Kraljevačko naselje i dalje čeka sanaciju, 13 godina nakon zemljotresa

Zemljotres jačine 5,4 stepena Rihterove skale, koji je 2010. godine pogodio Kraljevo, napravio je veliku štetu.
Kraljevačko naselje i dalje čeka sanaciju, 13 godina nakon zemljotresa
Foto: Pixabay (ilustracija)
Dvoje ljudi je poginulo, a pedesetak osoba lakše povređeno. Oštećeno je oko 16.000 objekata, a materijalna šteta iznosila je oko 2,5 milijardi dinara. Uz pomoć donatora i države, umesto porušenih, sagrađene su 462 montažne kuće, dok je popravljeno oko 13.000 porodičnih kuća. 
 
Međutim, kako piše N1, jedno naselje i posle trinaest godina i dalje čeka sanaciju.
Projekat urbane regeneracije tzv. Radničke kolonije u Dositejevoj ulici u Kraljevu nije daleko odmakao. Predviđao je da se stare zgrade, oštećene u zemljotresu potpuno poruše i naprave nove. Za trinaest godina, napravljena je samo jedna od četiri zgrade, a nijedna stara još nije porušena.
Zorica Stamenković iz ovog naselja objašnjava za N1 da je projekat osuđen na propast. Jer, kako je navela, nije logično da se uređuju stare zgrade koje treba da budu porušene.
 
"Svakog jutra kada se probudite gledate da li imate neku novu pukotinu u stanu. Malter opada, što znači da se sve vreme stresa. Nama ne treba zemljotres od pet stepeni. Dovoljno nam je još par od tri i završićemo kao u Turskoj“, kaže Zorica Stamenković.
 
U oktobru 2021. godine uručeni su prvi ključevi vlasnicima stanova u prvoj i jedinoj do sada sagrađenoj stambenoj zgradi. U tu sedmospratnicu useljeno je stotinak porodica iz tri zgrade. Plan je podrazumevao da se njihove oronule zgrade potom poruše. Zatim bi se na tom prostoru gradila druga zgrada. I tako sve dok se ne poruši šesnaest starih zgrada i ne naprave četiri višespratnice u koje bi se uselilo 370 porodica.
 
Inače, za projekat Urbana regeneracija, Vlada Srbije je odavno obezbedila 18 miliona evra od Razvojne banke Saveta Evrope.
 
Kako je krajem prošle godine izjavio gradonačelnik Kraljeva, država je u rebalansu budžeta za 2022. godinu obezbedila sredstva za nastavak projekta Urbane regeneracije. On je rekao da će ove godine uspeti da završe javnu nabavku za rušenje dve i izgradnju druge zgrade. Kako je objasnio, tokom 2021. godine je sprovedena javna nabavka, ali da su firme izabrane za rušenje odustale jer nisu bili zadovoljni ponuđenim novcem.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija