Stefanović: Tužilaštvo napadaju oni kojima razbijamo "kombinacije"

Viši javni tužilac u Beogradu Nenad Stefanović kaže da odluke koje donosi u radu tužilaštva imaju za cilj da doprinesu efikasnijem postupanju i ujednačavanju tužilačke prakse.
Stefanović: Tužilaštvo napadaju oni kojima razbijamo "kombinacije"
Foto: 021.rs (Arhiva)
Dodaje da je poenta da svi građani budu jednaki pred zakonom.
"Kada kažem svi, mislim da svi treba da odgovaraju po istim standardima bilo da su lekari, radnici, policajaci, investitori ili javni funkcioneri. Niko ne može biti aboliran od krivične odgovornosti bez obzira kojim se poslom bavi", istakao je Stefanović u intervjuu za Tanjug.
On je naveo da deo njegovih kolega, koje se, kako kaže, kriju iza pojedinih medija, neki advokati, ali i narodni poslanici u javnosti napadaju te odluke besmislenim komentarima, jer im smeta što se nešto menja u sistemu.
 
"Smatram da im smeta to što im razotkrivamo zloupotrebe, razbijamo ustaljene metode za obesmišljavanje prava i pravde, tzv. 'kombinacije' ili pak aktivnosti na ivici zakonitosti. Nastavićemo naš rad, u skladu sa Ustavom i zakonima, na borbi protiv svih oblika kriminala, a posebno sistemske korupcije. Za vidljive rezultate potrebno je vreme, jer će sigurno biti mnogo otpora", ocenio je tužilac.
 
Na pitanje dokle se stiglo sa postupanjem u predmetu za ispitivanje odgovornosti institucija u Vršcu u vezi sa slučajem u kojem je otac u septembru prošle godine ubio dete, a potom izvršio samoubistvo, Stefanović odgovara da je predmet u pretkrivičnoj fazi.
 
Ukazuje da se utvrđuje ima li odgovornosti zaposlenih u Centru za socijalni rad, ali i zaposlenih u OJT u Vršcu.
 
Pribavljeni su izveštaji nadležnih institucija, a tužilaštvo sada ispituje sva lica koja su se bavila tim slučajem. U pitanju su zaposleni u lancu državnih organa koji treba da se bave koordinacijom postupanja u slučajevima nasilja u porodici, precizirao je on.
 
Dodaje da će, kada bude utvrđeno da li i ko je u tom lancu snosi odgovornost zbog nepreduzimanja potrebnih radnji i mera, a što je za posledicu imalo smrt deteta, tužilaštvo obavestiti javnost o javnotužilačkoj odluci o daljem postupanju.
  • Mučenik

    23.02.2023 17:48
    KRADU, A ČESTITI?
    Tužiteljka Višeg javnog tužilastva u Beogradu Bojana Savović koja je duže od godinu vodila istragu oko malverzacija i kriminalnih radnji vodećih u EPS, smenjena je nakon hapšenja šest osoba umešanih u kriminalu u EPS-u za 7,5 miliona dolara, tokom izvođenja radova na TE Kostolac B, a špekuliše se da se šteta od malverzacija u EPS-u meri u milijardama evra. Za ova kriminalna dela uhapšena su odgovorna lica u EPS, CIP, Bauwesen i Italiana Construcioni. Za nezavršene poslove overavane su situacije kao da je sve završeno kao pod konac po projektima, pare su zgrtali uhapšeni i njihovi šefovi i rođaci. Nakon svega treba da odgovara tužiteljica jer, nije uzela pare, a otkrila načinjene štete i same činitelje. Zbog ovoga, treba uhapsiti tužiteljicu, a osloboditi uhapšene i nagraditi lopove i kriminalce. Narod se pita gde plovi ovaj naš lopovski brod, a njegovu trajektoriju ne znaju niti ΛV, niti A. Brnabić i njeni, slični njoj, ministri.
  • Pedja

    17.02.2023 13:18
    Dno
    U inače katastrofalnom pravosuđu Srbije, tužilaštvo je najgori deo. Zaista veliki uspeh, biti najgori u takvoj konkurenciji.
  • Pele

    17.02.2023 10:18
    Sprečiti korupciju
    Kriminal je zlo našeg društva pogotovu sistemska korupcija. Da smo svi približno isti pred zakonom mi bi procvetali u svim sferama društva. Stop korupciji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija