Bujošević: RTS emituje programe nezavisnih produkcija zato što manje koštaju nego da ih sam pravi

Generalni direktor RTS Dragan Bujošević izjavio je danas da ta televizija emituje programe koje rade nezavisne produkcije, zato što bi koštalo mnogo više kada bi ih Javni medijski servis sam radio.
Bujošević: RTS emituje programe nezavisnih produkcija zato što manje koštaju nego da ih sam pravi
Foto: 021.rs
Objasnio je da RTS za to ne poseduje licencu.
Bujošević je, prilikom podnošenja izveštaja o radu RTS-a u 2021. godini na sednici Odbora za kulturu Skupštine Srbije, rekao da ta televizija plaća 2.500 evra po emisiji "Sasvim prirodno" Jovana Memedovića, koja bi, kada bi se radila u sopstvenoj produkciji, "koštala 4.000 evra kada bi se radila u Srbiji", a do 10.000 evra kada se snima u inostranstvu.
On je, povodom kritika javnosti da se na RTS-u emituju "rijaliti programi", rekao da to nisu rijaliti programi kao što su "Zadruga" ili "Parovi", koji se emituju na komercijalnim televizijama, već da su rijaliti programi na RTS-u "Kuhinja moga kraja", "Na večeri kod", "Prva bašta Srbije", "Moja dedovina".
 
"U našoj produkciji sve pobrojane emisije bile bi skuplje", rekao je Bujošević.
 
Na pitanje predsednika Upravnog odbora RTS-a Branislava Klanščeka, zašto ta televizija emituje i kvizove koji se rade u drugim produkcijama, a u kojima učestvuju zaposleni na RTS-u, i snimaju se u prostorijama RTS-a, Bujošević je odgovorio da RTS nema licence za kvizove "Potera" i "Stigni me ako znaš".
 
"Nije RTS odredio da Jovan Memedović vodi 'Poteru', nego ga je produkcija 'Adrenalin' odabrala na kastingu", rekao je Bujošević odgovarajući na pitanje kako zaposleni u RTS-u rade i u emisijama nezavisnih produkcija koje se emituju na toj televiziji.
 
Bujošević je nakon izlaganja Klanščeka, koji je rekao da nije mogao da dobije izveštaje o emisijama nezavisnih produkcija koje emituje RTS, rekao da "nezavisne produkcije traže da ugovori moraju biti tajni", kao i da "svako može da ih dobije, ali ne sme da ih objavljuje".
 
Govoreći o izveštaju o radu RTS-a u 2021. godini, Bujošević je rekao da se tada "radilo u režimu kovida, sa trećinom ljudi", odnosno sa 800 umesto 2.550, koliko ima zaposlenih.
 
"Ta proizvodnja nije izgledala kao što je izgledala 2019. ili 2022. godine, deo sadržaja smo žrtvovali da bi mogli da uradimo deo programa koji je bio nužan i neophodan. Imali smo suštinski manje programa iz kulture, umetnosti, nauke i obrazovanja, manje je bilo i zabavnog programa, a ono sto nije smelo da trpi u toj godini bio je informativni program", kazao je Bujošević.
 
Naveo je da je RTS u toj godini počeo da radi bez novca koji je ranije dobijao iz budžeta Srbije.
 
"U toj godini mi smo rekli da nećemo uzimati pare iz budžeta, mislili smo da ćemo imati dovoljno novca. Sada mislimo da nam trebaju te pare iz budžeta, ali izgleda da ih nećemo dobiti", rekao je Bujošević.
 
Dodao je da se program RTS-a "75 odsto finansira od takse, a 25 odsto od marketinga".
"Taj novac se razdvaja, tačno se zna koji deo programa se finasira iz takse, koji iz komercijalnih prihoda, to je apsolutno razdvojen deo", istakao je Bujošević.
 
Prema njegovim rečima, obaveza je RTS-a da emituje deset odsto programa koji rade nezavisne produkcije, što u 2021. godini nije ispunjeno zbog nedovoljno kvalitetne ponude, nakon čega je doneta odluka da "konkurs za prijavljivanje nezavisnih produkcija traje cele godine".
 
"Iz sopstvene produkcije treba da imamo najmanje 25 odsto programa, mi imamo neuporedivo više. Procenti emisija koje mi radimo u našoj produkciji iznose u 2019. godini u Obrazovno - naučnom programu 93 odsto, u informativnom programu je bilo 93 odsto sopstvene produkcije. Kulturno-umetnički program je proizveo 73 odsto programa, a Zabavni 72 odsto", rekao je Bujošević, navodeći da se podaci odnose na Prvi program RTS-a.
 
Predsednik Upravnog odbora RTS-a Branislav Klanšček je rekao da je od pravne službe RTS-a, na pitanje da li zaposleni u toj medijskoj kući mogu da rade i u drugim produkcijama, čiji je producent RTS, dobio odgovor da "praleleno angažovanje u RTS-u može da ima pozitivan uticaj na motivaciju zaposlenih, kao posledica toga što im je omogućeno da dodatno zarade".
 
Klanšček je pozvao RTS da pokuša da kupi licencu za preskupe kvizove koje emituje iz nezavisnih produkcija, optuživši javni servis da "nije ni pokušao", ili da izmisli svoje, kao što je "Slagalica" koja košta "500" evra po epizodi.
 
On je izneo podatak da emisiju "Ja volim Srbiju", koju radi nezavisna produkcija, RTS plaća 20.000 evra po epizodi, a sat vremena "Šarenice", takođe u produkciji RTS-a, košta 1.700 evra.
  • RTS

    22.02.2023 08:57
    EPP
    Koliko je cena marketing sekunde u terminima tih emisija? Pitam za druga.
  • Milana

    22.02.2023 08:22
    Bujošević bez morala
    Podmuklo zamagljivanje istine.
    "plaća 2.500 evra po emisiji "Sasvim prirodno" Jovana Memedovića, koja bi, kada bi se radila u sopstvenoj produkciji, "koštala 4.000 evra kada bi se radila u Srbiji", a do 10.000 evra kada se snima u inostranstvu."
    Da, sve da je i istina, ali sve snimljeno ostaje u vlasništvu RTS i prodaje se drugima.
    Ovde se plaća JEDNO emitovanje, te će svaka repriza koštati. Zamislite broj repriziranja" srećni ljudi". Po tom ključu, svaka epizoda će koštati 25-50.000 eura.
  • ukinuti jadni servis

    22.02.2023 07:26
    I mirna Bačka
    Ovo nema veze sa politikom ni strančarenjem, jer je narod nezadovoljan radom RTS-a i RTV-a ma pod kojim režimom radili. U suštini, režimi se menjaju, isti paraziti na "jadnim servisima" parazitiraju, tj, opstaju decenijama. Ako je u ovoj državi sve prodato, od banaka, naftne industrije, izvora vode, preduzeća onda treba prodati i RTS. Šta će nam... ? Lepo na tržište kao recimo 021 i neka onda pokažu svoju vrednost. Ne ovako, plaćamo RTS, RTV a informišemo se na 021 ?!?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.