.
M. J. je, kako se sumnja, to oružje prethodno ukrao, pa se tereti i za krivično delo teška krađa.
 
Zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija uhapšen je i I. T. (28).
 
Državni vrh je osudio, kako su naveli, pokušaj državnog udara.
  • Joca

    17.02.2023 10:07
    Uf uf uf ... kako se sada krijemo iza zakona. Lepi naši.
    (ne kažem da ove ne treba pohapsiti, ali nisu oni jedini za zatvor)
  • Kole

    17.02.2023 09:41
    KZ

    Šta ćemo sa ovim krivičnim delima koja sa očigled javnosti vrše svaki dan od strane vladajuće partije i njihvih predstavnika, medija i službenika:

    Priznavanje kapitulacije ili okupacije

    Član 306

    Građanin Srbije koji potpiše ili prizna kapitulaciju ili prihvati ili prizna okupaciju Srbije ili pojedinog njenog dela,
    kazniće se zatvorom najmanje deset godina.

    Ugrožavanje nezavisnosti

    Član 305

    Ko na protivustavan način pokuša da dovede Srbiju u položaj potčinjenosti ili zavisnosti prema nekoj drugoj državi,
    kazniće se zatvorom od tri do petnaest godina.

    Izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti

    Član 317

    (1) Ko izaziva ili raspiruje nacionalnu, rasnu ili versku mržnju, ili netrpeljivost među narodima ili etničkim zajednicama koje žive u Srbiji,
    kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina.

  • Dex

    17.02.2023 09:17
    @D, nisam u toku. O kakvom 11 godina dugom krsenju Ustava pricamo????

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.